Καθώς όλες οι χώρες ετοιμάζονται για μεγάλες αλλαγές στον τουρισμό αυτό το καλοκαίρι, ο Guardian αφιερώνει ειδικό άρθρο στην Ελλάδα και στο σχέδιο για επανεκκίνηση στην εποχή του κορωνοϊού.

 

Ο Χάρης Θεοχάρης είπε στην βρετανική εφημερίδα ότι χρειάζονται «νέοι ειδικοί κανόνες» για τα ταξίδια, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν νέα εξάπλωση του ιού και αποκάλυψε μέρος του πλαισίου που έχει τεθεί σε συζήτηση.

 

«Αν σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε φέτος, αυτό θα πρέπει να γίνει υπό νέους ειδικούς κανόνες. Πρέπει να εφαρμόσουμε νέους κανόνες για  ξενοδοχεία, παραλίες, πισίνες, μπουφέδες πρωινού στα ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία», αναφέρει ο υπουργός Τουρισμού.

 

Όπως υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα, ο Χάρης Θεοχάρης και οι ομόλογοί του στην ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα για το νέο πλαίσιο κανονισμών που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου. Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται διάφορες προτάσεις μέτρων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων τα «πιστοποιητικά ανοσίας», ενώ ίσως συζητηθούν και μέτρα όπως οι έλεγχοι επιβατών με θερμομέτρηση ή εξετάσεις αίματος πριν το ταξίδι σε άλλη χώρα.

 

«Θα πιέσουμε για συμφωνία πάνω σε ένα κοινό σύνολο ευρωπαϊκών κανόνων. Χρειαζόμαστε νέους κανόνες για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε την μετακίνηση ανθρώπων από μία χώρα σε άλλη, είτε οδικώς, είτε αεροπορικώς ή μέσω θαλάσσης. Προσωρινούς κανόνες που θα έχουν μία λογική από οικονομικής σκοπιάς. Εάν για παράδειγμα, μπορείς να έχεις μόνο 10 άτομα σε ένα αεροπλάνο για να θεωρηθεί μια πτήση ασφαλής, τότε προφανώς δεν θα μπορεί να υπάρξει πτήση».

 

Ο τουρισμός, ένας κλάδος που απασχολεί 75 εκ. ανθρώπους, έχει επί του παρόντος «παγώσει» λόγω των περιορισμών στα ταξίδια και του κλεισίματος των συνόρων. Στην Ελλάδα, όπου το 20% του ΑΕΠ εξαρτάται από αυτόν τον κλάδο, οι επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού αναμένεται να είναι πολύ σοβαρές, τονίζει η Guardian.

 

Υπάρχει επίσης σύγκριση με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ιταλία και η Τουρκία που έχουν πληγεί πολύ περισσότερο, και από το άρθρο τονίζεται πως  «η Ελλάδα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα απ' ότι αναμενόταν».

 

Ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι η τουριστική σεζόν θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούλιο, αργότερα απ' ό,τι συνήθως αλλά έγκαιρα για τις περιόδους αιχμής. «Όταν χαλαρώσουν τα μέτρα, θα χρειαστεί ένας μήνας ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος για να επανεκκινήσει ο τουρισμός. Τουριστικά πρακτορεία περιμένουν να θεσπίσουμε κανόνες που θα επιτρέψουν την είσοδο επισκεπτών. Πρέπει να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία και να δείξουμε προσοχή για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Θεοχάρης.