Guardian: «Είναι απίστευτο - Γιατί δύο καταδικασμένοι Νεοναζί παραμένουν ελεύθεροι;»

Guardian: «Είναι απίστευτο - Γιατί δύο καταδικασμένοι Νεοναζί παραμένουν ελεύθεροι;» Facebook Twitter
Guardian: Είναι απίστευτο - γιατί δύο καταδικασμένοι Νεοναζί παραμένουν ελεύθεροι (Εurokinissi)
0

Ο Χρήστος Παππάς και ο Γιάννης Λαγός, καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, παραμένουν εκτός φυλακής. Ο πρώτος είναι άφαντος, ο δεύτερος αρνείται για επιστρέψει στην Ελλάδα, γράφει ο Guardian.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου, σύμφωνα με το άρθρο του Guardian, αναγνωρίζει στον εαυτό του ως «τρελό» στη καταγραφή της ιστορίας της ακροδεξιάς. «Εθίζεται να καταγράφει την αλλαγή πορείας και τις στροφές που έχει κάνει η Χρυσή Αυγή, της οποίας η άνοδος και η πτώση έπληξαν την Ευρώπη».

«Ακόμη και αυτός» όμως, σχολιάζει ο Guardian, «ο οποίος έχει γράψει πολλά βιβλία για τους εξτρεμιστές, δεν ήταν προετοιμασμένος γι' αυτό: να καταγράψει τις ημέρες όπου δύο από τους καταδικασμένους ηγέτες της πλέον ανενεργής πολιτικής δύναμης παραμένουν ελεύθεροι.

«Είναι απίστευτο», δήλωσε ο επιφανής ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αντί να σημειώνω τις μέρες που περνούν πίσω από τα κάγκελα, υπολογίζω τώρα το χρόνο τους, που έχει περάσει καθώς αυτοί απολαμβάνουν την ελευθερία».

Τρεις μήνες μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τη μεγαλύτερη δικαστική ακρόαση των Ναζί από την εποχή της  Νυρεμβέργης, η ιδέα ότι δύο μέλη της ιεραρχίας της ΧΑ θα εξακολουθούσαν να απολαμβάνουν τους καρπούς της ελευθερίας, προκαλεί οργή και αμηχανία.

Στις 23 Οκτωβρίου, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που άρχισαν τον Απρίλιο του 2013, μια τριμελής επιτροπή δικαστών με επικεφαλής την Ανώτατη Δικαστή Μαρία Λεπενιώτη, αποφάσισε ότι ολόκληρη η ηγεσία της ΧΑ θα φυλακιστεί καθώς η άγρια, βίαιη ομάδα κρίθηκε ένοχη ως εγκληματική συμμορία που μεταμφιέστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Ο Χρήστος Παππάς, ο de-facto νούμερο δύο της εγκληματικής οργάνωσης, που θεωρείται ως ιδεολόγος πίσω από την απρόσκοπτη αγκαλιά του Εθνικού Σοσιαλισμού της Χρυσής Αυγής, εξαφανίστηκε την ημέρα που οι ομοϊδεάτες βουλευτές άρχισαν να εκτίουν ποινές φυλάκισης 13 ετών. Όπως και εκείνοι, έτσι και σε αυτόν επιβλήθηκε η ίδια ποινή.

Αφού αψήφησε τη δικαστική εντολή να παραδοθεί, η αστυνομία αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο αμετανόητος φασίστας και λαλίστατος συνήγορος του Τρίτου Ράιχ, είχε διαφύγει παρά τους φρουρούς, που φέρεται πως παρακολουθούσαν την κάθε του κίνηση.

«Δεν έχει την πρόθεση να παραδοθεί επειδή πιστεύει ότι η δίκη είχε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο δικηγόρος του, Περικλής Σταυριανάκης. «Όταν η υπόθεση φτάσει στο εφετείο, όπως προβλέπεται, η απόφαση αυτή μπορεί να αλλάξει.» είπε.

Έντονη είναι η εικασία ότι ο Παππάς, 58 ετών, γιος στρατιωτικού και στενός συνεργάτης του πρώην δικτάτορα, Γεώργιου Παπαδόπουλου, εγκατέλειψε την Ελλάδα και τώρα υποθάλπεται σε ένα γειτονικό Ορθόδοξο Βαλκανικό κράτος.

Το 2013, όταν η ηγεσία του κόμματος συνελήφθη μετά από τη δολοφονία του του Παύλου Φύσα, που ξεκίνησε τη δικαστική έρευνα, η οποία έμελλε να οδηγήσει στην αποκάλυψη της εγκληματικής οργάνωσης, ο Παπάς απέφυγε με παρόμοιο τρόπο τη σύλληψη, παρόλο που παραδόθηκε λίγες μέρες αργότερα.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι βρίσκεται στο εξωτερικό και ίσως σε μοναστήρι», δήλωσε ο Ιωάννης Αϊβατίδης, βουλευτής της Κέρκυρας που εκπροσωπούσε τη Χρυσή Αυγή μεταξύ του 2015 και του 2019.

«Τον ξέρω ότι είναι ιδιαίτερα θρήσκος. Όσοι του έδωσαν καταφύγιο ίσως να μην γνωρίζουν την πραγματική του ταυτότητα» πρόσθεσε.

Στο αποκορύφωμά της πολιτικής της παρουσίας, η περιθωριακή νεοναζιστική ομάδα της Χρυσής Αυγής, κέρδισε 21 έδρες και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ελλάδας.

Όπως και ο Παππάς, το ιδρυτικό μέλος Ιωάννης Λάγος, ο οποίος ήταν μέλος του κεντρικού συμβουλίου του κόμματος και του επιβλήθηκε επίσης ποινή φυλάκισης 13 ετών, υποστήριξε ότι και αυτός είναι θύμα πολιτικής δίωξης και κάνει ένσταση κατά της δικαστικής απόφασης από την ασφαλή απόσταση των Βρυξελλών όπου είναι Ευροβουλευτής.

Εκλέχτηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ακροδεξιό μπλοκ τον Μάιο του 2019 πριν ανεξαρτητοποιηθεί. Ο Λάγος ήταν ο ανώτερος αξιωματούχος των εξτρεμιστών στις περιοχές της εργατικής τάξης της Αθήνας, όπου η Χρυσή Αυγή έσπειρε τον τρόμο στους δρόμους, στοχεύοντας μετανάστες, αριστερούς συνδικαλιστές άλλοι και αντιπάλους πριν το κόμμα ομολογήσει τελικά την δολοφονία Φύσσα.

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές ζήτησαν, καθώς είναι καταδικασμένος εγκληματίας, να επιστρέψει στη χώρα για να εκτίσει την ποινή του.

Όμως ο 48χρονος, του οποίου η επιβλητική φυσιογνωμία μοιάζει με εκείνη ενός μπόξερ, όπως σχολιάζει ο Guardian, έχει εκμεταλλευτεί την κοινοβουλευτική ασυλία που απολαμβάνει ως βουλευτής του ΕΚ, διασφαλίζοντας ότι δεν μπορεί να κρατηθεί ούτε να εκδοθεί.

Παρά τις εκκλήσεις άλλων εξοργισμένων Ελλήνων βουλευτών για τοn Λάγο, που ζητούν να «αποκλειστεί από όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες», ο ακροδεξιός συνεχίζει να απευθύνεται σε βουλευτές, συνήθως απαγγέλοντας ανεξέλεγκτες αντιτουρκικές, άλογες κατηγορίες.

Μάλιστα, ξεκίνησε μια εκστρατεία crowdfunding για την κάλυψη των νομικών του εξόδων.

Ενώ οι αρχές στην Αθήνα έστειλαν χιλιάδες δικαστικά έγγραφα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας το αίτημα άρσης της ασυλίας του Λαγού, η αίτηση έχει σκοντάψει στην γραφειοκρατία.

Ο Adrián Vázquez Lázara, ο Ισπανός αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής νομικών υποθέσεων που ασχολείται με τα αιτήματα παραίτησης, δήλωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα πρόσθετες καθυστερήσεις.

«Η διαδικασία ασυλίας, υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί ιστορικά από τέσσερις έως έξι μήνες», έγραψε σε ένα mail που αναφέρεται σε διαδικασίες, που κυμαίνονται από σύσταση της επιτροπής έως ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Ωστόσο, από τον Μάρτιο του 2020, o Covid-19 επηρέασε σημαντικά και άλλαξε τα θεσμικά μας έργα και τα  χρονοδιαγράμματα. Έχει ιδιαίτερη σημασία σε περιπτώσεις όπως οι διαδικασίες ασυλίας, δεδομένου ότι υπόκεινται σε πρόσθετες ειδικές εγγυήσεις, όπως η εμπιστευτικότητα, καθώς αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των μελών του κοινοβουλίου».

Η πρόοδος, είπε, θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Μόλις η νομική επιτροπή κάνει μια σύσταση, τίθεται σε ψηφοφορία κατά τη σύνοδο της ολομέλειας του κοινοβουλίου των 705 μελών.

Όλο και περισσότερο, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την οργή τους για το γεγονός ότι  ο Λάγος έχει τη δυνατότητα, μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας, να απολαμβάνει τα κέρδη και την έκθεση ενός ευρωβουλευτή.

«Είναι ντροπιαστικό», είπε ο Παπαϊωάννου. «Ο Παππάς που κρύβεται δείχνει πολλά για τα μειονεκτήματα της αστυνομίας, έστω και εάν τμήματα της αστυνομικής δύναμης είναι φιλικά προσκείμενα προς τους νεοναζί, αλλά αφήνοντας τον Λαγό στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα στίγμα για τη δημοκρατία της ΕΕ. Θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο Σταυριανάκης, δικηγόρος του Παππά, είπε ότι δεν είχε νέα από τον πελάτη του από τότε που του μίλησε, ημέρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, τον Οκτώβριο.

Ερωτηθείς για το πού πιστεύει ότι μπορεί να είναι, απάντησε πως «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα, αλλά ακόμα κι αν το γνώριζα, νομίζεις ότι θα σου έλεγα;»

Ωστόσο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επέμεινε ότι είναι θέμα χρόνου να συλληφθεί ο νούμερο ένα φυγάς της χώρας.

«Οι έρευνες είναι διαδεδομένες και συνεχίζονται», είπε στον Guardian. «Μπορώ να πω με αποφασιστικότητα και κατηγορηματικά ότι θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη της κρυψώνας του και σύντομα ο Παπάς θα οδηγηθεί στην φυλακή. Η επιστροφή του Λαγού είναι θέμα διαδικασίας της ΕΕ, αλλά και στις δύο περιπτώσεις είναι μόνο θέμα χρόνου».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ουκρανία χρειάζεται λύσεις, όχι ατέλειωτο πόλεμο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ουκρανία χρειάζεται λύσεις, όχι ατέλειωτο πόλεμο

Σήμερα: Απατεώνας υπερπατριώτης • • • κινεζική λευκή βίβλος για την Ταϊβάν • • • η Ουκρανία χρειάζεται λύσεις, όχι ατέλειωτο πόλεμο • • • η Βρετανία χώρα αναδυόμενης αγοράς • • • Ιταλία και Σλοβενία στα δικαστήρια για το ξύδι • • • παγωτά με γεύση κέτσαπ και μαγιονέζας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ