Guardian: Αντιδράσεις για φωτογραφία Αυστραλού στρατιώτη που πίνει μπύρα από προσθετικό πόδι νεκρού Ταλιμπάν

Guardian: Αντιδράσεις για φωτογραφία Αυστραλού στρατιώτη που πίνει μπύρα από προσθετικό πόδι νεκρού Ταλιμπάν Facebook Twitter
Guardian: Η φωτογραφία δείχνει Αυστραλό στρατιώτη να πίνει μπύρα από προσθετικό πόδι νεκρού Ταλιμπάν (Guardian)
0

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις και τα ντοκουμέντα, στο πλαίσιο των ερευνών για εγκλήματα πολέμου από Αυστραλούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Ο Guardian της Αυστραλίας έχει στην κατοχή του φωτογραφίες που μεταξύ άλλων απεικονίζουν αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων της χώρας να πίνουν μπύρα από το προσθετικό πόδι ενός νεκρού στρατιώτη Ταλιμπάν σε μπαρ στο Αφγανιστάν.

Οι φωτογραφίες, δείχνουν επίσης έναν άλλον ανώτερο αξιωματικό, εν ενεργεία ακόμα, να χρησιμοποιεί ως κουπί το πρόσθετο πόδι, μέσα σε ένα ανεπίσημο μπαρ γνωστό ως Fat Lady's Arms, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στη βάση των ειδικών δυνάμεων της Αυστραλίας στο Tarin Kowt, την πρωτεύουσα της επαρχίας Uruzgan το 2009.

Στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων λένε ότι η πρακτική αυτή ήταν ευρέως ανεκτή από υψηλά ιστάμενα κλιμάκια και μάλιστα ορισμένοι συμμετείχαν σε αυτά τα σκηνικά.

Σε μία άλλη φωτογραφία δύο στρατιώτες χορεύουν με το πόδι. Αυτό συνέβη, παρά το γεγονός ότι το πρόσθετο μέλος ήταν δυνητικά ένα τρόπαιο πολέμου, αντικείμενο που απαγορεύεται να απομακρύνουν οι στρατιώτες από το πεδίο της μάχης, πολύ περισσότερο δε, να το κρατήσουν.

Ένστολοι διαμαρτύρονται ότι έχουν επικριθεί άδικα στην έκθεση Brereton, την ώρα που οι αξιωματικοί γνώριζαν ότι συμβαίνουν αυτά εδώ και χρόνια. Η έκθεση Brereton διαπίστωσε ότι η «κουλτούρα των πολεμιστών» συνέβαλε σε ένα περιβάλλον στο οποίο φέρεται να διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου.

Το πόδι πιστεύεται ότι ανήκε σε έναν ύποπτο μαχητή Ταλιμπάν, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης της μοίρας SASR 2 στο Κακάρακ τον Απρίλιο του 2009.

Guardian: Αντιδράσεις για φωτογραφία Αυστραλού στρατιώτη που πίνει μπύρα από προσθετικό πόδι νεκρού Ταλιμπάν Facebook Twitter
Αποκλειστικές φωτογραφίες από τον Guardian της Αυστραλίας

Στρατιώτες φέρονται να πήραν το μέλος από το πεδίο της μάχης και να το μετέφεραν στο άτυπο μπαρ Fat Lady's Arms, όπου οι επισκέπτες το χρησιμοποιούσαν μερικές φορές για να πιουν. Αργότερα τοποθετήθηκε σε μια ξύλινη πλακέτα με την αναγραφή Das Boot, μαζί με έναν αγκυλωτό σταυρό.

Στρατιώτης ανέφερε στον Guardian, ότι το πρόσθετο μέλος ταξίδευε μαζί με την μοίρα των ενόπλων δυνάμεων παντού. «Όπου έφτιαχαν μπαρ Fat Lady's Arms, εκεί ήταν και το πόδι και χρησιμοποιείτο περιστασιακά για να πιει κάποιος», είπε, προσθέτοντας ότι στο μπαρ πήγαιναν και ανώτεροι διοικητές, ειδικά την Ημέρα του Anzac. «Άρα και το πόδι θα είχαν δει αλλά και την πρακτική της κατανάλωσης αλκοόλ από αυτό.»

Εγκλήματα πολέμου

Στην έκθεση του Brereton ζητείται να διεξαχθούν έρευνες σε 19 στρατιώτες, σχετικά με την φερόμενη δολοφονία 39 κρατουμένων και αμάχων και την υποτιθέμενη σκληρή μεταχείριση δύο άλλων. Διαπιστώνονται επίσης «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι 25 υπηρετούντες ή πρώην υπάλληλοι της ADF είχαν εμπλακεί σε σοβαρά εγκλήματα ή τουλάχιστον είχαν γνώση αυτών.

Η έκθεση αναφέρει ότι ήταν λιγότερο πιθανό η κεντρική διοίκηση των ειδικών επιχειρησιακών ομάδων και οι διοικητικοί υπάλληλοι της SOTG να είχαν επίγνωση των εγκλημάτων πολέμου, επειδή δεν βρισκόταν στο πεδίο της μάχης.

Στην τετραετή έρευνα του Brereton, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σχετικά με φερόμενα εγκλήματα πολέμου Αυστραλών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, γίνεται αναφορά σε μη εξουσιοδοτημένα μπαρ και τα έγγραφα επισημαίνουν «την ανεκτικότητα, την αποδοχή και τη συμμετοχή σε μια διαδεδομένη παράβλεψη των κανόνων συμπεριφοράς, κατανάλωση αλκοόλ, χαλαρά πρότυπα ντυσίματος, προσωπικής υγιεινής και συμπεριφοράς». 

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο αρχηγός άμυνας, στρατηγός Άνγκους Κάμπελ, ανακοίνωσε ότι θα αποδεχόταν τις συστάσεις, που θα επέφεραν την «αξιόποινη ομαδική αποπομπή» για τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στην ομάδα ειδικών επιχειρήσεων μεταξύ 2007 και 2013. Αυτή η σύσταση ωστόσο, προκάλεσε θυμό σε ορισμένες τάξεις, με συγγενείς στρατιωτών που πέθαναν στο πεδίο της μάχης, να παραπονιούνται ότι πρόκειται για γενικευμένη τιμωρία, που δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί και σε αθώους.  

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM