Γουιάνα: Έφηβη έβαλε τη φωτιά στο σχολείο επειδή της πήραν το κίνητο - Έκαψε 19 παιδιά

Γουιάνα: Έφηβη έβαλε τη φωτιά στον κοιτώνα του σχολείου της – Έκαψε 18 συμμαθήτριές της και μικρό αγόρι Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Μία έφηβη μαθήτρια έβαλε φωτιά σε κοιτώνα σχολείου στη Γουιάνα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 παιδιά, 18 μαθήτριες και ένα μικρό αγόρι.

Η έφηβη ήταν εξοργισμένη επειδή της πήραν το κινητό τηλέφωνό της, δήλωσε χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Μαθήτρια είναι ύποπτη για την πρόκληση της καταστροφικής πυρκαγιάς εξαιτίας της κατάσχεσης του κινητού της τηλεφώνου», ανέφερε επίσης χθες Τρίτη η αστυνομία σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα για τη φωτιά στο σχολείο στη Μάχντια, περίκλειστη πόλη ορυχείων και μεταλλείων στη μικρή αγγλόφωνη χώρα της νότιας Αμερικής.

Η κυβερνητική πηγή διευκρίνισε πως η νεαρή επιβεβαίωσε πως πράγματι αυτή ευθυνόταν.

Οι υπεύθυνοι του κοιτώνα «κατέσχεσαν το κινητό τηλέφωνό της και το κορίτσι απείλησε το ίδιο βράδυ πως θα έβαζε φωτιά στο κτίριο και πως θα την άκουγε ο κόσμος όλος», είπε ο αξιωματούχος.

Η ανήλικη, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο φρουρούμενη από την αστυνομία, πήγε στα λουτρά, ψέκασε με εντομοκτόνο κουρτίνα μπάνιου κι έβαλε φωτιά με σπίρτο, συνέχισε η πηγή αυτή, επικαλούμενη συμμαθήτριές της που έδωσαν στις καταθέσεις τους πανομοιότυπη εκδοχή των γεγονότων.

«Σύμφωνα με τις μαθήτριες, κοιμούνταν όταν τις ξύπνησαν κραυγές. Είδαν φωτιά και καπνό στον χώρο του μπάνιου, που γρήγορα εξαπλώθηκε στο κτίριο», σύμφωνα με το κείμενο της αστυνομίας.

Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες συμμαθητριών της νεαρής να σβήσουν τη φωτιά, οι φλόγες εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα, καταστρέφοντας ολοσχερώς το κτίριο, που εν μέρει ήταν κατασκευασμένο από ξύλο — είχε ιδίως ξύλινη οροφή.

Οι μαθήτριες «δεν έχουν δικαίωμα να φέρνουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα», αλλά οι υπεύθυνοι του σχολείου «διαπίστωσαν πως το κορίτσι είχε τηλέφωνο» και είχε τραβήξει «φωτογραφίες», διευκρίνισε η κυβερνητική πηγή.

Την τραγωδία χειροτέρεψε το γεγονός πως η υπεύθυνη για τον κοιτώνα «πανικοβλήθηκε» και δεν ήταν σε θέση να βρει το κλειδί της πόρτας του κτιρίου, στα παράθυρα του οποίου ήταν εγκατεστημένες μπάρες. Η πόρτα κλείδωνε κάθε βράδυ στις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο μικρός γιος της υπεύθυνης του κοιτώνα είναι ανάμεσα στα 19 θύματα.

Άνδρες έσπασαν την πόρτα για να μπορέσουν να σωθούν επιζήσασες, ανάμεσά τους και το κορίτσι που έβαλε τη φωτιά.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας έφθασαν επιτόπου περίπου 25 λεπτά μετά την εκδήλωση της φωτιάς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Προχθές Δευτέρα ο αρχηγός της αστυνομίας της Γουινέας, ο Κλίφτον Χίκεν, δήλωσε στον Τύπο πως τα πρώτα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν πως η πυρκαγιά οφειλόταν σε «κακόβουλη ενέργεια».

Δεκατρία κορίτσια και το μικρό αγόρι πέθαναν επιτόπου, άλλα πέντε κορίτσια υπέκυψαν σε νοσοκομείο στην περιοχή της Μάχντια.

Οι αρχές κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM