Γλυπτά του Παρθενώνα: Μυστικές συναντήσεις Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου - «Σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις»

Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι μυστικές συναντήσεις Μητσοτάκη-προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Μυστικές συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό φέρεται να διατηρεί ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου τους τελευταίους 13 μήνες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Όπως αποκαλύπτει με ανταπόκρισή του από το Λονδίνο ο δημοσιογράφος των Νέων, Γιάννης Ανδριτσόπουλος, οι παρασκηνιακές συναντήσεις του Τζορτζ Όσμπορν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και άλλους δύο υπουργούς, λαμβάνουν χώρα από το 2021. 

Τουλάχιστον δύο από αυτές τις συναντήσεις έχουν γίνει στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη, στο Μέιφερ, ενώ άλλη μία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ξενοδοχείο του Νάιτσμπριτζ, μόλις δύο ώρες προτού ο Έλληνας πρωθυπουργός γίνει δεκτός από τον βασιλιά Κάρολο στο Ουίνδσορ. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου μουσείου του Λονδίνου επισκέφτηκε την κατοικία του πρέσβη για πρώτη φορά στα μέσα Νοεμβρίου του 2021 για «διερευνητικές συνομιλίες με τον Μητσοτάκη». Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου είχε συναντηθεί στον ίδιο χώρο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ στο μεσοδιάστημα ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. 

Σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Όσμπορν και Μητσοτάκη βρίσκονται «σε προχωρημένο στάδιο».

Παρόλα αυτά, Έλληνες αξιωματούχοι προειδοποιούν, σύμφωνα με την εφημερίδα πως δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποια συμφωνία και πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να βρεθούν σε αδιέξοδο την τελευταία στιγμή, όπως συμβαίνει σε κάθε λεπτή διαπραγμάτευση». 

«Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Η συμφωνία είναι ολοκληρωμένη κατά 90%, ωστόσο ένα κρίσιμο 10% παραμένει άλυτο. Είναι δύσκολο να φτάσουμε εκεί, αλλά όχι αδύνατο. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Θα δούμε τους ερχόμενους μήνες αν αυτή η πρόοδος είναι αρκετή για την επίτευξη συμφωνίας» είπε στα Νέα πηγή από την Ελλάδα. 

Επιβεβαιώνει ο Γεραπετρίτης 

Το δημοσίευμα των Νέων επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην Έλενα Σμιθ του Guardian. 

«Είναι αλήθεια πως υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου» ανέφερε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν για να συζητήσουμε το θέμα» επιβεβαίωσε. 

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως στόχος των συνομιλιών είναι «ο καθορισμός αρχών», αλλά και η βελτίωση της ολοένα και πιο τοξικής ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί λόγω του θέματος. Όπως είπε, και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση των «κόκκινων γραμμών τους» και μια συμφωνία κάθε άλλο παρά κοντά είναι. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Εκατοντάδες πολίτες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στα εγκαίνια του νέου αμερικανικού προξενείου

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζεφ Λάντρι, ότι «ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να επαναφέρει το αποτύπωμά της» στην αρκτική περιοχή
THE LIFO TEAM
Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM
ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο στον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Κούβας;

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο και άλλα αδικήματα στον Ραούλ Κάστρο, για τον φερόμενο ρόλο του στην κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών Κουβανών εξορίστων το 1996
THE LIFO TEAM