Γκαλίζια: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία της δημοσιογράφου - Τι αποκάλυψε ο δολοφόνος

Μάλτα: Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία της δημοσιογράφου των Γκαλίζια Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου των Panama Papers, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια έφερε στο φως ο ίδιος ο καθ’ομολογίαν δολοφόνος της.

Ο Βίνσεντ Μουσκάτ, κατά τη διάρκεια της απολογίας του σήμερα στο δικαστήριο της Βαλέτα, αποκάλυψε πως αυτός και άλλοι δύο άνδρες χρησιμοποιούσαν κιάλια και τηλεσκόπιο προκειμένου να παρακολουθήσουν τις κινήσεις της, προτού τοποθετήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, κατά την απολογία του παρουσία δημοσιογράφων και συγγενών της Καρουάνα Γκαλίζια, ο Βίνσεντ Μουσκάτ έδωσε τον πληρέστερο μέχρι τώρα απολογισμό της συνωμοσίας πίσω από τη δολοφονία της δημοσιογράφου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δολοφονία της Γκαλίζια, τον Οκτώβριο του 2017, προκάλεσε οργή στην Ευρώπη και οδήγησε σε μεγάλη κρίση το κυβερνών Εργατικό κόμμα στη Μάλτα, με αποκορύφωση την παραίτηση του πρωθυπουργού το 2019.

Επτά άνδρες έχουν είτε παραδεχθεί είτε διωχθεί για συνέργεια στη δολοφονία της Γκαλίζια. Μεταξύ αυτών, ο επιχειρηματίας Γιόργεν Φένεκ, ο οποίος έχει αρνηθεί ότι ήταν ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας και ο Μέλβιν Θέουμα, οδηγός ταξί που ομολόγησε ότι ήταν ο μεσάζων στο φερόμενο συμβόλαιο δολοφονίας.

Το «κλείσιμο» της... δουλειάς και τα 150.000 ευρώ

Ο Μουσκάτ ανέφερε ενώπιον των δικαστικών αρχών πως είχε συναντηθεί πριν από τις γενικές εκλογές του Ιουνίου 2017 στη Μάλτα με άλλους δύο άντρες. Πρόκειται για τους αδελφούς Τζορτζ και Άλφρεντ Ντετζόρτζιο, οι οποίοι κατηγορούνται για άμεση συμμετοχή στη δολοφονία.

«Ο Άλφρεντ Ντετζόρτζιο ήρθε σε μένα και μου είπε ότι υπήρχε μια καλή δουλειά για μένα» είπε στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δουλειά ήταν να σκοτώσει την Καρουάνα Γκαλίζια έναντι της τιμής των 150.000 ευρώ.

«Υποτίθεται θα ήμασταν τρεις – εγώ και οι Ντετζότζιο» είπε ο καθ’ομολογίαν δολοφόνος. «Το σχέδιο ήταν να την ακολουθήσουμε και να την πυροβολήσουμε την κατάλληλη στιγμή. Μετά τις εκλογές, ο Θέουμα μάς έδωσε 30.000 ευρώ προκαταβολή σε μια καφέ δερμάτινη τσάντα. Το ποσό καταβλήθηκε σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Πήραμε 10.000 ευρώ ο καθένας και ξεκινήσαμε τη δουλειά. Ο Άλφρεντ και εγώ την ακολουθήσαμε στην Bidnija», το χωριό όπου ζούσε η δημοσιογράφος.

«Την παρακολουθούσαμε για ημέρες»

Σύμφωνα με τον Guardian υποστήριξε ακόμα ότι οι τρεις τους χρησιμοποίησαν κιάλια και τηλεσκόπιο για να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Γκαλίζια.

«Καθόμασταν πάνω σε δύο τούβλα» περιέγραψε. «Ήταν άβολα και πιανόμασταν. Μερικές φορές πήγαινα να πάρω φαγητό. Αγόραζα τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Πετούσαμε τις γόπες σε ένα μπουκάλι νερό, ώστε να μην αφήσουμε ίχνη. Παρακολουθήσαμε τη Ντάφνι στον καναπέ της με ένα φορητό υπολογιστή μέχρι τις 2 το πρωί» είπε, μεταξύ άλλων.

Το αρχικό πλάνο και η αλλαγή σχεδίων

Ο Μουσκάτ αποκάλυψε ότι το αρχικό σχέδιο ήταν να πυροβολήσει την Καρουάνα Γκαλίζια μέσα στο σπίτι της.

«Το σχέδιο ήταν να πυροβολήσει ο Άλφρεντ κάτω από το δέντρο. Θα τον απομάκρυνα από εκεί με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Μόλις πυροβολούσε, θα έπρεπε να σηκώσω την μπάρα στην πύλη εισόδου για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Ο Τζορτζ άρχισε τις δικαιολογίες, όπως ότι το τουφέκι κάνει πολύ θόρυβο».

Το σχέδιο να πυροβολήσει την Καρουάνα Γκαλίζια εγκαταλείφθηκε τελικά, είπε, και οι άνδρες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν βόμβα. «Ο Τζορτζ Ντετζόρτζιο ήθελε εξαρχής μια βόμβα… μια βόμβα την τοποθετείς τη νύχτα και φεύγεις. Πιο ήσυχα, με λιγότερο πανικό».

Ερωτηθείς γιατί το αρχικό σχέδιο ήταν να πυροβολήσει την Γκαλίζια, ο Μουσκάτ απάντησε: «Δεν υπήρχαν τότε βόμβες».

«Θα την σκοτώσουμε ακόμα και σκοτωθούν κι άλλοι»

Ο ίδιος εξήγησε ότι η βόμβα πυροδοτήθηκε από κινητό τηλέφωνο και είχε διακόπτη. «Στέλνεις ένα συγκεκριμένο μήνυμα στην κάρτα sim της βόμβας και εκρήγνυται δευτερόλεπτα αργότερα».

Μάλιστα, ο Μουσκάτ είπε ότι προειδοποίησε συνεργούς του πως η βόμβα στο αυτοκίνητο θα μπορούσε να σκοτώσει άλλους ανθρώπους, με τους τελευταίους να απαντούν: «θα προχωρήσουμε, ακόμα κι αν είναι κι άλλοι μαζί της στο αυτοκίνητο».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Κομισιόν - Τέλος στις εισαγωγές LNG

Διεθνή / Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Κομισιόν - Τέλος στις εισαγωγές LNG

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε τη σημασία των νέων μέτρων λέγοντας: «Ήρθε η ώρα να κλείσουμε την κάνουλα» και κάλεσε τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν άμεσα τις νέες κυρώσεις
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανία σκέφτεται να αφήσει τη Γαλλία έξω από το πρόγραμμα μαχητικών της Ευρώπης

Διεθνή / Η Γερμανία σκέφτεται να αφήσει τη Γαλλία έξω από το πρόγραμμα μαχητικών της Ευρώπης

Οι εντάσεις για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού FCAS φέρνουν τη Γερμανία να εξετάζει Σουηδία ή Βρετανία αντί της Γαλλίας, ενώ οι διαφωνίες για ηγεσία και κατανομή εργασίας απειλούν το μέλλον των μαχητικών έως το 2040
LIFO NEWSROOM
«Η Μπριζίτ Μακρόν γεννήθηκε άντρας»: Η αμφιλεγόμενη πορεία της Κάντας Όουενς - Ρατσισμός, COVID και θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / «Η Μπριζίτ Μακρόν γεννήθηκε άντρας»: Η αμφιλεγόμενη πορεία της Κάντας Όουενς - Ρατσισμός, COVID και θεωρίες συνωμοσίας

Η Κάντας Όουενς βρέθηκε στο επίκεντρο ξανά για τη δίκη με την Μπριζίτ Μακρόν - Ποια είναι η πιο αμφιλεγόμενη φωνή του αμερικανικού συντηρητισμού; Από το κίνημα Blexit μέχρι τις θεωρίες συνωμοσίας
LIFO NEWSROOM
Η Ουγγαρία θα χαρακτηρίσει την Antifa τρομοκρατική οργάνωση, ακολουθώντας τον Τραμπ

Διεθνή / Η Ουγγαρία θα χαρακτηρίσει την Antifa τρομοκρατική οργάνωση, ακολουθώντας τον Τραμπ

Στην Ουγγαρία, πάντως, οι αντιφασιστικές ομάδες σπάνια δραστηριοποιούνται πολιτικά, καθώς ο Όρμπαν και το κόμμα του Fidesz διατηρούν σχεδόν απόλυτη εξουσία τα τελευταία 15 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Οι Massive Attack αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify

Διεθνή / Οι Massive Attack αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify

Οι Massive Attack αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify, καταγγέλλοντας ότι τα έσοδα των καλλιτεχνών καταλήγουν να χρηματοδοτούν στρατιωτικές τεχνολογίες μέσω των επενδύσεων του Daniel Ek σε εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για πολεμική χρήση
LIFO NEWSROOM