Γκάβιν Νιούσομ: «Ναι, σκέφτομαι να είμαι υποψήφιος για την προεδρία το 2028»

Γκάβιν Νιούσομ: «Ναι, σκέφτομαι να είμαι υποψήφιος για την προεδρία το 2028» Facebook Twitter
0

Ο Γκάβιν Νιούσομ, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της αμερικανικής Αριστεράς, δήλωσε δημόσια πως εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2028, όταν θα ολοκληρωθεί η θητεία του στην πολιτεία.

Μιλώντας στην εκπομπή Sunday Morning του CBS, ο 57χρονος πολιτικός παραδέχτηκε χωρίς περιστροφές: «Ναι, θα έλεγα ψέματα αν έλεγα το αντίθετο. Δεν μπορώ να το αποκλείσω».

Η δήλωσή του αποτελεί την πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι ο Νιούσομ προετοιμάζει το έδαφος για μια προεδρική εκστρατεία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα κριθεί «μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2026». Η θητεία του ως κυβερνήτης λήγει τον Ιανουάριο του 2027, και λόγω συνταγματικού ορίου δεν μπορεί να επανεκλεγεί.

Ένας διαχρονικός «αντίπαλος» του Τραμπ

Ο Νιούσομ έχει καθιερωθεί ως έντονος επικριτής της κυβέρνησης Τραμπ, ειδικά μετά την επιστροφή του Ρεπουμπλικανού στον Λευκό Οίκο. Η αντιπαράθεσή τους έχει μεταφερθεί ακόμη και στα οικονομικά: ο υπουργός Μεταφορών του Τραμπ, Σον Ντάφι, απείλησε την Κυριακή να αποσύρει 160 εκατ. δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης από την Καλιφόρνια, κατηγορώντας την πολιτεία ότι παραβιάζει τους κανονισμούς για τις εμπορικές άδειες οδηγών φορτηγών.

Η απάντηση του γραφείου Νιούσομ ήταν αιχμηρή: «Ο πρώην τηλεοπτικός σταρ και νυν υπουργός Μεταφορών δεν καταλαβαίνει τη νομοθεσία. Η Καλιφόρνια έχει 40% χαμηλότερο δείκτη θανατηφόρων τροχαίων από τον εθνικό μέσο όρο. Τα στοιχεία δεν λένε ψέματα — η κυβέρνηση Τραμπ λέει».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS News και του Decision Desk HQ, το 72% των Δημοκρατικών και σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ψηφοφόροι (48%) πιστεύουν ότι ο Νιούσομ πρέπει να διεκδικήσει την προεδρία το 2028. Η δημοφιλία του στην Καλιφόρνια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παρά την έντονη κριτική των Ρεπουμπλικανών.

Ο ίδιος, που έχει μιλήσει ανοιχτά για τις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετώπισε ως παιδί, δήλωσε πως «η ιδέα ότι ένα παιδί με δυσλεξία, που δεν μπορούσε να διαβάσει δυνατά στην τάξη, θα έφτανε να σκεφτεί κάτι τέτοιο, είναι από μόνη της απίστευτη».

Με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητας, η είσοδος του Νιούσομ στο κάδρο προμηνύει εσωκομματική μάχη διαδοχής για την εποχή μετά τον Τραμπ. Οι αναλυτές βλέπουν στον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας έναν χαρισματικό, επικοινωνιακό και προοδευτικό πολιτικό, που θα μπορούσε να ενώσει τα διαφορετικά ρεύματα των Δημοκρατικών.

Όπως είπε και ο ίδιος στο CBS: «Η μοίρα θα το δείξει. Προς το παρόν, έχω ακόμη δουλειά να κάνω στην Καλιφόρνια».

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM