Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Νέο ναυάγιο με 90 νεκρούς στη Μεσόγειο

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Νέο ναυάγιο με 90 νεκρούς στη Μεσόγειο Facebook Twitter
Φωτ.: ©Anna Pantelia – MSF
0

Νέα τραγωδία εκτυλίχθηκε τα τελευταία 24ωρα στη Μεσόγειο, όπου περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», είχαν διαφύγει από τη Λιβύη με ένα υπερπλήρες σκάφος πριν από πολλές ημέρες.


Μόνο τέσσερα άτομα διασώθηκαν από εμπορικό πλοίο, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή. Ωστόσο και οι τέσσερις επιζώντες μεταφέρθηκαν πίσω στη Λιβύη, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για επείγουσα προστασία και φροντίδα.


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τη Frontex και άλλους φορείς της ΕΕ που είναι παρόντες στην περιοχή να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες αυτού του τραγικού συμβάντος.


«Οι άνθρωποι επέστρεψαν στον κύκλο βίας και κακοποίησης που οι ομάδες μας στη Λιβύη βλέπουν καθημερινά. Κανένας από τους επιζώντες δεν πρέπει να επιστραφεί σε μέρος όπου αντιμετωπίζει κράτηση, κακοποίηση και βία. Η Λιβύη δεν είναι ασφαλές μέρος» τονίζει η συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Caroline Willemen που βρίσκεται στο διασωστικό πλοίο της οργάνωσης.


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ζητήσει από τα συντονιστικά κέντρα της Ρώμης και της Μάλτας να αναλάβουν το συντονισμό αυτής της επιχείρησης και να ορίσουν ένα μέρος ασφαλείας για τους επιζώντες πριν να είναι πολύ αργά.


Την ίδια στιγμή, στο Geo Barents, το πλοίο έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκονται 113 άνθρωποι που διασώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε μία πραγματικά δύσκολη διάσωση. Είναι πάνω από μία εβδομάδα στο πλοίο και αναζητούν ασφαλές λιμάνι. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τις ιταλικές αρχές να παράσχουν ένα μέρος ασφαλείας το συντομότερο δυνατό.


«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη, είτε έρχονται από την Ουκρανία, είτε από κάποιο άλλο μέρος του κόσμου. Είναι τραυματισμένοι και αξίζουν φροντίδα και προστασία που θα πρέπει να προσφέρει η ΕΕ» καταλήγει η Caroline Willemen.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM