Γιατί τόσες πολλές Σουηδέζες αποκτούν παιδί μετά τα 45 τους

Γιατί τόσες πολλές Σουηδέζες αποκτούν παιδί μετά τα 45 τους Facebook Twitter
0

Περισσότερες είναι οι γυναίκες στη Σουηδία που αποκτούν παιδί μετά τα 45 τους χρόνια, παρά στην εφηβεία, σύμφωνα με νέα στοιχεία. 

Συνολικά 537 παιδιά γεννήθηκαν το 2022 από μητέρες άνω των 45 ετών, ενώ 410 τα έφεραν στον κόσμο κορίτσια 19 ετών ή μικρότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της σουηδικής στατιστικής υπηρεσίας

Χάρη στη μεγαλύτερη πρόσβαση στην αντισύλληψη, που επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν περισσότερο υπό τον έλεγχό τους τη γονιμότητα και τον οικογενειακό προγραμματισμό, τα ποσοστά των εγκυμοσυνών σε μικρή ηλικία είχαν αρχίσει να μειώνονται στη Σουηδία από τη δεκαετία του ‘60. 

Γιατί τόσες πολλές Σουηδέζες αποκτούν παιδί μετά τα 45 τους Facebook Twitter

Σαφώς, η αυξητική τάση της μέσης ηλικίας στην οποία γίνεται μητέρα μια γυναίκα δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Σουηδίας. Αλλά η κοινωνικο-οικονομική σταθερότητα στη συγκεκριμένη χώρα είχε μεγαλύτερη επιρροή στην αύξηση των γυναικών που γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, δήλωσε ο Γκούναρ Άντερσον, καθηγητής Δημογραφίας στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. 

«Οι νεότεροι άνθρωποι θέλουν να έχουν περισσότερο χρόνο για την εκπαίδευση και για την εργασία τους, όπως και να κάνουν άλλα πράγματα προτού γίνουν γονείς. Επίσης, έχει παραταθεί η διαδικασία της ενηλικίωσης, όχι μόνο σχετικά με τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, αλλά συνολικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής», επεσήμανε ο Άντερσον μιλώντας στο Euronews. 

Σουηδία: 30,7 έτη η μέση ηλικία απόκτησης πρώτου παιδιού

Επιπλέον, η διαθεσιμότητα της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι καλύτερες ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν επεκτείνει τα παλιότερα βιολογικά όρια, συμπλήρωσε ο Άντερσον. Στη Σουηδία, η μέση ηλικία απόκτησης πρώτου παιδιού ήταν 30,07 έτη το 2021. Μια αύξηση κατά πάνω από 1,5 χρόνο σε σύγκριση με το 2000 (28,22 έτη). 

Γιατί τόσες πολλές Σουηδέζες αποκτούν παιδί μετά τα 45 τους Facebook Twitter

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο ευνοϊκό να γίνεις μεγαλύτερος γονιός. Έχεις περισσότερους πόρους, δίκτυα και ωριμότητα», σημείωσε ο καθηγητής. Την ίδια ώρα όμως, παρατηρείται στη Σουηδία και μείωση του ποσοστού γονιμότητας. Και αυτό συνδέεται με την αύξηση της ηλικίας στην οποία γίνεται μια γυναίκα μητέρα, εξηγεί ο Άντερσον. 

«Η πτώση του ποσοστού γονιμότητας και η αύξηση της μέσης ηλικίας απόκτησης παιδιού δεν είναι δυο παράγοντες που έρχονται σε αντίθεση ο ένας με τον άλλο. Συχνά συνυπάρχουν. Κάθε φορά που υπάρχει μείωση του ποσοστού γονιμότητας, βλέπουμε επίσης μια αναβολή. Έτσι, όταν μειώνονται τα ποσοστά γονιμότητας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις παιδί, αλλά σε μεγάλο βαθμό απλά το κάνεις λίγο αργότερα», ανέφερε σχετικά. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον «πέρασε» η ΕΕ: Προβλέπει αποκατάσταση 20% έως το τέλος της δεκαετίας

Περιβάλλον / Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον ψήφισε η ΕΕ για αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030

Φύτευση δέντρων, ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και προστασία των θαλασσών - Τι προβλέπει ο νόμος - Γιατί ξέσπασε πολιτική θύελλα στην Αυστρία
NEWSROOM
Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει προστασία από την απέλαση και άδειες εργασίας για συζύγους Αμερικανών πολιτών

Διεθνή / Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί τους μετανάστες συζύγους Αμερικανών πολιτών

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν, αλλά και επιπλέον 50.000 νέοι κάτω των 21 ετών των οποίων ο γονέας είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη
NEWSROOM