Γιατί η Μαλαισία ζητά να απαγορευτεί το Oktoberfest

Γιατί η Μαλαισία ζητά να απαγορευτεί το Oktoberfest Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας στον κόσμο, το Oktoberfest, επέστρεψε μετά από 2 χρόνια πανδημίας, αλλά οι πολιτικοί στη Μαλαισία ζητούν την απαγόρευσή του.

«Αν και οι μη- Μουσουλμάνοι επιτρέπεται να πίνουν αλκοόλ, η Μαλαισιανή κυβέρνηση έχει την άποψη ότι επιτρέποντας τη διεξαγωγή του φεστιβάλ και με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, θα προκαλέσει κοινωνικά προβλήματα» ανέφερε ο υπουργός Θρησκευτικών Ζητημάτων της χώρας, Idris Ahmad.

Ο ίδιος είναι μέλος του συντηρητικού ισλαμιστικού κόμματος PAS και έστειλε την πρόταση απαγόρευσης του φεστιβάλ με γραπτή του δήλωση στη Βουλή.

Η πρόταση αφορά στην διεξαγωγή του φεστιβάλ στην Μαλαισία, που γίνεται πάνω από 50 χρόνια.

Αν και διευκρίνισε ότι τα σχόλιά του αφορούν στους μουσουλμάνους και ότι οι μη- Μουσουλμάνοι είναι ελεύθεροι να καταναλώνουν αλκοόλ, ισχυρίστηκε ότι η μπίρα που παραδοσιακά καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες στο Oktoberfest, θα οδηγήσει μόνο σε «κοινωνικά προβλήματα».

«Το αλκοόλ φαίνεται πως επηρεάζει την αρμονία, την τάξη και την ασφάλεια της κοινότητας» είπε.

«Με σεβασμό προς το Oktoberfest, όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες και τους νόμους της Μαλαισίας, που βασίζεται στο Ισλάμ ως θρησκεία της ομοσπονδίας».

Με τις πηγές του στο Μόναχο και τη διεξαγωγή του να γίνεται κάθε χρόνο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, το Oktoberfest γιορτάζει και προωθεί την κουλτούρα της Βαυαρίας και στη Μαλαισία.

Η μπίρα ρέει άφθονη συνοδεία των παραδοσιακών γερμανικών bratwursts και sauerkraut (τύποι λουκάνικων).

Το φεστιβάλ έχει επικρατήσει και σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων χωρών με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό όπως η Παλαιστίνη και μέρη της Μέσης Ανατολής.

Αλλά παραμένει φλέγον θέμα συζήτησης κάθε χρόνο στη Μαλαισία. Το μουσουλμανικό έθνος, ασκεί μια μέτρια μορφή σουνιτικού Ισλάμ, αλλά οι συντηρητικές συμπεριφορές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 63,5% του πληθυσμού των 32 εκατομμυρίων είναι μουσουλμάνοι.

Θρησκευτικές ομάδες όπως το PAS αντιτίθενται στις εκδηλώσεις του Oktoberfest που προωθούνται και διεξάγονται στη χώρα, λέγοντας ότι το βαυαρικό φεστιβάλ δεν σέβεται τις «μουσουλμανικές ευαισθησίες» λόγω του αλκοόλ και άλλων «μη-χαλάλ» τροφίμων που σερβίρονται. 

Πολιτικός της τοπικής κυβέρνησης, προχώρησε ένα ακόμα βήμα πιο πέρα το 2017, σπάζοντας κιβώτια με μπίρα μπροστά από ένα κυβερνητικό κτίριο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αν και προηγούμενες εκδηλώσεις έχουν απαγορευτεί στο παρελθόν, το Oktoberfest γιορτάζεται στη Μαλαισία από τη δεκαετία του 1970. Στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ, μπαρ και τοπικές ζυθοποιίες ετοιμάζονται για την μεγάλη εκδήλωση.

Οι εκδηλώσεις για το Oktoberfest ήταν οι μεγαλύτερες και πιο ζωντανές στο Penang, μια πολιτεία που φιλοξενεί επίσης μεγάλες διεθνείς κοινότητες.

Διοργανωτές από τη Μαλαισιανή Γερμανική Εταιρεία στο Penang είπαν στο CNN ότι οι εορτασμοί τους για το Oktoberfest θα πραγματοποιηθούν φέτος στις 21 Οκτωβρίου. 

Όπως και στη Γερμανία, οι τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.
«Δεν υπάρχει απειλή στις εκδηλώσεις του Oktoberfest» ανέφερε η ομάδα.

Ευχή της γερμανικής κοινότητας είναι να συνεχίσει το Oktoberfest. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, ορισμένες θρησκευτικές ομάδες, φαίνεται πως έχουν παρερμηνεύσει το φεστιβάλ και θεωρούν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πάρτι με μπίρες και θα ήθελαν να απαγορευτεί.

Το φεστιβάλ δεν είναι μόνο κατανάλωση μπίρας αλλά και ένα φεστιβάλ χαράς, επιμένουν. Αν αυτές ο ομάδες επιτύχουν, θα διακινδυνεύσει η συνέχεια του φεστιβάλ.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το αντιπολιτευόμενο δημοκρατικό κόμμα, DAP.

«Το Oktoberfest γιορτάζεται στην Μαλαισία για πάνω από 50 χρόνια και δεν έχει προκαλέσει ρατσιστικές ή θρησκευτικές εντάσεις στην κοινότητα. Παρόλα αυτά, συνεχίζεται ο αδιάκοπος φόβος για αυτό το γεγονός».

«Ως πολυπολιτισμικό και ποικιλόμορφο έθνος, η ανοχή και ο σεβασμός μας ο ένας για τον άλλον πρέπει να είναι ο δρόμος για να ευδοκιμήσει η Μαλαισία κοινωνικά και οικονομικά. Είναι πράγματι δύσκολοι καιροί για εμάς και είναι λυπηρό που η PAS επέλεξε να εστιάσει την προσοχή της στο Oktoberfest όταν υπάρχουν σαφώς πολύ πιο σοβαρά ζητήματα» ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες του CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ