Γιατί χαίρονται οι Τούρκοι με την εκλογή Τραμπ

Γιατί χαίρονται οι Τούρκοι με την εκλογή Τραμπ Facebook Twitter
1

Ένας από τους φακέλους που θα βρει μπροστά του ο Ντόναλτ Τραμπ όταν ορκιστεί και καθήσει στο οβάλ γραφείο θα είναι αυτός των σχέσεων με την Τουρκία. Σε αυτόν θα υπάρχουν τρία θέματα, υπογραμμισμένα και πιθανότατα με έντονα στοιχεία: Η συνεργασία για το μέλλον της Συρίας, η διακοπή ή όχι της στήριξης στο PYD (κούρδοι της Συρίας) και η έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Σε πρώτη φάση τα τρία αυτά κεφάλαια θα καθορίσουν την πορεία των σχέσεων Τουρκίας -ΗΠΑ στην εποχή Τραμπ.

 

Αν κρίνουμε από τα όσα άφησε να εννοηθούν στην προεκλογική του εκστρατεία, παρά τις αντιφάσεις που υπήρχαν ορισμένες φορές, στο θέμα της Συρίας ο Τραμπ θεωρεί προτεραιότητα τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Για το θέμα αυτό ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με την Μόσχα.Σε αυτό το πλαίσιο, αναλυτές συγκλίνουν στο ότι υπό την διοίκηση Τραμπ είναι πιθανή μια έντονη κινητικότητα στο τρίγωνο Μόσχας - Ουάσιγκτον - Τουρκίας. Εξάλλου ο Τραμπ είναι γνωστός για την αντίθεσή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την αλλαγή καθεστώτων στην Μέση Ανατολή. Ο κ. Τραμπ που επέκρινε την εισβολή στο Ιράκ, δείχνει ότι σκοπεύει σταδιακά να περιορίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η υλοποίηση αυτής της πολιτική μπορεί να σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν πιο ενεργή συμμετοχή από τους τοπικούς συμμάχους τους. Σ' αυτή την εξίσωση κλειδί θα αποτελέσει η ενίσχυση του PΥD με εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ. Εδώ διαπιστώνεται διάσταση απόψεων Τουρκίας - ΗΠΑ. Τον περασμένο Ιούλιο σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τράμπ στους Times της Νέας Υόρκης, είχε πει πως θαυμάζει τις δυνάμεις των Κούρδων. Όταν δε του τόνισαν την αντίθεση της Τουρκίας στο PΥD απάντησε: «Είμαι θαυμαστής των κουρδικών δυνάμεων. Από την άλλη έχουμε τις δυνατότητες για πάρα πολύ καλή συνεργασία με την Τουρκία. Εάν μπορέσουμε να συγκεράσουμε αυτά τα δύο θα είναι υπέροχα».

Απαντώντας, τότε, σε ερώτηση αν «θα πιέσει τον Ερντογάν να συμμορφωθεί με τις αρχές του κράτους δικαίου», ο Τραμπ είχε πει: «Υπάρχουν και στις ΗΠΑ πολλά προβλήματα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όντας εμείς σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να νουθετούμε τους άλλους σε θέματα ελευθεριών». Ούτως ή άλλως ένας από τους λόγους που η τουρκική εξωτερική πολιτική θεωρούσε πάντα πιο κοντά τους ρεπουμπλικανούς ήταν η γενικότερη τοποθέτηση των ρεπουμπλικανών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Στο θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν η πολιτική Τραμπ δίνει ελπίδες στην Τουρκία, καθώς κατά την προεκλογική περίοδο το επιτελείο του νικητή των εκλογών είχε κατηγορήσει την Χίλαρι Κλίντον, ότι στήριζε τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Μάλιστα ο σύμβουλος του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο είχε εκφράσει τον ισχυρισμό ότι η οργάνωση του Γκιουλέν στήριξε την Κλίντον.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Ο Άντριου χρέωνε υπηρεσίες μασάζ και έξοδα μετακινήσεων στους Βρετανούς φορολογούμενους

Πρώην ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι αναφέρουν ότι η κουλτούρα υπερβολικού σεβασμού προς τη βρετανική κρατική διοίκηση επέτρεψε να εγκρίνονται χωρίς έλεγχο υπερβολικές δαπάνες
THE LIFO TEAM
ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΤΗΣΗ

Διεθνή / Πότε να κλείσετε και πότε να πετάξετε: Τips για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια το 2026

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι αλλάζουν οι «χρυσοί κανόνες» για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, καθώς τόσο οι ημέρες κράτησης όσο και οι περίοδοι ταξιδιού επανακαθορίζονται με βάση τις νέες ταξιδιωτικές συνήθειες των επιβατών
THE LIFO TEAM
BAFTA 2026 ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τη σύλληψη Άντριου - Η ερώτηση που αγνόησαν

«Παρά τα ταραχώδη τρία χρόνια από την τελευταία της στιγμή στα Bafta, η Κέιτ έκανε μια διακριτική εμφάνιση στην τελετή απονομής» σχολιάζει η βρετανική Vogue
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια