Γιατί χαίρονται οι Τούρκοι με την εκλογή Τραμπ

Γιατί χαίρονται οι Τούρκοι με την εκλογή Τραμπ Facebook Twitter
1

Ένας από τους φακέλους που θα βρει μπροστά του ο Ντόναλτ Τραμπ όταν ορκιστεί και καθήσει στο οβάλ γραφείο θα είναι αυτός των σχέσεων με την Τουρκία. Σε αυτόν θα υπάρχουν τρία θέματα, υπογραμμισμένα και πιθανότατα με έντονα στοιχεία: Η συνεργασία για το μέλλον της Συρίας, η διακοπή ή όχι της στήριξης στο PYD (κούρδοι της Συρίας) και η έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Σε πρώτη φάση τα τρία αυτά κεφάλαια θα καθορίσουν την πορεία των σχέσεων Τουρκίας -ΗΠΑ στην εποχή Τραμπ.

 

Αν κρίνουμε από τα όσα άφησε να εννοηθούν στην προεκλογική του εκστρατεία, παρά τις αντιφάσεις που υπήρχαν ορισμένες φορές, στο θέμα της Συρίας ο Τραμπ θεωρεί προτεραιότητα τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Για το θέμα αυτό ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με την Μόσχα.Σε αυτό το πλαίσιο, αναλυτές συγκλίνουν στο ότι υπό την διοίκηση Τραμπ είναι πιθανή μια έντονη κινητικότητα στο τρίγωνο Μόσχας - Ουάσιγκτον - Τουρκίας. Εξάλλου ο Τραμπ είναι γνωστός για την αντίθεσή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την αλλαγή καθεστώτων στην Μέση Ανατολή. Ο κ. Τραμπ που επέκρινε την εισβολή στο Ιράκ, δείχνει ότι σκοπεύει σταδιακά να περιορίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η υλοποίηση αυτής της πολιτική μπορεί να σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν πιο ενεργή συμμετοχή από τους τοπικούς συμμάχους τους. Σ' αυτή την εξίσωση κλειδί θα αποτελέσει η ενίσχυση του PΥD με εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ. Εδώ διαπιστώνεται διάσταση απόψεων Τουρκίας - ΗΠΑ. Τον περασμένο Ιούλιο σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τράμπ στους Times της Νέας Υόρκης, είχε πει πως θαυμάζει τις δυνάμεις των Κούρδων. Όταν δε του τόνισαν την αντίθεση της Τουρκίας στο PΥD απάντησε: «Είμαι θαυμαστής των κουρδικών δυνάμεων. Από την άλλη έχουμε τις δυνατότητες για πάρα πολύ καλή συνεργασία με την Τουρκία. Εάν μπορέσουμε να συγκεράσουμε αυτά τα δύο θα είναι υπέροχα».

Απαντώντας, τότε, σε ερώτηση αν «θα πιέσει τον Ερντογάν να συμμορφωθεί με τις αρχές του κράτους δικαίου», ο Τραμπ είχε πει: «Υπάρχουν και στις ΗΠΑ πολλά προβλήματα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όντας εμείς σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να νουθετούμε τους άλλους σε θέματα ελευθεριών». Ούτως ή άλλως ένας από τους λόγους που η τουρκική εξωτερική πολιτική θεωρούσε πάντα πιο κοντά τους ρεπουμπλικανούς ήταν η γενικότερη τοποθέτηση των ρεπουμπλικανών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Στο θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν η πολιτική Τραμπ δίνει ελπίδες στην Τουρκία, καθώς κατά την προεκλογική περίοδο το επιτελείο του νικητή των εκλογών είχε κατηγορήσει την Χίλαρι Κλίντον, ότι στήριζε τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Μάλιστα ο σύμβουλος του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο είχε εκφράσει τον ισχυρισμό ότι η οργάνωση του Γκιουλέν στήριξε την Κλίντον.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια