Η Κίνα υποστήριξε σήμερα πως ο παραιτηθείς πρόεδρος της Ιντερπόλ και υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, Μενγκ Χονγκγουέι, «δωροδοκήθηκε».

 

Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα εναντίον του, το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Μενγκ «δωροδοκήθηκε και είναι ύποπτος ότι παραβίασε τον νόμο». 

 

Το κινέζικο υπουργείο δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την κατηγορία αυτή.

 

Η παραπάνω ανακοίνωση παρουσιάζεται ως απολογισμός σημερινής συνόδου του πυρήνα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας.

 

Στο κείμενο δεν διευκρινίζεται εξάλλου αν οι κατηγορίες που αποδίδονται στον Μενγκ αφορούν τα καθήκοντά του ως υφυπουργός ή ως πρόεδρος της Ιντερπόλ. Επίσης δεν διευκρινίζεται αν τέθηκε ή όχι υπό κράτηση.

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι επιφορτισμένη με την καταπολέμηση της διαφθοράς των δημοσίων υπαλλήλων, ανακοίνωσε ότι ο Μενγκ Χονγκγουέι «αποτελεί αντικείμενο έρευνας καθώς είναι ύποπτος ότι παραβίασε τον νόμο». Η Επιτροπή δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

 

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε χθες την παραίτηση «με άμεση ισχύ» του προέδρου της, του οποίου αγνοείτο η τύχη για περισσότερες από δέκα ημέρες μετά την επιστροφή του στην Κίνα στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

 

Η σύζυγός του, Γκρέις Μενγκ, η οποία είχε δηλώσει την εξαφάνισή του στην γαλλική αστυνομία, εκφράζοντας ανησυχία για αυτόν, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους στην Λιόν, στη Γαλλία, όπου βρίσκεται η διεθνής έδρα της Ιντερπόλ, ότι ο 64χρονος σύζυγός της βρίσκεται «σε κίνδυνο».

 

Ο Μενγκ ήταν πρόεδρος της Ιντερπόλ από τον Νοέμβριο του 2016.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ