Γερμανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ

Γερμανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/CLEMENS BILIN
0

Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Η Λάμπρεχτ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η είδηση ανακοινώθηκε από την ίδια την υπουργό, η οποία είχε επικριθεί έντονα το τελευταίο διάστημα για μία σειρά λαθών.

Η ίδια καταλόγισε στα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία «επί μήνες επικεντρώνονται στο πρόσωπό μου, εμποδίζοντας μια ουσιαστική αναφορά και συζήτηση για τους στρατιώτες, τις ένοπλες δυνάμεις και τις αποφάσεις για την πολιτική ασφάλειας προς το συμφέρον των πολιτών», την ευθύνη για τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει σήμερα από το πόστο της. Στο προσκήνιο πρέπει να βρίσκεται «η πολύτιμη δουλειά των στρατιωτών», τονίζει στην επιστολή της παραίτησής της.

Η πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και έμπιστη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς είχε πάψει εδώ και καιρό να θεωρείται αποδεκτή ως υπουργός Άμυνας, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απόφαση - ορόσημο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για άμεσο εκσυγχρονισμό της Bundeswehr.

Πληροφορίες που την ήθελαν να μην γνωρίζει - και να μην ενδιαφέρεται να μάθει - τη διάρθρωση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, διαρροές σχετικά με τη δυσαρέσκειά της για το πόστο που της ανατέθηκε κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης και μια σειρά προβεβλημένων - και επικοινωνιακών - λαθών, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων που αποκαλύπτονται σχεδόν καθημερινά, κατέστησαν την Κριστίνε Λάμπρεχτ στόχο έντονης κριτικής και ειρωνικών σχολίων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, των ΜΜΕ, αλλά ακόμη και στελεχών των κυβερνητικών κομμάτων.

Εδώ και εβδομάδες θεωρείτο πλέον ζήτημα χρόνου η απομάκρυνσή της από το υπουργείο Άμυνας, παρόλη τη δημόσια στήριξη από τον Όλαφ Σολτς. Την Παρασκευή το βράδυ, η BILD και η Sueddeutsche Zeitung γνωστοποίησαν ότι η κυρία Λάμπρεχτ είχε ήδη αποφασίσει να παραιτηθεί.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι δεν ήταν τελικά ούτε η …αμέλειά της να παραγγείλει πυρομαχικά για τον στρατό ούτε η ακαταλληλότητα των αρμάτων PUMA που διαπιστώθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη της διοίκησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (VJTF) του ΝΑΤΟ από τη Γερμανία ούτε καν η ελλιπής προετοιμασία της παραγγελίας των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ.

Τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εμφανίστηκε στο Instagram με ένα ερασιτεχνικό βίντεο, να απευθύνει υπό τους ήχους κροτίδων και βεγγαλικών μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκτός από την εμφανώς ατυχή επιλογή σκηνικού όμως, ήταν και το περιεχόμενο των δηλώσεών της που προκάλεσε κριτική: «Υπάρχει σε εξέλιξη ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Και σε σχέση με αυτό, κέρδισα πολλές εμπειρίες, πάρα πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες και υπέροχους ανθρώπους. Και γι' αυτό λέω ένα ειλικρινές ευχαριστώ», ήταν τα λόγια της.

Για «ντροπιαστική εικόνα», έκαναν τότε λόγο οι επικριτές της και ήταν πλέον εμφανές ότι η αντίστροφη μέτρηση είχε πλέον αρχίσει για την πρώην στενή συνεργάτιδα του Όλαφ Σολτς - ήταν υφυπουργός του στο υπουργείο Οικονομικών.

Η «γκάφα» της Πρωτοχρονιάς ήρθε μόνο να προστεθεί σε μια σειρά από αστοχίες. Πριν από λίγους μήνες αποκαλύφθηκε ότι ο 22χρονος γιος της την συνόδευε σε πολλά υπηρεσιακά ταξίδια ταξιδεύοντας με τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της Bundeswehr, αναρτούσε μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες στο Instagram, ενώ λίγες ώρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η υπουργός εθεάθη σε ινστιτούτο αισθητικής του Βερολίνου για περιποίηση των άκρων της. Λίγο μετά, ερωτώμενη σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια που θα προσέφερε η Γερμανία, δήλωσε ότι θα έστελνε 5.000 κράνη στο Κίεβο.

Η διαδοχή της

Ο διορισμός του/της διαδόχου της κας Λάμπρεχτ πρέπει να γίνει άμεσα και δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση για τον καγκελάριο. Από τη μία πλευρά προτάσσεται η τήρηση της παράδοσης για ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών στην κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά το πόστο αποδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμο και ο νέος υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων και τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον, την Παρασκευή στη βάση του Ράμσταϊν συναντώνται οι υπουργοί Άμυνας των δυτικών συμμάχων προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Κεντρικό θέμα της συνάντησης αναμένεται να είναι και το ενδεχόμενο παράδοσης αρμάτων μάχης.

Μεταξύ των υποψηφίων για το υπουργείο Άμυνας θεωρούνται η εντεταλμένη της Bundestag για τις Ένοπλες Δυνάμεις Εύα Χεγκλ, η οποία σε συνέντευξή της χθες, Κυριακή, ζήτησε επιπλέον 200 δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό της Bundeswehr, ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ, η υφυπουργός Άμυνας Σιέμτγιε Μέλερ, αλλά και ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ. Δεν αποκλείεται η κάλυψη της θέσης του υπουργού να προκαλέσει και ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί
LIFO NEWSROOM
Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM