Γερμανία: Μηδενική ανάπτυξη το 2025 βλέπει το Βερολίνο λόγω εμπορικών εντάσεων

Γερμανία: Μηδενική ανάπτυξη το 2025 βλέπει το Βερολίνο λόγω εμπορικών εντάσεων Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η γερμανική κυβέρνηση υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2025, εκτιμώντας πλέον μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ, καθώς οι εξαγωγές της χώρας αναμένεται να δεχθούν ισχυρό πλήγμα από τις δασμολογικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η νέα πρόβλεψη, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, έρχεται να ανατρέψει την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ. Η γερμανική οικονομία —η μεγαλύτερη στην Ευρώπη— παραμένει σε παρατεταμένη ύφεση, έχοντας καταγράψει συρρίκνωση 0,2% το 2024 και 0,3% το 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση στην οικονομία της χώρας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Φρίντριχ Μερτς, που αναμένεται να αναλάβει την καγκελαρία τον επόμενο μήνα, έχει δεσμευτεί να τονώσει την οικονομία με αυξημένες δαπάνες για υποδομές και άμυνα μέσω νέου δανεισμού, αλλά και με φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη δυναμική της γερμανικής οικονομίας. Ωστόσο, οι εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι δασμοί που έχει ήδη ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ δημιουργούν άμεσες πιέσεις, ειδικά για τις γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ο Τραμπ επέβαλε αυτόν τον μήνα έναν «ανταποδοτικό» δασμό ύψους 20% στην ΕΕ, αλλά αποφάσισε προσωρινά να τον περιορίσει στο 10% για διάστημα 90 ημερών, αφήνοντας περιθώριο διαπραγμάτευσης για μόνιμη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει και πάλι σοβαρές προκλήσεις λόγω της απρόβλεπτης εμπορικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας και στέλεχος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Είναι προς το συμφέρον μας να υπάρξει σύντομα λύση στη διένεξη για τους δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ».

«Η γερμανική οικονομία ετοιμάζεται για αναταράξεις»

«Η γερμανική οικονομία ετοιμάζεται για αναταράξεις», προειδοποίησε ο Κλέμενς Φούεστ, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Ifo. Πρόσθεσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου καταγράφει σημαντική άνοδο της αβεβαιότητας στον τομέα της μεταποίησης.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2026, με προβλεπόμενη άνοδο του ΑΕΠ κατά 1%, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Παράλληλα, προβλέπει μείωση του πληθωρισμού στο 2% για το 2025 (από 2,2% το 2024), και περαιτέρω πτώση στο 1,9% το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το Βερολίνο, οι δασμοί που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον ενδέχεται να ασκήσουν «πτωτική πίεση στον πληθωρισμό» εάν η Κίνα εκτρέψει εξαγωγές από τις ΗΠΑ προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Χάμπεκ τόνισε ότι τα επενδυτικά σχέδια του Μερτς, ύψους έως και 1 τρισ. ευρώ, ενδέχεται να δώσουν ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, αλλά υπογράμμισε πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει «γρήγορα και σταθερά» σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Αυτό θα κρίνει αν η γερμανική οικονομία θα πραγματοποιήσει το αναπτυξιακό άλμα που χρειάζεται ή αν αυτό το τεράστιο χρηματικό ποσό θα πάει χαμένο», ανέφερε.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SAVANNAH GUTHRIE ΑΠΑΓΩΓΗ NANCY GUTHRIE

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε το σωστό» - Το νέο μήνυμα προς τους απαγωγείς της μητέρας της

«Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που πήραν τη μαμά μας. Και απλώς ήθελα να βγω και να πω ότι ελπίζουμε ακόμη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα παρουσιάστρια
THE LIFO TEAM
Οι φυλακές της Ιαπωνίας μοιάζουν όλο και περισσότερο με οίκους ευγηρίας

Διεθνή / Οι φυλακές της Ιαπωνίας μοιάζουν όλο και περισσότερο με οίκους ευγηρίας

Σε μία από τις χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, το 13% των κρατουμένων είναι ηλικιωμένοι, πολλοί από τους οποίους διαπράττουν μικροαδικήματα για να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή πίσω από τα κάγκελα.
THE LIFO TEAM