Γερμανία: Μηδενική ανάπτυξη το 2025 βλέπει το Βερολίνο λόγω εμπορικών εντάσεων

Γερμανία: Μηδενική ανάπτυξη το 2025 βλέπει το Βερολίνο λόγω εμπορικών εντάσεων Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η γερμανική κυβέρνηση υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2025, εκτιμώντας πλέον μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ, καθώς οι εξαγωγές της χώρας αναμένεται να δεχθούν ισχυρό πλήγμα από τις δασμολογικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η νέα πρόβλεψη, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, έρχεται να ανατρέψει την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ. Η γερμανική οικονομία —η μεγαλύτερη στην Ευρώπη— παραμένει σε παρατεταμένη ύφεση, έχοντας καταγράψει συρρίκνωση 0,2% το 2024 και 0,3% το 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση στην οικονομία της χώρας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Φρίντριχ Μερτς, που αναμένεται να αναλάβει την καγκελαρία τον επόμενο μήνα, έχει δεσμευτεί να τονώσει την οικονομία με αυξημένες δαπάνες για υποδομές και άμυνα μέσω νέου δανεισμού, αλλά και με φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη δυναμική της γερμανικής οικονομίας. Ωστόσο, οι εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι δασμοί που έχει ήδη ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ δημιουργούν άμεσες πιέσεις, ειδικά για τις γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ο Τραμπ επέβαλε αυτόν τον μήνα έναν «ανταποδοτικό» δασμό ύψους 20% στην ΕΕ, αλλά αποφάσισε προσωρινά να τον περιορίσει στο 10% για διάστημα 90 ημερών, αφήνοντας περιθώριο διαπραγμάτευσης για μόνιμη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει και πάλι σοβαρές προκλήσεις λόγω της απρόβλεπτης εμπορικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας και στέλεχος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Είναι προς το συμφέρον μας να υπάρξει σύντομα λύση στη διένεξη για τους δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ».

«Η γερμανική οικονομία ετοιμάζεται για αναταράξεις»

«Η γερμανική οικονομία ετοιμάζεται για αναταράξεις», προειδοποίησε ο Κλέμενς Φούεστ, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Ifo. Πρόσθεσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου καταγράφει σημαντική άνοδο της αβεβαιότητας στον τομέα της μεταποίησης.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2026, με προβλεπόμενη άνοδο του ΑΕΠ κατά 1%, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Παράλληλα, προβλέπει μείωση του πληθωρισμού στο 2% για το 2025 (από 2,2% το 2024), και περαιτέρω πτώση στο 1,9% το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το Βερολίνο, οι δασμοί που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον ενδέχεται να ασκήσουν «πτωτική πίεση στον πληθωρισμό» εάν η Κίνα εκτρέψει εξαγωγές από τις ΗΠΑ προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Χάμπεκ τόνισε ότι τα επενδυτικά σχέδια του Μερτς, ύψους έως και 1 τρισ. ευρώ, ενδέχεται να δώσουν ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, αλλά υπογράμμισε πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει «γρήγορα και σταθερά» σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Αυτό θα κρίνει αν η γερμανική οικονομία θα πραγματοποιήσει το αναπτυξιακό άλμα που χρειάζεται ή αν αυτό το τεράστιο χρηματικό ποσό θα πάει χαμένο», ανέφερε.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM