Εισαγγελείς έκαναν εφόδους στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης της Γερμανίας, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή παρακώλυση της δικαιοσύνης, από την κυβερνητική υπηρεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος

 

Η έρευνα για την Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών (FIU)- υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς- εξετάζει αν η υπηρεσία απέτυχε να δράσει έπειτα από προειδοποιήσεις τραπεζών για πιθανό ξέπλυμα χρήματος. 

 

Οι έφοδοι έγιναν σε μία σημαντική στιγμή για τον Σολτς, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει καλές πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος, στις εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία στις 26 Σεπτεμβρίου. 

 

Η FIU και η ρυθμιστική αρχή Bafin- αμφότερες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών- έχουν δεχθεί επικρίσεις γιατί απέτυχαν να εντοπίσουν προβλήματα στην εταιρεία πληρωμών Wirecard, η οποία κατέρρευσε, στο μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο απάτης στη χώρα. 

 

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε ότι η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από παράπονα ότι η FIU δεν έκανε ενέργειες για ύποπτες συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ, από το 2018 έως το 2020.

 

Η έρευνα στα υπουργεία έγινε προκειμένου να εξακριβωθεί αν είχε δοθεί εντολή στην υπηρεσία να αγνοήσει τις ύποπτες ροές χρημάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας. 

 

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τράπεζες είχαν προειδοποιήσει την υπηρεσία, λόγω ανησυχιών ότι τα χρήματα συνδέονταν με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, όπως και με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τις τράπεζες, η υπηρεσία έδωσε προσοχή στις προειδοποιήσεις, αλλά δεν τις προώθησε στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. 

 

Επίσης, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι εξετάζουν το γεγονός ότι αφότου η FIU ανέλαβε τον έλεγχο για το ξέπλυμα χρήματος το 2017, οι αναφορές για ύποπτες δραστηριότητες μειώθηκαν δραστικά. Προηγούμενες έρευνες για την FIU είχαν αποκαλύψει ότι υπήρξε εκτεταμένη επικοινωνία με τα υπουργεία στα οποία έγινε σήμερα έρευνα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. 

 

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την έρευνα και σημείωσε ότι οι υποψίες δεν στρέφονται κατά υπαλλήλων του. 

 

Με πληροφορίες από Reuters