Γενς Στόλτενμπεργκ: Μόνο η Ουκρανία θα αποφασίσει τον χρόνο για ειρηνευτικές συνομιλίες

Γενς Στόλτενμπεργκ: Μόνο η Ουκρανία θα αποφασίσει τον χρόνο για ειρηνευτικές συνομιλίες Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Eurokinissi
0

Δηλώσεις για την Ουκρανία και τις ειρηνευτικές συνομιλίες έκανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τα σχόλια υψηλόβαθμου συναδέλφου του, επισημαίνοντας πως η θέση της Συμμαχίας δεν έχει αλλάξει.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε διάσκεψη στη νορβηγική πόλη Άρενταλ δήλωσε πως εξαρτάται από την Ουκρανία να αποφασίσει πότε θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες προκειμένου να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες μετά τη ρωσική εισβολή. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι οι Ουκρανοί, και μόνο οι Ουκρανοί, που μπορούν να αποφασίσουν πότε υφίστανται οι συνθήκες για διαπραγματεύσεις και ποιος μπορεί να αποφασίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αποδεκτή λύση». Πρόσθεσε πως ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να υποστηρίξει την Ουκρανία.

Να σημειωθεί πως η εν λόγω δήλωση έρχεται έπειτα από σχόλια του επικεφαλής του γραφείου του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ, του Στιαν Γένσεν, ο οποίος είπε πως η Ουκρανία μπορεί στο τέλος να παραδώσει έδαφος στη Ρωσία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για να τερματιστεί ο πόλεμος. Ωστόσο, ο ίδιος στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλιά του.

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό της δρόμο

Στη σύνοδο κορυφής τον περασμένο μήνα το ΝΑΤΟ ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως θα απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία όταν «τα μέλη συμφωνήσουν και εκπληρωθούν οι όροι» και πως η χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό της δρόμο ανεξάρτητα από τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πει πως, ενώ το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ήταν καλό, θα ήταν ιδανικά αν το Κίεβο είχε λάβει ανοιχτά πρόσκληση να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Την ίδια ώρα, χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευθεί από εταίρους του Κιέβου στη Δύση και η Ουκρανία εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από προμήθειες όπλων καθώς πολεμά τις ρωσικές δυνάμεις που ξεκίνησαν πλήρους κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πρόταση του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας

Υπενθυμίζεται πως ο Στίαν Τζένσεν, διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χθες πως η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία εφόσον συμφωνήσει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, κάτι που ουσιαστικά θα τερμάτιζε και τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Πιστεύω ότι η λύση μπορεί να είναι η Ουκρανία να εγκαταλείψει εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS που επικαλείται τη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της για να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Στίαν Τζένσεν φέρεται να απάντησε πως «το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση» και το θέμα της εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει ήδη τεθεί. «Δεν λέω ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί. Αλλά αυτή μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», διευκρίνισε.

Άμεση η απάντηση της Ουκρανίας: «Είναι γελοίο»

Μετά τις σχετικές δηλώσεις, η αντίδραση της Ουκρανίας ήταν άμεση. Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, έδωσε απάντηση με ανάρτησή του στο Twitter.

«Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο», έγραψε ενώ συνέχισε λέγοντας πως «Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές».

Συμπλήρωσε πως «εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει; Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας «κακής ειρήνης» μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο. Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας «διαίρεσης της Ευρώπης»: συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ».

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε αναφέροντας πως «τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με επιείκεια».

Η θέση της Ρωσίας στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Παράλληλα, το πρακτορείο TASS φιλοξένησε δηλώσεις του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιχαήλ Γκαλουζίν, ο οποίος ανέφερε ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος απαιτείται επιβεβαίωση των «θεμελιωδών στοιχείων της κυριαρχίας της Ουκρανίας», δηλαδή ουδετερότητα, μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και μη κατοχή πυρηνικών.

Μεντβέντεφ: Για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο

Θέση στο θέμα πήρε και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο ίδιος ανέφερε στο κανάλι του στο Telegram ότι αν η Ουκρανία συμφωνήσει να εγκαταλείψει εδάφη για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει ακόμη και το Κίεβο.

«Γιατί; Η ιδέα είναι περίεργη. Το μόνο ερώτημα είναι ότι όλα τα υποτιθέμενα “δικά τους” εδάφη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα. Για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της αρχαίας Ρωσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Λοιπόν, τότε θα έπρεπε να μεταφέρουν την πρωτεύουσα στο Λβιβ. Εάν, φυσικά, οι Πολωνοί συμφωνήσουν», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-TASS

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπουρκίνα Φάσο: Πάνω από 400 αμάχους σκότωσαν οι Τζιχαντιστές- Ο πρωθυπουργός μιλά για «τραγωδία»

Διεθνή / Μπουρκίνα Φάσο: Πάνω από 400 αμάχους σκότωσαν οι Τζιχαντιστές- Ο πρωθυπουργός μιλά για «τραγωδία»

Η Μπουρκίνα Φάσο κυβερνάται από στρατιωτικό καθεστώς που ανέλαβε την εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2022, με προτεραιότητα την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας. Το καθεστώς έχει στραφεί ενάντια στους δυτικούς πρώην συμμάχους της χώρας, ιδιαίτερα τη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Σάλος στην Ιταλία: Eπιχειρηματίας πάτησε με το αυτοκίνητο Αλγερινό άστεγο επειδή της έκλεψε την τσάντα

Διεθνή / Σάλος στην Ιταλία: Eπιχειρηματίας πάτησε με το αυτοκίνητο άστεγο επειδή της έκλεψε την τσάντα

Βίντεο δείχνει τη γυναίκα να χτυπά με το αυτοκίνητό της τον άστεγο 4 φορές και μετά να φεύγει - Η Ιταλίδα ισχυρίζεται πως την απείλησε με μαχαίρι, το οποίο όμως δεν βρέθηκε στην κατοχή του
LIFO NEWSROOM
Ο καφές ακρίβυνε τόσο που οι φυτείες στην Ουγκάντα μετατρέπονται σε τόπους εγκλήματος

Διεθνή / Ο καφές ακρίβυνε τόσο που οι φυτείες στην Ουγκάντα μετατρέπονται σε τόπους εγκλήματος

Οι κλέφτες λεηλατούν τους κόκκους καφέ καθώς οι τοπικές τιμές εκτοξεύτηκαν - Οι καλλιεργητές στρέφονται σε σκύλους φύλακες και... μέλισσες για να αποτρέψουν τους εγκληματίες
LIFO NEWSROOM