Γενεύη: Ξεκινά σήμερα νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία

Γενεύη: Ξεκινά σήμερα νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία Facebook Twitter
0

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία αναμένεται να ξεκινήσουν πάλι σήμερα στη Γενεύη, ωστόσο η συνέχιση των συγκρούσεων επί συριακού εδάφους υπογραμμίζει τις μικρές πιθανότητες να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες. 

Ο συριακός στρατός, οι αντάρτες, και τζιχαντιστικές οργανώσεις, συγκρούονται και σήμερα στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού και βόρεια της Χάμα, μετά τη μεγαλύτερη επίθεση των ανταρτών εδώ και μήνες. Η επίθεση αυτή είναι πιθανό να ανατρέψει 18 μήνες σταθερών στρατιωτικών νικών από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την ανακατάληψη τον Δεκέμβριο του ανατολικού τομέα του Χαλεπίου, όμως παράλληλα έχει αποδειχθεί η δυσκολία του στρατού να υπερασπίζεται πολλά μέτωπα ταυτοχρόνως.


Η αναζωπύρωση των μαχών τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας, θέτει εν αμφιβόλω τις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκινούν και πάλι, αφού σημειώθηκε μικρή πρόοδος στους προηγούμενους γύρους.

«Ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρούς εταίρους στην άλλη πλευρά του τραπεζιού», δήλωσε ο Σάλεμ αλ Μούσλετ εμπρόσωπος της Ανώτερης Διαπραγματευτικής Επιτροπής της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επίσης θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν την εκεχειρία.


Τέσσερις γύροι διαπραγματεύσεων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από το 2016 από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, χωρίς αποτέλεσμα. Στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των δύο πλευρών τον Φεβρουάριο, ο ιταλοσουηδός διπλωμάτης κατάφερε για πρώτη φορά να τις πείσει να δεχθούν μια ατζέντα με τέσσερα θέματα προς συζήτηση: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διακυβέρνηση, ένα νέο σύνταγμα και τη διεξαγωγή εκλογών.


Απουσία του ντε Μιστούρα, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε πολλές πρωτεύουσες, μεταξύ αυτών η Μόσχα και η Άγκυρα, προκειμένου να στηρίξει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο αναπληρωτής του Ράμζι Εζελντίν Ράμζι θα υποδεχθεί σήμερα τις αντιπροσωπείες των ανταρτών και της κυβέρνησης.


Στο μεταξύ στη Δαμασκό μετά τα μεσάνυκτα εντάθηκαν οι μάχες γύρω από τη βιομηχανική περιοχή Τζόμπαρ, που βρίσκεται στα περίχωρα των κεντρικών προαστίων της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ένα στρατιωτικό μέσο ενημέρωσης της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού, μετέδωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις νωρίς χθες το πρωί στην Τζόμπαρ και σφοδροί βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων των ανταρτών.

Κοντά στη Χάμα οι αντάρτες, με επικεφαλής τον τζιχαντιστικό συνασπισμό Τάχριρ αλ Σαμ, αλλά και ομάδες υπό την ομπρέλα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού σημείωσαν προόδους στη διάρκεια της νύχτας, με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται και χθες. Οι αντάρτες ανέκτησαν τον έλεγχο περισσότερων από 11 πόλεων και χωριών τις πρώτες 24 ώρες της επίθεσής τους, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη, και τελικά έφτασαν ως τις παρυφές της Χάμα. Χθες μια συριακή στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι στέλνονται ενισχύσεις στο μέτωπο της Χάμα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Διεθνή / «Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Ο Αμερικανός ράπερ είπε ότι ένιωσε «φοβισμένος» όταν πήγε τον εγγονό του στον κινηματογράφο και χρειάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ομόφυλο ζευγάρι που εμφανίζεται στην ταινία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Διεθνή / Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναγνώρισαν ότι διεξήγαγαν πλήγμα «στην περιοχή του νοσοκομείου» Νάσερ και πρόσθεσαν ότι «στόχος δεν ήταν οι δημοσιογράφοι»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διαθέσει 20 τόνους πλουτονίου από αποσυναρμολογημένες πυρηνικές κεφαλές σε εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ για χρήση σε αντιδραστήρες, με κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας να βαραίνει τη βιομηχανία
LIFO NEWSROOM
Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Διεθνή / Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Ο Άλεν εμφανίστηκε διαδικτυακά σε πάνελ που παρουσίασε ο Ρώσος σκηνοθέτης Φιόντορ Μπονταρτσούκ, στενός πολιτικός σύμμαχος του Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Διεθνή / Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Ο Τσαρλς Κούσνερ, εβραϊκής καταγωγής και πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ, δημοσίευσε ανοικτή επιστολή ου απευθύνεται προσωπικά στον Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «τροφοδοτούν τη βία»
LIFO NEWSROOM
Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Διεθνή / Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, πρώην αρχηγός του ουκρανικού στρατού και νυν πρέσβης στο Λονδίνο, θεωρείται ο μόνος που μπορεί να απειλήσει πολιτικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Οι μυστικές κινήσεις του, οι επαφές με Δύση και ΗΠΑ και τα σενάρια διαδοχής
LIFO NEWSROOM