«Γεια... τελεία»: Το λιτό μήνυμα του Τζο Μπάιντεν στον Κιμ Γιονγκ Ουν από τη Νότια Κορέα

«Γεια»: Μήνυμα του Τζο Μπάιντεν στον Κιμ Γιονγκ Ουν από τη Νότια Κορέα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/JEON HEON-KYUN / POOL
0

Μήνυμα στη Βόρεια Κορέα και τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Νότια Κορέα. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους πως η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζει προκλήσεις με αφορμή την παρουσία του Μπάιντεν στην Ασία.

«Γεια... τελεία» ήταν το λιτό μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ στον ηγέτη του βορειοκορεατικού καθεστώτος. 

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεν έχει καταφέρει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα και οι όποιες προσπάθειες που είχαν γίνει από τη Σεούλ είχαν πέσει, επίσης, στο κενό. 

Ο Κιμ, αντιθέτως, προχώρησε σε σειρά από πυραυλικές εκτοξεύσεις, δημιουργώντας υποψίες πως μπορεί να ετοιμάζεται για την έβδομη κατά σειρά πυρηνική του δομική. 

Ο Μπάιντεν, πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του, είχε δηλώσει πως είναι προετοιμασμένος για τέτοιες, απρόβλεπτες καταστάσεις. 

«Είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε κάνει η Βόρεια Κορέα. Έχουμε σκεφτεί διεξοδικά πώς θα απαντήσουμε σε κάθε τι μπορεί να κάνουν. Και έτσι δεν ανησυχώ» είπε. 

Κατά την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα, ο Μπάιντεν είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους 30.000 Αμερικανούς στρατιώτες που εδράζονται στην περιοχή. Η παρουσία τους, παραδοσιακά, στέλνει μήνυμα δύναμης της Δύσης σε μία περιοχή η οποία επηρεάζεται, κυρίως, από την Κίνα, αλλά και δύναμης των ίδιων των ΗΠΑ. 

«Η συμμαχία μας δημιουργήθηκε μέσα από τις κοινές θυσίες του πολέμου της Κορέας και αρκετές δεκαετίες αργότερα, χάρη σε εσάς, η Δημοκρατία της Κορέας είναι μια ισχυρή και ακμάζουσα δημοκρατία» είπε ο Μπάιντεν, στεκόμενος κοντά σε μια μεγάλη οθόνη που έδειχνε εικόνες από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Κορέας.

Ο Μπάιντεν επέλεξε να συναντηθεί με τους ενστόλους αντί να πάει στην  αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. 

«Σας ευχαριστούμε για ό,τι κάνετε για τη χώρα μας και τους συμμάχους μας» είπε. Αργότερα, συνάντησε μια ομάδα στρατιωτικών οικογενειών για παγωτό.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Ασία αυτή την εβδομάδα ήταν να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του σε δύο βασικές συμμαχίες, αναζητώντας παράλληλα τρόπους για την περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας. Αργότερα εντός της ημέρας θα αναχωρήσει από τη Νότια Κορέα για την Ιαπωνία μεταφέροντας το ίδιο μήνυμα. 

Μια ημέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Γιουν Σουκ-γιόλ, έγραψαν, σε κοινή δήλωση, ότι είναι ανοιχτοί στην επέκταση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που ο προκάτοχος του Μπάιντεν μείωσε, θεωρώντας τις πολύ δαπανηρές και προκλητικές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αποδεικνύει «την ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε όλες τις απειλές από κοινού».

Είναι πιθανό να στείλει το ίδιο μήνυμα και στην Ιαπωνία, η οποία φιλοξενεί, επίσης, σημαντικό αριθμό Αμερικανών στρατιωτικών και έχει υπογράψει συνθήκη αμοιβαίας άμυνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο Μπάιντεν έχει τονίσει τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στη στενή συνεργασία με τις δύο ασιατικές χώρες. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε μία πολύ στενή τριμερή σχέση» είπε, χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM