Γάζα: Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση του Ισραήλ κοντά σε σημείο διανομής βοήθειας

Γάζα: Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση του Ισραήλ κοντά σε σημείο διανομής βοήθειας Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Επίθεση του Ισραήλ κοντά σε ένα σημείο διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 31 Παλαιστίνιοι, όπως δήλωσαν σήμερα τοπικές υγειονομικές αρχές.

Το συμβάν στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα, είναι το τελευταίο μιας σειράς που δείχνει την ανασφάλεια γύρω από τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, μετά τη μερική μόνο χαλάρωση ενός σχεδόν τρίμηνου ισραηλινού αποκλεισμού τον περασμένο μήνα.

«Υπάρχουν μάρτυρες [νεκροί] και τραυματίες. Είναι μια τραγική κατάσταση σε αυτόν τον τόπο. Τους συμβουλεύω να μην πάει κανείς στα σημεία διανομής βοήθειας. Αρκετά», δήλωσε ο υγειονομικός Αμπού Τάρεκ στο Νοσοκομείο Νάσερ στη γειτονική πόλη Χαν Γιούνις.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, που συνδέεται με τη διεθνή επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε πως οι ιατρικές της ομάδες ανέκτησαν τα πτώματα 23 Παλαιστινίων και περιέθαλψαν άλλους 23 τραυματίες κοντά στην εγκατάσταση διανομής βοήθειας στη Ράφα.

Οι τοπικές αρχές υγείας δήλωσαν πως τουλάχιστον 31 πτώματα είχαν μεταφερθεί μέχρι τώρα στο Νοσοκομείο Νάσερ.

Το εδρεύον στις ΗΠΑ Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις διανομής βοήθειας στη Ράφα.

Ισραήλ: Δεν γνωρίζει αν προκλήθηκαν τραυματισμοί από στρατιωτικά πυρά

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι εξετάζει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν σε εγκατάσταση διανομής βοήθειας, αλλά δεν γνωρίζει αν προκλήθηκαν τραυματισμοί από στρατιωτικά πυρά.

Το GHF αρνήθηκε ότι οποιοσδήποτε σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε κοντά στην εγκατάστασή του στη Ράφα και είπε πως όλες οι διανομές της εκτυλίχθηκαν χωρίς προβλήματα. Κατηγόρησε την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ότι επινοεί «ψευδείς αναφορές».

Το GHF είναι μια οντότητα με έδρα τις ΗΠΑ που υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και ξεκίνησε να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα τον περασμένο μήνα, παρακάμπτοντας τις οργανώσεις αρωγής που παρείχαν παραδοσιακά τη βοήθεια.

Η οργάνωση έχει επικριθεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα, με αξιωματούχους του ΟΗΕ να λένει πως τα σχέδια βοήθειάς της το μόνο που θα κάνουν είναι να υποκινήσουν την αναγκαστική μετεγκατάσταση των Παλαιστιίνων από τη Γάζα και να προκαλέσουν περισσότερη βία.

Κάτοικοι και υγειονομικοί είπαν πως Ισραηλινοί στρατιώτες τους πυροβόλησαν από το έδαφος σε έναν γερανό εκεί κοντά που δεσπόζει στην περιοχή, και ένα άρμα μάχης άνοιξε πυρ εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που πήγαιναν να πάρουν βοήθεια από την εγκατάσταση στη Ράφα. Εικόνες που μετέδωσε το Ρόιτερς δείχνουν ασθενοφόρα να μεταφέρουν τραυματίες στο Νοσοκομείο Νάσερ.

Το γραφείο Τύπου της υπό τη Χαμάς κυβέρνησης της Γάζας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τη βοήθεια ως όπλο, «για να εκμεταλλευθεί λιμοκτονούντες αμάχους και να τους αναγκάσει να συγκεντρωθούν σε εκτεθειμένες στον θάνατο ζώνες, που διαχειρίζεται και ελέγχει ο ισραηλινός στρατός».

Γάζα: Το Ισραήλ κατηγορεί την Χαμάς ότι κλέβει προμήθειες

Το Ισραήλ αρνείται ότι οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν εξαιτίας των ενεργειών του, λέγοντας ότι διευκολύνει τις διανομές βοήθειας και τονίζοντας ότι έχει εγκρίνει τη δημιουργία νέων κέντρων του GHF και έχει δώσει τη συγκατάθεσή του σε άλλα φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη Γάζα.

Κατηγορεί τη Χαμάς ότι κλέβει προμήθειες που προορίζονται για τους αμάχους και τις χρησιμοποιεί για να διατηρήσει την εξουσία της στη Γάζα. Η Χαμάς αρνείται ότι λεηλατεί προμήθειες και έχει εκτελέσει έναν αριθμό φερόμενων ως πλιατσικολόγων.

Η Ρέντα Αμπού Τζαζάρ είπε πως ο αδελφός της σκοτώθηκε καθώς περίμενε για να πάρει φαγητό στο κέντρο διανομής βοήθειας της Ράφα. «Κάντε τους να σταματήσουν αυτές τις σφαγές, να σταματήσουν αυτή τη γενοκτονία. Μας σκοτώνουν», είπε, καθώς άνδρες Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονταν για επικήδειες προσευχές.

Η Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε επίσης πως 14 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σήμερα από ισραηλινά πυρά κοντά σε μια ξεχωριστή εγκατάσταση στην κεντρική Γάζα. Το GHF διαχειρίζεται επίσης την εγκατάσταση διανομής βοήθειας στην κεντρική Γάζα.

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας διέταξε τον στρατό να προωθηθεί στη Γάζα «ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς είπε ότι διέταξε σήμερα τον στρατό να προωθηθεί στη Λωρίδα της Γάζας «ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση», αφότου ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απάντηση της Χαμάς σε μια αμερικανική πρόταση για εκεχειρία.

«Διέταξα τον στρατό να συνεχίσει να προωθείται στη Γάζα εναντίον όλων των στόχων, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, και να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να προστατεύσει τους στρατιώτες και να εξοντώσει και να συντρίψει τους δολοφόνους της Χαμάς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση. «Είτε η Χαμάς θα απελευθερώσει τους ομήρους [που απήγαγε κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ], είτε θα εξολοθρευθεί», πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM