Γάζα- ΟΗΕ: Οι θάνατοι από ασθένειες μπορεί να ξεπεράσουν τους νεκρούς του πολέμου

Γάζα- ΟΗΕ: Οι θάνατοι από ασθένειες μπορεί να ξεπεράσουν τους νεκρούς του πολέμου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Γάζα δεν λαμβάνει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες και ο πληθυσμός είναι τόσο ταλαιπωρημένος από την πείνα, τους βομβαρδισμούς και την έλλειψη καθαρού νερού, που οι θάνατοι από ασθένειες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν εκείνους του πολέμου, προειδοποίησε ο ΟΗΕ. 

«Δεν είναι απλά τα νοσοκομεία. Όλοι, παντού, έχουν επιτακτικές ανάγκες αυτή τη στιγμή, επειδή λιμοκτονούν, δεν έχουν καθαρό νερό, είναι στριμωγμένοι, τρομοκρατημένοι», επεσήμανε η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περιγράφοντας την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Πρόκειται για σχεδόν 4 στους 5 κατοίκους και τα παιδιά είναι οι μισοί από αυτούς που έχουν καταφύγει σε κατάμεστα καταφύγια, ή ζουν σε σκηνές και αυτοκίνητα.  

«Στο τέλος, θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από ασθένειες παρά από βομβαρδισμούς, αν δεν μπορέσουμε να επαναφέρουμε αυτό το σύστημα υγείας και να παρέχουμε τα βασικά: τρόφιμα, νερό, φάρμακα και βέβαια καύσιμα για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία», επεσήμανε η Χάρις. 

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν κλείσει, όπως και τα δύο τρίτα των κλινικών πρωτοβάθμιας υγείας, είτε λόγω των ζημιών από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, είτε εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του θύλακα είναι ακόμη χειρότερη, καθώς τα νοσοκομεία «έχουν σταματήσει να λειτουργούν σχεδόν εντελώς». 

Ακόμη και με απλές ασθένειες, στις οποίες ξέρουν πώς να προστατεύσουν τα παιδιά τους- για παράδειγμα να ενυδατώνουν εκείνα που έχουν διάρροια- οι γονείς είναι ανίσχυροι, εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων ή καθαρού νερού. 

Η κατάπαυση του πυρός, που επεκτάθηκε, έχει επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους του θύλακα να θάψουν τους αγαπημένους τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για επισκευές σε κρίσιμες υποδομές για τους αμάχους, όπως το σύστημα υδροδότησης και τα νοσοκομεία, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Unicef, Τζέιμς Έλντερ. 

Η ανθρωπιστική κρίση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, με γρήγορο ρυθμό, αν το Ισραήλ αρχίσει να βομβαρδίζει ξανά τη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε. «Οι κάτοικοι μου έχουν πει πως ένας νέος γύρος πολέμου θα ξεκινήσει από έναν εφιάλτη. Ήδη, οι οικογένειες έχουν χάσει τα πάντα, ζουν έξω, με τη βροχή να έρχεται, τις ασθένειες να απειλούν και τον κίνδυνο από τον αέρα», ανέφερε. 

Σε ένα σημείο όπου μοίραζαν νερό, οι άνθρωποι ήταν τόσο διψασμένοι, που το έπιναν αμέσως, περιέγραψε ο Έλντερ, ενώ μίλησε και για το τραύμα που βιώνουν τα παιδιά. Χαρακτηριστικά μίλησε για ένα αγόρι, που έχασε τους γονείς του και τον δίδυμο αδελφό του, όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους. «Έκλεινε τα μάτια του και τους έβλεπε. Ήταν τρομοκρατημένος ότι θα ξεχάσει τη μορφή τους, ότι θα χαθούν από το μυαλό του», ανέφερε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM