Γάζα: «Όχι» από Χαμάς και Τζιχάντ στην πρόταση να εγκαταλείψουν την εξουσία για μόνιμη εκεχειρία

Γάζα: Χαμάς και Τζιχάντ απορρίπτουν την πρόταση της Αιγύπτου να εγκαταλείψουν την εξουσία ως αντάλλαγμα για μόνιμη εκεχειρία Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Τόσο η Χαμάς όσο και η ισλαμική Τζιχάντ αρνήθηκαν την πρόταση της Αιγύπτου για παραίτηση από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας ως αντάλλαγμα για μια μόνιμη εκεχειρία, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές που επικαλείται το Reuters. 

Η Αίγυπτος πρότεινε μεταξύ άλλων την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, αλλά και μια ευρύτερη συμφωνία για μόνιμη εκεχειρία καθώς και για αναδιαμόρφωση της ηγεσίας στη Γάζα. Επίσης, η Αίγυπτος πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε τη Χαμάς πως δεν θα καταδιωχθούν τα μέλη της, ούτε θα τους επιβληθούν διώξεις.

Η Χαμάς απέρριψε την πρόταση της Αιγύπτου. Ωστόσο, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η οργάνωση δεν απέρριψε το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης ομήρων. Να σημειωθεί οι εν λόγω πηγές πιστεύουν ότι ακόμη κρατούνται στη Γάζα, ως όμηροι της Χαμάς, περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Αξιωματούχος της Χαμάς απέφυγε να σχολιάσει τις προτάσεις για περισσότερες προσωρινές ανθρωπιστικές εκεχειρίες. Ωστόσο, υπέδειξε την άρνηση της οργάνωσης επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της. «Η Χαμάς επιδιώκει να τερματίσει την ισραηλινή επιθετικότητα σε βάρος του λαού μας, τις σφαγές και τη γενοκτονία και συζητήσαμε με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας τους τρόπους να το κάνουμε αυτό», δήλωσε. 

Συμπλήρωσε πως «η βοήθεια για τον λαό μας πρέπει να συνεχιστεί, να αυξηθεί και να φθάσει σε όλον τον πληθυσμό στο βόρεια και τα νότια», ενώ πρόσθεσε ότι «αφότου οι επιθέσεις σταματήσουν και η βοήθεια αυξηθεί, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις ανταλλαγές κρατουμένων».

Η θέση της ισλαμικής Τζιχάντ 

Την ίδια θέση διατύπωσε και η ισλαμική Τζιχάντ, που επίσης κρατά ομήρους στη Γάζα. Αντιπροσωπεία της οργάνωσης βρίσκεται στο Κάιρο, προκειμένου να συζητήσει με Αιγύπτιους τις προτάσεις μεταξύ άλλων και για τις ανταλλαγές κρατουμένων.

Ένας από τους αξιωματούχους της αντιπροσωπείας της ισλαμικής Τζιχάντ έθεσε ως προϋπόθεση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις τον τερματισμό των στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως στην ανταλλαγή των κρατούμενων θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή «όλοι για όλους», δηλαδή να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι της Χαμάς και της Τζιχάντ με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Να σημειωθεί πως πριν από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς κρατούνταν 5.250 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές. Όμως ο αριθμός αυξήθηκε τώρα σε περίπου 10.000 καθώς το Ισραήλ συνέλαβε χιλιάδες άλλους στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM