Γάζα: Το Ισραήλ παρουσίασε σχέδιο για «εσπευσμένη απομάκρυνση» αμάχων από τη Ράφα

Γάζα: Το Ισραήλ παρουσίασε σχέδιο για «εσπευσμένη απομάκρυνση» αμάχων από τη Ράφα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η επίθεση στη Ράφα δεν θα «καθυστερήσει» ακόμα κι αν κλειστεί συμφωνία για δεύτερη ανακωχή, δήλωσε την Κυριακή στο CBS ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και λίγες ώρες αργότερα ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε σχέδιο για την «εσπευσμένη απομάκρυνση» του άμαχου πληθυσμού από τις «ζώνες των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νετανιάχου, παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις σε διεθνές επίπεδο, συνεχίζει να διατρανώνει πως είναι αποφασισμένος να διατάξει επίθεση στη Ράφα, την οποία χαρακτηρίζει το «τελευταίο οχυρό» της Χαμάς και στην οποία έχουν καταφύγει περίπου ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας.

Ο στρατός «παρουσίασε στην κυβέρνηση πολέμου σχέδιο για την εσπευσμένη απομάκρυνση των πληθυσμών από τις ζώνες των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και σχέδιο για τις μελλοντικές επιχειρήσεις», ανέφερε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού σε λακωνική ανακοίνωσή του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ενώ οι συνομιλίες για δεύτερη ανακωχή ξανάρχισαν στο Κατάρ, έγιναν νέοι βομβαρδισμοί χθες στη Ράφα, ενώ μαίνονταν μάχες στην κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένη Χαν Γιούνις, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα.

Πολλοί, ιδίως οι ΗΠΑ- ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ- και ο ΟΗΕ, ανησυχούν για την τύχη του πληθυσμού στη Ράφα αν εξαπολυθεί χερσαία επίθεση. «Υπάρχουν τοποθεσίες» όπου μπορούν «να πάνε» οι άμαχοι, προς βορρά, εκεί όπου «ολοκληρώσαμε τις μάχες», υποστήριξε ο κ. Νετανιάχου στο CBS.

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Ξανάρχισαν διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Γάζα

Οι χώρες που μεσολαβούν προσπαθούν παράλληλα να πείσουν τα μέρη να κλείσουν συμβιβαστική συμφωνία για νέα ανακωχή στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. 

Αντιπρόσωποι του Κατάρ, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Χαμάς ξανάρχισαν χθες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα που θα ακολουθήσουν «συναντήσεις στο Κάιρο», σύμφωνα με το Αλ Καχέρα, τηλεοπτικό δίκτυο που θεωρείται συνδεδεμένο με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε χθες πως βρέθηκε «πεδίο συνεννόησης» στις πρόσφατες συνομιλίες στο Παρίσι, κάνοντας λόγο για «περίγραμμα» ενδεχόμενης απελευθέρωσης ομήρων και «προσωρινής κατάπαυσης του πυρός». «Πρέπει να γίνουν έμμεσες συνομιλίες του Κατάρ και της Αιγύπτου με τη Χαμάς, αφού σε τελευταία ανάλυση πρέπει να συμφωνήσει» στην απελευθέρωση των ομήρων. «Αυτή η δουλειά» βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε στο CNN.

Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι αναμένεται αύριο Τρίτη ή μεθαύριο Τετάρτη στο Παρίσι για να ενημερώσει σχετικά με τις διαπραγματεύσεις τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, συζητείται η εφαρμογή της «πρώτης φάσης» του σχεδίου που καταρτίστηκε τον Ιανουάριο στο Παρίσι. Προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.

Η Χαμάς θέλει κατάπαυση του πυρός, να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, να αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός και να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους λόγω του πολέμου. Το Ισραήλ από την πλευρά του διαμηνύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς, κι απαιτεί να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Διεθνή / Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, η Ιταλική Αριστερά με τους οικολόγους, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να τερματιστούν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού
LIFO NEWSROOM