Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, κατηγόρησε τη Βρετανία ότι «εκβιάζει» την ΕΕ για τις παραδόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό, ενώ δήλωσε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο τα χρησιμοποιούν ως «εργαλείο προπαγάνδας».

 

Ο Λεντριάν είπε πως η Βρετανία βρίσκεται υπό πίεση, επειδή της λείπουν εμβόλια κορωνοϊού για να χορηγήσει τη δεύτερη δόση.

 

«Η Βρετανία περηφανευόταν ότι τα πήγε πολύ καλά στον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, αλλά έχουν πρόβλημα με τη δεύτερη. Εμβολιάζεις όταν έχεις και τις δύο δόσεις. Σήμερα, υπάρχει ο ίδιος αριθμός εμβολιασμένων στη Γαλλία και τη Βρετανία», δήλωσε στο France Info και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία συνεργασίας με το Λονδίνο, για τις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

 

«Δεν μπορείς να παίζεις έτσι, με εκβιασμό κατά κάποιο τρόπο, επειδή βιάστηκες να εμβολιάσεις ανθρώπους με την πρώτη δόση και τώρα είσαι σε μειονεκτική θέση επειδή δεν έχεις τις δεύτερες δόσεις», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

 

Χθες η ΕΕ προειδοποίησε ξανά ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων προς χώρες εκτός της Ένωσης, αν οι εταιρείες δεν τηρήσουν τις συμφωνίες με τις Βρυξέλλες για τις παραδόσεις.

 

Στις ίδιες δηλώσεις του ο Ζαν Ιβ Λεντριάν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το δικό της εμβόλιο για τον κορωνοϊό ως εργαλείο για την επέκταση της επιρροής της Μόσχας.

 

«Σε ό,τι αφορά τη διαχείρισή του, είναι περισσότερο μέσο προπαγάνδας και επιθετικής διπλωματίας, παρά αλληλεγγύης και υγειονομικής βοήθειας», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο εμβόλιο Sputnik V.

 

Ο Λεντριάν συμπλήρωσε ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία χρησιμοποιούν τα εμβόλιά τους για να αυξήσουν την επιρροή τους στο εξωτερικό, «ακόμη και προτού εμβολιάσουν τους πολίτες τους».Σημείωσε πως η Μόσχα ανακοίνωσε, με μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ ότι θα παραδώσει 30.000 δόσεις εμβολίου στην Τυνησία, την ώρα που ο συνασπισμός Covax- που στηρίζεται από τον ΟΗΕ- έχει ήδη παραδώσει 100.000 δόσεις στη συγκεκριμένη χώρα και άλλες 400.000 αναμένονται τον Μάιο. «Αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη και πραγματική συνεργασία για την υγεία», υπογράμμισε.

 

Με πληροφορίες από AFP