Γαλλικό ΥΠΕΞ: Να παραμείνει ανοιχτή για όλους η Αγία Σοφία

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Να παραμείνει ανοιχτή για όλους η Αγία Σοφία Facebook Twitter
Γαλλικό ΥΠΕΞ: Να μείνει ανοιχτή για όλους η Αγία Σοφία
0

Παρέμβαση από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, για το θέμα της Αγίας Σοφίας, που ζητά να παραμείνει «ανοιχτή για όλους».

Λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος στην Αγία Σοφία.

«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και σήμερα είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία.

Νωρίτερα σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, σημείωσε πως «με τις πρωτοβουλίες του Ερντογάν στόχος είναι να επιστρέψει στον 15ο αιώνα αλλά έτσι απομειώνεται η οικουμενική αξία του μνημείου αυτού», χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Τούρκου προέδρου ως «επιθετική και απειλητική».

Υπενθύμισε πως η Ελλάδα «έχει αντιδράσει με την ενημέρωση των κρατών-μελών της UNESCO γιατί πρέπει να μείνει μουσείο η Αγιά Σοφία», αποκαλώντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934 που όριζε ως μνημείο την Αγία Σοφία «σοφό».

«Η Τουρκία αγνοεί την υποχρέωση που έχει απέναντι στην UNESCO καθώς η Αγιά Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και απαιτείται απόφαση της διακυβερνητικής σύσκεψης για αλλαγή του καθεστώτος της» πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη συνεδρίαση που διήρκησε μόλις 17 λεπτά, το δικαστήριο ενημέρωσε πως θα ανακοινώσει την απόφασή για το εάν η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί ή θα παραμείνει μουσείο εντός 15 ημερών.

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM