Στα σχέδια Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας που μετέθεσε την απόφαση σε 15 ημέρες από σήμερα.

 

Μιλώντας οτον ΘΕΜΑ 104,6, η υπουργός σημείωσε πως «με τις πρωτοβουλίες του Ερντογάν στόχος είναι να επιστρέψει στον 15ο αιώνα αλλά έτσι απομειώνεται η οικουμενική αξία του μνημείου αυτού», χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Τούρκου προέδρου ως «επιθετική και απειλητική».

 

Υπενθύμισε πως η Ελλάδα «έχει αντιδράσει με την ενημέρωση των κρατών-μελών της UNESCO γιατί πρέπει να μείνει μουσείο η Αγιά Σοφιά», αποκαλώντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934 που όριζε ως μνημείο την Αγιά Σοφιά «σοφό».

 

«Η Τουρκία αγνοεί την υποχρέωση που έχει απέναντι στην UNESCO καθώς η Αγιά Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας και απαιτείται απόφαση της διακυβερνητικής σύσκεψης για αλλαγή του καθεστώτος της» πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

 

«Θέλω να πιστεύω ότι το δικαστήριο θα αρθεί πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες» σχολίασε η υπουργός μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας για το θέμα.

 

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη συνεδρίαση που διήρκησε μόλις 17 λεπτά, το δικαστήριο αποφάσισε να ανακοινώσει την απόφασή του εντός 15 ημερών.

 

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι το διάταγμα του 1934 με το οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο ήταν σύννομο. Ωστόσο στην απόφασή του σπεύδει να επισημάνει ότι για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος αρκεί ένα νέο προεδρικό διάταγμα. Κοινώς, παραπέμπει την απόφαση στον Τούρκο πρόεδρο.

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει την επαναφορά της Αγίας Σοφίας, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο καθεστώς του μουσουλμανικού τεμένους.