Συνελήφθη σήμερα στο Παρίσι, ο καταζητούμενος για τη γενοκτονία στη Ρουάντα, Φελίσιεν Καμπούγκα.

 

Ο 84χρονος φυγάς, επιχειρηματίας στο επάγγελμα, ζούσε με ψεύτικο όνομα σε ένα διαμέρισμα στο Asnieres-Sur-Seine, κοντά στο Παρίσι.

 

Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους υπόπτους που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα.

 

Εναντίον του υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις 26 ετών από τη διεθνή δικαιοσύνη για εγκλήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν κατά τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994.

 

Το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν στις 8:30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) το Σάββατο. 

 

Ο γαμπρός του συνελήφθη στη Γερμανία το 2007.

 

Από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Μάρτιο του 1994, συνολικά 500.000 ματσέτες εισήχθησαν στη Ρουάντα, στατιστικά μία για κάθε τρεις ενήλικες Χούτου στη χώρα. Ο Καμπούκα ήταν ένας από τους κύριους εισαγωγείς.

 

Η γενοκτονία της Ρουάντα στοίχισε τη ζωή σε περίπου 850.000 ανθρώπους, κυρίως της φυλής Τούτσι, από τους ομοεθνείς τους που ανήκαν στη φυλή Χούτου, το 1994.

 

Ανώτερος εισαγγελέας των Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε τη σύλληψη.

 

«Η σύλληψη του Φελίσιεν Καμπούγκα σήμερα είναι μια υπενθύμιση ότι οι υπεύθυνοι για τη γενοκτονία μπορούν να βρεθούν προ των ευθυνών τους ακόμη και 26 χρόνια μετά τα εγκλήματά τους», δήλωσε ο Serge Brammertz, γενικός εισαγγελέας του Μηχανισμού Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων στη Χάγη.

 

Ο Καμπούγκα είναι ο πιο νούμερο 1 καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα και έχει επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ έναντι 5,6 εκατ. δολ.

 

Με πληροφορίες από το Reuters/DW