Γαλλία: Ομολόγησε ο άνδρας πίσω από το ψέμα που οδήγησε στον αποκεφαλισμό καθηγητή

Γαλλία: Παραδέχτηκε την ενοχή του ο άνδρας που διέσπειρε το ψέμα που οδήγησε στον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή Facebook Twitter
0

Ο Μπραχίμ Σνινά, ο πρώτος άνθρωπος που ζήτησε «να τιμωρηθεί» ο Σαμουέλ Πατί, ο καθηγητής ιστορίας ο οποίος αποκεφαλίστηκε στο Παρίσι το 2020 από έναν νεαρό τζιχαντιστή, παραδέχτηκε την ενοχή του ενώπιον του κακουργιοδικείου της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Δεν είμαι τρομοκράτης, αυτό που έκανα είναι ανεπανόρθωτο και ασυγχώρητο» δήλωσε ο 52χρονος Σνινά στο δικαστήριο, όπου ο ίδιος και άλλοι 7 ενήλικες δικάζονται, κατηγορούμενοι ότι συνέβαλαν στην εκστρατεία μίσους που οδήγησε σε αυτήν τη δολοφονία.

Όλα ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου του 2020, όταν η 13χρονη κόρη του Σνινά υποστήριξε ψευδώς ότι ένας από τους καθηγητές της, ο Σαμουέλ Πατί, ζήτησε από τους μουσουλμάνους μαθητές να αποχωρήσουν από την τάξη, αν το επιθυμούν, προτού εκείνος δείξει γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ.

Στην πραγματικότητα, η 13χρονη ήταν απούσα από το συγκεκριμένο μάθημα και είχε επινοήσει την ιστορία για να καλύψει το γεγονός ότι είχε αποβληθεί από το σχολείο για κακή συμπεριφορά.

Τα επόμενα 24ωρα, ο Σνινά, ο οποίος είναι μαροκινής καταγωγής, δημοσίευσε πληθώρα μηνυμάτων και βίντεο στο διαδίκτυο, στα οποία αποκαλούσε τον Σαμουέλ Πατί έναν «αλήτη καθηγητή» και ζητώντας επανειλημμένα να τιμωρηθεί. Μάλιστα, δε δίστασε να αποκαλύψει το όνομα και τη διεύθυνση του σχολείου όπου δίδασκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Φρανκ Ζιεντάρα διάβασε ορισμένα από τα μηνύματα που είχε αναρτήσει ο 52χρονος εκείνη την εποχή: «Πρέπει να τιμωρηθεί», «πρέπει να του σπάσουμε την πλάτη», «μπορώ να βρω τη διεύθυνσή του…».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Σνινά επανέλαβε πολλές φορές ότι «λυπάται πολύ».

«Λυπάμαι βαθιά για ό,τι έκανα. Λυπάμαι πολύ. Δεν είμαι ένας τρομοκράτης και δεν ανήκω σε καμία εγκληματική οργάνωση που σχετίζεται με τρομοκρατία. Είναι αλήθεια ότι έφτιαξα ένα βίντεο και λυπάμαι που αυτό εξελίχθηκε άσχημα», τόνισε ο κατηγορούμενος.

«Δεν έχω ριζοσπαστικοποιηθεί. Ο τρόπος που πρακτικά εξασκώ το Ισλάμ είναι σαν εκείνον όλων των μουσουλμάνων της Γαλλίας», συνέχισε ο Σνινά, ο οποίος, όμως, συνεργάστηκε με τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Αμπντελχακίμ Σεφριουί για να παρενοχλήσουν διαδικτυακά τον Πατί.

«Με το βίντεο και τα μηνύματα που έγραψα, ναι», είπε ο κατηγορούμενος.

«Λυπάμαι που έθεσα τον Πατί σε αυτήν την κατάσταση, δεν ήταν ο σκοπός μου. Εάν γνώριζα ότι υπήρχαν απειλητικά άτομα, ενδεχομένως να είχα μπορέσει να κάνω κάτι για να βοηθήσω τον Πατί», εξήγησε.

«Ζητάω συγγνώμη, ειλικρινά, από τα βάθη της καρδιάς μου στον Πατί (…) Ανεξάρτητα από την ποινή που θα μου επιβάλετε», συνέχισε.

Ο δολοφόνος Αμπντουλάχ Ανζόροφ, ηλικίας 18 ετών, ένας Ρώσος ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής, με καταγωγή από την Τσετσενία, σκοτώθηκε από την αστυνομία λίγο μετά την πράξη του.

Η δίκη θα συνεχιστεί έως τη 20η Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM
Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Οι επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Διεθνή / Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Ευρώπη να καλύψει τους μισθούς στρατιωτών για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας - Έλλειψη εθελοντών και εκτόξευση ελλείμματος εντείνουν την ανάγκη για βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Διεθνή / Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Μετά τον θάνατο του Χαλκ Χόγκαν, οπαδοί και αναλυτές χωρίζονται ανάμεσα στη λατρεία του ως παντοδύναμου ήρωα και την κατακραυγή για ρατσιστικές δηλώσεις. Μια σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς στη WWE
LIFO NEWSROOM
Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Διεθνή / Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Η Νικόλ Κίντμαν εθεάθη να αποβιβάζεται από ιδιωτικό αεροσκάφος στην Κασκαΐς, την παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Λισαβόνα, ενώ φέρεται να εξετάζει την αγορά νέας πολυτελούς κατοικίας σε μία από τις πιο ακριβές κλειστές κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Διεθνή / Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Δορυφορικές και επιτόπιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 63% και 69% των κτιρίων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175.000 κατασκευών, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί
LIFO NEWSROOM