Γαλλία: Νομοσχέδιο μπορεί να απαγορεύσει σε μη εμβολιασμένα άτομα να χρησιμοποιούν τα MMM

Γαλλία: Νομοσχέδιο μπορεί να απαγορεύσει σε μη εμβολιασμένα άτομα να χρησιμοποιούν τα MMM Facebook Twitter
Γαλλία: Νομοσχέδιο θα μπορούσε να απαγορεύσει σε μη εμβολιασμένα άτομα να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Pixabay)
0

Στα άτομα που δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού ενδεχομένως να τους απαγορευτεί η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μακρόν.

Το προσχέδιο νόμου πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ τη Δευτέρα είχε τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου στο επίμαχο νομοσχέδιο που αποσκοπεί να παρέχει ένα νομικό πλαίσιο στην αντιμετώπιση κρίσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο, θα μπορούσε να ζητηθεί αρνητικό τεστ του κορωνοϊού ή απόδειξη «προληπτικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης εμβολίου» από τους πολίτες ώστε να έχουν πρόσβαση «στις συγκοινωνίες ή σε ορισμένες περιοχές, καθώς και για ορισμένες δραστηριότητες».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 55% των Γάλλων λένε ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο. Το ποσοστό αυτό δε, είναι το ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκστρατεία εμβολιασμού της κυβέρνησης Μακρόν πρόκειται να ξεκινήσει την Κυριακή. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό, αν και συνιστώνται έντονα, δεν θα είναι υποχρεωτικοί.

Ωστόσο, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης καταδίκασαν το νομοσχέδιο, με την Μαρίν Λεπεν, αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος RN, να το αποκαλεί «ουσιαστικά απολυταρχικό» μέτρο.

«Με έναν παρωχημένο τρόπο, αυτό το νομοσχέδιο δεν στοχεύει να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, αλλά θα αποτρέπει όποιον δεν συμμορφώνεται να έχει κοινωνική ζωή», είπε.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος RN, Sebastien Chenu είπε ότι η κυβέρνηση Μακρόν σχεδίαζε «μια δικτατορία για την υγεία».

Ο Guillaume Peltier, αναπληρωτής αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος LR, δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο» να επιτρέπεται στην κυβέρνηση να «πάρει όλη την εξουσία ώστε να αναστείλει τις ελευθερίες μας χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Η Κεντρώος γερουσιαστής, Nathalie Goulet δήλωσε ότι το προσχέδιο ήταν «επίθεση κατά των δημοσίων ελευθεριών», ενώ ο αριστερός αναπληρωτής Alexis Corbiere είπε «θα μπορούσαμε τουλάχιστον να κάνουμε μια συλλογική συζήτηση εάν η ιδέα είναι να περιορίσουμε τις δημόσιες ελευθερίες μας».

Σε απάντηση, η υπουργός των Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Amelie de Montchalin είπε ότι το νομοσχέδιο «δεν έγινε καθόλου για τη δημιουργία εξαιρετικών εξουσιών από πλευρά κυβέρνησης» ή «για τη δημιουργία ενός κράτους υγείας».

Πρόσθεσε δε, ότι θα υπάρξει μια συζήτηση για το νομοσχέδιο κατά την οποία «όλα όσα χρειάζονται διευκρίνιση θα αποσαφηνιστούν».

Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για ένα εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού τη Δευτέρα, ανοίγοντας το δρόμο για τους πρώτους εμβολιασμούς που θα ξεκινήσουν σε 27 χώρες αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Με πληροφορίες του France24

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM