Γαλλία: Νομοσχέδιο μπορεί να απαγορεύσει σε μη εμβολιασμένα άτομα να χρησιμοποιούν τα MMM

Γαλλία: Νομοσχέδιο μπορεί να απαγορεύσει σε μη εμβολιασμένα άτομα να χρησιμοποιούν τα MMM Facebook Twitter
Γαλλία: Νομοσχέδιο θα μπορούσε να απαγορεύσει σε μη εμβολιασμένα άτομα να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Pixabay)
0

Στα άτομα που δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού ενδεχομένως να τους απαγορευτεί η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μακρόν.

Το προσχέδιο νόμου πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ τη Δευτέρα είχε τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου στο επίμαχο νομοσχέδιο που αποσκοπεί να παρέχει ένα νομικό πλαίσιο στην αντιμετώπιση κρίσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο, θα μπορούσε να ζητηθεί αρνητικό τεστ του κορωνοϊού ή απόδειξη «προληπτικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης εμβολίου» από τους πολίτες ώστε να έχουν πρόσβαση «στις συγκοινωνίες ή σε ορισμένες περιοχές, καθώς και για ορισμένες δραστηριότητες».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 55% των Γάλλων λένε ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο. Το ποσοστό αυτό δε, είναι το ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκστρατεία εμβολιασμού της κυβέρνησης Μακρόν πρόκειται να ξεκινήσει την Κυριακή. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό, αν και συνιστώνται έντονα, δεν θα είναι υποχρεωτικοί.

Ωστόσο, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης καταδίκασαν το νομοσχέδιο, με την Μαρίν Λεπεν, αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος RN, να το αποκαλεί «ουσιαστικά απολυταρχικό» μέτρο.

«Με έναν παρωχημένο τρόπο, αυτό το νομοσχέδιο δεν στοχεύει να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, αλλά θα αποτρέπει όποιον δεν συμμορφώνεται να έχει κοινωνική ζωή», είπε.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος RN, Sebastien Chenu είπε ότι η κυβέρνηση Μακρόν σχεδίαζε «μια δικτατορία για την υγεία».

Ο Guillaume Peltier, αναπληρωτής αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος LR, δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο» να επιτρέπεται στην κυβέρνηση να «πάρει όλη την εξουσία ώστε να αναστείλει τις ελευθερίες μας χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Η Κεντρώος γερουσιαστής, Nathalie Goulet δήλωσε ότι το προσχέδιο ήταν «επίθεση κατά των δημοσίων ελευθεριών», ενώ ο αριστερός αναπληρωτής Alexis Corbiere είπε «θα μπορούσαμε τουλάχιστον να κάνουμε μια συλλογική συζήτηση εάν η ιδέα είναι να περιορίσουμε τις δημόσιες ελευθερίες μας».

Σε απάντηση, η υπουργός των Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Amelie de Montchalin είπε ότι το νομοσχέδιο «δεν έγινε καθόλου για τη δημιουργία εξαιρετικών εξουσιών από πλευρά κυβέρνησης» ή «για τη δημιουργία ενός κράτους υγείας».

Πρόσθεσε δε, ότι θα υπάρξει μια συζήτηση για το νομοσχέδιο κατά την οποία «όλα όσα χρειάζονται διευκρίνιση θα αποσαφηνιστούν».

Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για ένα εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού τη Δευτέρα, ανοίγοντας το δρόμο για τους πρώτους εμβολιασμούς που θα ξεκινήσουν σε 27 χώρες αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Με πληροφορίες του France24

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM