Γαλλία: Μελανσόν ή κάποιος άλλος για πρωθυπουργός; Ο ρόλος του Φρανσουά Ολάντ

Γαλλία: Ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός - Ο ρόλος του Φρανσουά Ολάντ Facebook Twitter
Εκλογές στη Γαλλία / Φωτ.: EPA
0

Η Γαλλία παραμένει σε τροχιά πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά είναι σαφές ότι η προσπάθεια των κεντρώων και της αριστεράς να σχηματίσουν ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» ενάντια στην ακροδεξιά και τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, λειτούργησε αποτελεσματικά.

Σε μια σύντομη δήλωση, το Ελιζέ δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένει τα πλήρη αποτελέσματα και των 577 εκλογικών περιφερειών που συνθέτουν την Εθνοσυνέλευση «πριν λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις». «Στο πλαίσιο του ρόλου του ως εγγυητή των θεσμών μας, ο πρόεδρος θα διασφαλίσει ότι η κυρίαρχη επιλογή του γαλλικού λαού θα γίνει σεβαστή», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ο Εντουάρ Φιλίπ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και σύμμαχος του Μακρόν, δήλωσε ότι το στοίχημα του προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές οδήγησε σε «μεγάλη ασάφεια». «Η αλήθεια είναι ότι κανένα από τα πολιτικά μπλοκ στην Εθνοσυνέλευση δεν έχει από μόνο του την πλειοψηφία για να κυβερνήσει. Επομένως, οι κεντρικές πολιτικές δυνάμεις έχουν την ευθύνη να παραμείνουν. Πρέπει, χωρίς συμβιβασμούς, να προωθήσουν τη δημιουργία μιας συμφωνίας που θα σταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση» σημείωσε. 

Το ετερόκλητο μπλοκ της Αριστεράς που έκοψε το νήμα των γαλλικών εκλογών, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NPF), λέει ότι θέλει να προτείνει έναν υποψήφιο για την πρωθυπουργία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος είναι αυτός που ορίζει τον πρωθυπουργό από τον μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό σχηματισμό, και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο λέει ότι πρέπει να προέρχεται από τους κόλπους του.  

Διάφορα ονόματα ακούγονται λοιπόν για τον πρωθυπουργικό θώκο. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν -ο οποίος ηγείται του ακροαριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (France Unbowed)- είναι με διαφορά το πιο αναγνωρίσιμο πολιτικό πρόσωπο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. «Αλλά είναι μια διχαστική φιγούρα, και αν τελικά χρειαστούν συμβιβασμοί με το κέντρο, δεν είναι ο άνθρωπος που θα τους κάνει» εξηγεί το BBC.

Άλλες πιθανότητες είναι οι ηγέτες των άλλων κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου: η Marine Tondelier των Οικολόγων, ο Olivier Faure των Σοσιαλιστών, ο κομμουνιστής Fabien Roussel και ο Raphaël Glucksmann του μικρού κόμματος Place Publique, το οποίο σημείωσε καλές επιδόσεις στις ευρωεκλογές. Ο πρώην πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξελέγη στην Εθνοσυνέλευση χθες, Κυριακή 7/7, θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο άνοιγμα επαφών με το κέντρο - αν και έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός. 

Η δυσκολία είναι ότι όλα αυτά τα ονόματα υπέγραψαν το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου όταν συγκροτήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες για να μπλοκάρει την ακροδεξιά. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την ανατροπή των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Μακρόν και την αναδιανομή του πλούτου μέσω αυξήσεων της φορολογίας για τους εύπορους. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM