Γαλλία: Μελανσόν ή κάποιος άλλος για πρωθυπουργός; Ο ρόλος του Φρανσουά Ολάντ

Γαλλία: Ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός - Ο ρόλος του Φρανσουά Ολάντ Facebook Twitter
Εκλογές στη Γαλλία / Φωτ.: EPA
0

Η Γαλλία παραμένει σε τροχιά πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά είναι σαφές ότι η προσπάθεια των κεντρώων και της αριστεράς να σχηματίσουν ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» ενάντια στην ακροδεξιά και τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, λειτούργησε αποτελεσματικά.

Σε μια σύντομη δήλωση, το Ελιζέ δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένει τα πλήρη αποτελέσματα και των 577 εκλογικών περιφερειών που συνθέτουν την Εθνοσυνέλευση «πριν λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις». «Στο πλαίσιο του ρόλου του ως εγγυητή των θεσμών μας, ο πρόεδρος θα διασφαλίσει ότι η κυρίαρχη επιλογή του γαλλικού λαού θα γίνει σεβαστή», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ο Εντουάρ Φιλίπ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και σύμμαχος του Μακρόν, δήλωσε ότι το στοίχημα του προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές οδήγησε σε «μεγάλη ασάφεια». «Η αλήθεια είναι ότι κανένα από τα πολιτικά μπλοκ στην Εθνοσυνέλευση δεν έχει από μόνο του την πλειοψηφία για να κυβερνήσει. Επομένως, οι κεντρικές πολιτικές δυνάμεις έχουν την ευθύνη να παραμείνουν. Πρέπει, χωρίς συμβιβασμούς, να προωθήσουν τη δημιουργία μιας συμφωνίας που θα σταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση» σημείωσε. 

Το ετερόκλητο μπλοκ της Αριστεράς που έκοψε το νήμα των γαλλικών εκλογών, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NPF), λέει ότι θέλει να προτείνει έναν υποψήφιο για την πρωθυπουργία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος είναι αυτός που ορίζει τον πρωθυπουργό από τον μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό σχηματισμό, και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο λέει ότι πρέπει να προέρχεται από τους κόλπους του.  

Διάφορα ονόματα ακούγονται λοιπόν για τον πρωθυπουργικό θώκο. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν -ο οποίος ηγείται του ακροαριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (France Unbowed)- είναι με διαφορά το πιο αναγνωρίσιμο πολιτικό πρόσωπο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. «Αλλά είναι μια διχαστική φιγούρα, και αν τελικά χρειαστούν συμβιβασμοί με το κέντρο, δεν είναι ο άνθρωπος που θα τους κάνει» εξηγεί το BBC.

Άλλες πιθανότητες είναι οι ηγέτες των άλλων κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου: η Marine Tondelier των Οικολόγων, ο Olivier Faure των Σοσιαλιστών, ο κομμουνιστής Fabien Roussel και ο Raphaël Glucksmann του μικρού κόμματος Place Publique, το οποίο σημείωσε καλές επιδόσεις στις ευρωεκλογές. Ο πρώην πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξελέγη στην Εθνοσυνέλευση χθες, Κυριακή 7/7, θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο άνοιγμα επαφών με το κέντρο - αν και έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός. 

Η δυσκολία είναι ότι όλα αυτά τα ονόματα υπέγραψαν το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου όταν συγκροτήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες για να μπλοκάρει την ακροδεξιά. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την ανατροπή των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Μακρόν και την αναδιανομή του πλούτου μέσω αυξήσεων της φορολογίας για τους εύπορους. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Τεχεράνη απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και την ενεργοποίηση άλλων μετώπων - «Προς το συμφέρον του Νετανιάχου να σαμποτάρει οποιαδήποτε συμφωνία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος για τις επιθέσεις στον Λίβανο
THE LIFO TEAM