ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γαλλία: Κλείνει, με καθυστέρηση, το παλιότερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας

Γαλλία: Κλείνει, με καθυστέρηση, το παλιότερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας Facebook Twitter
EPA
0

Έστω και με καθυστέρηση, το παλιότερο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγικής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας θα κλείσει τελικά την ερχόμενη εβδομάδα, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες λειτουργίας.

Μια εξέλιξη που χαροποιεί τους ακτιβιστές για το περιβάλλον- οι οποίοι εδώ και καιρό προειδοποιούν για τους κινδύνους- αλλά προκαλεί ανησυχία για την τοπική οικονομία. Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Φεσενχάιμ ξεκίνησε να λειτουργεί το 1977 και ήδη έχει ξεπεράσει κατά τρία χρόνια την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του (40 χρόνια).

Το Φεσενχάιμ είχε μπει στο στόχαστρο των ακτιβιστών κατά της πυρηνικής ενέργειας μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011. Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είχε υποσχεθεί ότι θα το κλείσει. Αλλά ήταν τελικά ο Εμανουέλ Μακρόν εκείνος που έδωσε το τελικό «πράσινο φως», το 2018.

Ο ένας από τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου- το οποίο το διαχειρίζεται η κρατική εταιρεία ενέργειας EDF- αποσυνδέθηκε τον Φεβρουάριο. Σειρά θα πάρει ο δεύτερος, νωρίς το πρωί της Τρίτης. Θα πρέπει όμως να περάσουν αρκετοί μήνες προτού οι αντιδραστήρες ψυχθούν επαρκώς, προκειμένου να γίνει απομάκρυνση του χρησιμοποιημένου καυσίμου. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2023 και το εργοστάσιο δεν αναμένεται να διαλυθεί πριν από το 2040, το νωρίτερο.

Τα προβλήματα

Νομικά, δεν υπάρχει όριο στη διάρκεια ζωής των πυρηνικών εργοστασίων στη Γαλλία. Όμως, η EDF έχει βάλει ένα «ταβάνι» 40 ετών σε όλους τους αντιδραστήρες δεύτερης γενιάς, που χρησιμοποιούν τεχνολογία πεπιεσμένου ύδατος. Η αρχή ασφάλειας πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας (ASN) έχει δηλώσει ότι οι αντιδραστήρες αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν για πάνω από 40 χρόνια μόνο αν γίνουν φιλόδοξες βελτιώσεις ασφαλείας.

Τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν υπάρξει αρκετά προβλήματα ασφαλείας στο Φεσενχάιμ. Αυτά περιελάμβαναν ένα χημικό λάθος, μόλυνση υδάτων, ρήγματα στο κάλυμμα του αντιδραστήρα, διαρροή καυσίμου και μη θανάσιμη μόλυνση εργαζομένων από ραδιενέργεια. Επιπλέον, το 2007 ελβετική μελέτη διαπίστωσε ότι είχαν υποτιμηθεί οι σεισμικοί κίνδυνοι της περιοχής κατά την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου.

«Ελπίζουμε τουλάχιστον να είμαστε τα τελευταία θύματα αυτού του κυνηγιού μαγισσών εναντίον της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε η Αν Λάζλο, εκπρόσωπος του συνδικάτου εργαζομένων. Μέσα στο καλοκαίρι 150 οικογένειες θα αποχωρήσουν από την περιοχή και θα ακολουθήσουν περισσότερες, αφού μόνο 294 εργαζόμενοι απαιτείται να παραμείνουν για τη διαδικασία απομάκρυνσης του καυσίμου και 60 για την τελική αποσυναρμολόγηση. Οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλα εργοστάσια της εταιρείας, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Χωρίς το Φεσενχάιμ, η Γαλλία θα έχει 56 αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος σε 18 πυρηνικά εργοστάσια που παράγουν περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους (98), αλλά η Γαλλία είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη.

Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κλείσει άλλους 12 αντιδραστήρες που θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τα 40 χρόνια λειτουργίας έως το 2035. Την ίδια ώρα η EDF κάνει αγώνα δρόμου για να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο της αντιδραστήρα νέας γενιάς έως το 2022, κάτι που έχει ήδη καθυστερήσει μια δεκαετία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ