Γαλλία: Η κυβέρνηση προετοιμάζει «κυλιόμενες διακοπές παροχής ρεύματος»

Γαλλία: Η κυβέρνηση προετοιμάζει «κυλιόμενες διακοπές παροχής ρεύματος» Facebook Twitter
Φωτ: Pascal Le Segretain/Getty Images
0

Για πιθανές «κυλιόμενες διακοπές παροχής ρεύματος», τον Ιανουάριο του 2023, προετοιμάζει με καμπάνια η γαλλική κυβέρνηση τους πολίτες.

Για τη χώρα υπάρχουν τέσσερις αρνητικοί παράγοντες, οι οποίοι αν συμπέσουν, τότε προβλέπεται 1 έως 6 ημέρες κυλιόμενων διακοπών, χωρίς να σημαίνει blackout. Πρόκειται για περιπτώσεις που:

  • υπάρξει πολύ κρύος χειμώνας
  • υπάρξει έλλειψη πυρηνικής ενέργειας (αρκετοί αντιδραστήρες είναι σε συντήρηση)
  • οι εισαγωγές ρεύματος από άλλες χώρες μειωθούν γιατί και εκείνες αντιμετωπίζουν δυσκολίες
  • δεν υπάρξει συμμόρφωση-συντονισμός-συνεργασία όλων για εξοικονόμηση ενέργειας όταν χρειαστεί.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αρχές, δίχως να θέλουν να ανησυχήσουν τους πολίτες, προετοιμάζονται για τις κυλιόμενες διακοπές, εάν υπάρξει ανάγκη.

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να προετοιμάσουν τα σενάρια για να επιτρέψουν να μην βρεθεί η χώρα σε απόλυτη αταξία» δήλωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το Σάββατο στη γαλλική τηλεόραση TF1.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν απέστειλε εγκύκλιο στους περιφερειάρχες προκειμένου να προετοιμάσουν σχέδιο κάλυψης των αναγκών και να θέσουν σε ετοιμότητα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η εγκύκλιος τονίζει ότι αναμένεται να επηρεαστούν όλοι, εξαιρουμένων νευραλγικών τομέων: αστυνομία/χωροφυλακή, πυροσβεστική, νοσοκομεία και κρίσιμες βιομηχανίες.

Εάν υπάρξει απόφαση κυλιόμενης διακοπής ρεύματος, θα γίνει ενημέρωση τρεις ημέρες πριν, προκειμένου να να ελαχιστοποιηθεί η όχληση ή/και να αποφευχθεί η διακοπή αν:

  • μειωθούν οι θερμοστάτες στους θερμαινόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους,
  • μειωθεί η κατανάλωση από τις επιχειρήσεις όπως αιτήθηκε από το καλοκαίρι η κυβέρνηση απαιτώντας σχέδιο εξοικονόμησης από τις πιο ενεργοβόρες,
  • μειωθεί η κατανάλωση των νοικοκυριών: αναβολή πλυντηρίου, φούρνου, θερμοσίφωνα, φωτισμός, κτλ.

Σε περίπτωση που τα μέτρα δεν αποδειχθούν ικανά και επαρκή για την αποσυμπίεση του δικτύου, τότε την προηγούμενη ημέρα στις 5μ.μ., μέσω της ιστοσελίδας της δημόσιας εταιρείας ενέργειας Enedis ή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας RTE, θα υπάρξει ενημέρωση για τις περιοχές που θα επηρεαστούν.
Να σημειωθεί ότι οι διακοπές στην διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, εάν πραγματοποιηθούν, θα αφορούν 60% του γαλλικού πληθυσμού

Αν διακοπεί η ηλεκτροδότηση, θα κλείσουν τα σχολεία γιατί δεν θα έχουν θέρμανση, φως και συναγερμούς. Την ίδια ώρα, προβλέπονται μέτρα για άτομα με ειδικές ανάγκες στην κατοικία τους. Παράλληλα, θα διακοπεί η λειτουργία των τρένων, ενώ αναμένονται αποφάσεις για τα υπόλοιπα Μέσα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο δημόσιος φωτισμός και οι φωτεινοί σηματοδότες θα παύσουν να λειτουργούν. Η σύσταση προς τους οδηγούς είναι να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, όσο διαρκεί η διακοπή.

Παράλληλα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθεί η παρουσία αστυνομικών και πυροσβεστών στους δημόσιους χώρους γιατί τα επείγοντα νούμερα όπως το 112 πιθανόν να μην λειτουργούν κανονικά. Να σημειωθεί ότι οι δήμοι προβλέπουν να εγκαταστήσουν «κέντρα διαχείρισης κρίσεων».

Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η περιοχή του Παρισιού, στο οποίο βρίσκονται πολλοί νευραλγικοί τομείς ενώ ο τρόπος σχεδιασμού του δικτύου ηλεκτροδότησης επιτρέπουν τον περιορισμό ρεύματος μόνο κατά 20%.

Με πληροφορίες ΕΡΤ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ