Γαλλία: Επιθετικός ο ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη- Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί

Γαλλία: Επιθετικός ο ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη- Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί Facebook Twitter
EPA
0

Συζήτηση εντός του ΝΑΤΟ, για τον «αυξανόμενα επιθετικό» ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, θέλει η Γαλλία, σύμφωνα με αξιωματούχο της προεδρίας, που επικαλείται το Reuters.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κατηγόρησε την Άγκυρα ότι εμποδίζει τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Τουρκική πηγή ανέφερε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης συζητά την πιθανή χρήση δύο στρατιωτικών βάσεων της Λιβύης από την Τουρκία, με σκοπό την εδραίωση της τουρκικής παρουσίας.

Σε ανακοίνωση, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι «ξένες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα η εντατικοποίηση της τουρκικής υποστήριξης», συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του εμπάργκο όπλων, εμποδίζει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

«Αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται πολύ προβληματικές και παρά τις προσπάθειές μας, η κατάσταση έχει κολλήσει. Αυτή η αυξανόμενα επιθετική στάση δεν είναι αποδεκτή», ανέφερε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας. «Η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», υπογράμμισε, μιλώντας στο Reuters.

Όταν ρωτήθηκε τι έχει κατά νου το Παρίσι, απάντησε ότι σύντομα θα υπάρξουν συζητήσεις με την Τουρκία και άλλους εταίρους στο ΝΑΤΟ. Την Τετάρτη και την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Συνάντηση Δένδια- Λεντριάν

Το ζήτημα της Τουρκίας συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Ο κ. Δένδιας έθεσε το θέμα της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο, ενώ συζήτησαν και το ζήτημα της Λιβύης. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση πολιτικής λύσης και η διακοπή των έξωθεν παρεμβάσεων προς όφελος του λιβυκού λαού και της περιφερειακής σταθερότητας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την ταύτιση απόψεων με τη Γαλλία ως προς την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και δη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας σε όλη την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ανησυχία των Βρυξελλών για την κλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, από πλευράς της Τουρκίας.

«Είμαστε ολοένα περισσότερο ανήσυχοι για την πρόσφατη κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μια πραγματική συνεργασία. Yπήρξαν ορισμένα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες, είναι σε γνώση μας», τόνισε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο χειροτερεύει», δήλωσε ακόμη, κάνοντας αναφορά στα παράπονα της Ελλάδας και της Κύπρου για τις τουρκικές γεωτρήσεις.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM