Μπορέλ: Η κατάσταση στην αν. Μεσόγειο χειροτερεύει- Ανησυχούμε για την κλιμάκωση από την Τουρκία

Μπορέλ: Η κατάσταση στην αν. Μεσόγειο χειροτερεύει- Ανησυχούμε για την κλιμάκωση από την Τουρκία Facebook Twitter
EPA
0

Την ανησυχία της ΕΕ για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Είμαστε ολοένα περισσότερο ανήσυχοι για την πρόσφατη κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μια πραγματική συνεργασία. Yπήρξαν ορισμένα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες, είναι σε γνώση μας», δήλωσε ο Μπορέλ, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

«Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο χειροτερεύει. Η Ελλάδα και η Κύπρος εκφράζουν παράπονα για το γεγονός ότι γίνονται γεωτρήσεις πολύ κοντά στις ακτογραμμές τους», υπογράμμισε ο Μπορέλ, ενώ- απαντώντας σε σχετική ερώτηση- σημείωσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών των HΠΑ λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στη Μεσόγειο, αλλά κυρίως σε σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη».

Στο επόμενο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα τεθεί το ζήτημα της σχέσης της Ένωσης με την Τουρκία «λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της πολύπλοκης σχέσης», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση, δήλωσε ότι ΕΕ και ΗΠΑ εστίασαν στον στρατηγικό διάλογο σε θέματα κλειδιά και για τις δύο πλευρές και τόνισε ότι η υπερατλαντική συνεργασία είναι πολύ ισχυρή. Στην ατζέντα της συνεδρίασης ήταν ακόμη η Κίνα, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία αλλά και ο κορωνοϊός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Milliyet: Το ΕΛΚ μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εν όψει Ευρωεκλογών

Διεθνή / Milliyet: Το ΕΛΚ σχεδιάζει να τερματίσει το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές

Άρθρο στην ακραίως λαϊκιστική και φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Milliyet, μιλά για προεκλογική διακήρυξη του ΕΛΚ λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ