Γαλλία: Ένας γερανός, ένα φορτηγό ψυγείο και άχυρα- Πώς βγάζουν τη φάλαινα Μπελούγκα από τον Σηκουάνα

Γαλλία: Ένας γερανός, ένα φορτηγό ψυγείο και άχυρα- Πώς βγάζουν τη φάλαινα Μπελούγκα από τον Σηκουάνα Facebook Twitter
0

Η λευκή φάλαινα που είχε χάσει τον δρόμο της και παρέμενε στον Σηκουάνα επί μία εβδομάδα, ξεκίνησε το ταξίδι της προς την θάλασσα.

Το θηλαστικό βγήκε εντέλει τις πρώτες πρωινές ώρες από τα νερά του ποταμού, όπου είχε σταματήσει σε υδατοφράκτη και «δεν το έπαιρνε απόφαση» να κάνει πίσω, στο Σεν-Πιερ-λα-Γκαρέν. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο στάδιο της ιδιαίτερα ασυνήθιστης επιχείρησης, για να μεταφερθεί η φάλαινα στη θάλασσα, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Γύρω στις 5 τα ξημερώματα και έπειτα από έξι ώρες δουλειάς, το κήτος βάρους σχεδόν 800 κιλών ανυψώθηκε με δίχτυ από γερανό και αποτέθηκε σε μαούνα, όπου έσπευσαν να του προσφέρουν φροντίδες περίπου δέκα κτηνίατροι με λευκές στολές.

Η κατάσταση της υγείας του ζώου κρίνεται «πολύ ανησυχητική».

Η Μπελούγκα, μεγάλο θαλάσσιο θηλαστικό που ζει κανονικά σε παγωμένα νερά και η παρουσία του στον Σηκουάνα χαρακτηρίζεται σπανιότατη, αναμενόταν να τοποθετηθεί σε φορτηγό ψυγείο για να μεταφερθεί στη θάλασσα, πάνω «σε άχυρο ή άλλο υλικό που θα είναι άνετο», διευκρίνισε η Ιζαμπέλ Ντορλιά-Πουζέ, γενική γραμματέας της νομαρχίας Ερ, στην οποία υπάγεται διοικητικά η Σεν-Πιερ-λα-Γκαρέν, πριν από την έναρξη της λεπτής επιχείρησης.

Ειδικός χώρος με θαλασσινό νερό στο λιμάνι του Ουιστρεάμ (βόρεια Γαλλία) ετοιμάστηκε για την υποδοχή της φάλαινας, που θα μείνει εκεί τρεις ημέρες, ώστε να οργανωθεί η επιστροφή της στην ανοικτή θάλασσα και να παρακολουθηθεί η κατάσταση της υγείας της.

Το κήτος, που εντοπίστηκε τη 2α Αυγούστου στον Σηκουάνα, καθώς παρέμενε από την Παρασκευή στο ίδιο σημείο, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισίου.

Η επιχείρηση για να επιστρέψει στη θάλασσα, πέρα από το ότι είναι «ασυνήθιστη», ενέχει κινδύνους για την Μπελούγκα, που είναι ήδη αδυνατισμένη και ευαίσθητη σε κάθε είδους στρες, σημείωσε η Ιζαμπέλ Μπρασέρ του ενυδρείου Marineland στην Αντίμπ.

«Μπορεί να πεθάνει» κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της «στο σημείο Β», στο Ουιστρεάμ, προειδοποίησε η ίδια ειδικός.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ