Γαλλία: Απαγορεύτηκε πορεία κατά της αστυνομικής βίας - Φόβοι για νέες ταραχές

Γαλλία: Απαγορεύτηκε πορεία κατά της αστυνομικής βίας - Φόβοι για νέες ταραχές Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Την απαγόρευση πορείας κατά της αστυνομικής βίας αποφάσισε η γαλλική δικαιοσύνη, η οποία σχεδιαζόταν να γίνει σήμερα σε περιοχή του Παρισιού στη μνήμη του 24χρονου Ανταμά Τραορέ ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του το 2016.

Το δικαστήριο της Σερζί-Ποντουάζ επικαλέστηκε τις ταραχές που ακολούθησαν τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ στη Ναντέρ από πυρά αστυνομικού για να τεκμηριώσει την απόφασή του. Στο μεταξύ, αναμένονται νέες συγκεντρώσεις πολιτών σε όλη τη χώρα. 

Ο θάνατος του Ναέλ από σφαίρα αστυνομικού πυροδότησε επεισόδια για αλλεπάλληλα βράδια σε όλη τη χώρα με πυρπολήσεις κτιρίων, οχημάτων, κάδων απορριμάτων, καταστροφές και λεηλασίες σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες και καταστήματα. Αν και τα βίαια επεισόδια «ελαττώθηκαν τις τελευταίες ημέρες», το γεγονός που ξέσπασαν πολύ πρόσφατα δεν επιτρέπει «να εξαχθεί το συμπέρασμα πως έχει περάσει ο κίνδυνος για τη δημόσια τάξη», πρόσθεσε το δικαστήριο. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης πως απαγορεύουν την ετήσια αυτή διαδήλωση στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ, που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του το 2016 και μετατράπηκε σε σύμβολο.

Η επιτροπή Ανταμά, της οποίας ηγείται η αδελφή του και ακτιβίστρια Ασά Τραορέ, κατέθεσε αίτημα να αρθεί η απαγόρευση, οδηγώντας στην κατεπείγουσα δικαστική διαδικασία. Ο Αριέ Αλιμί, συνήγορος της επιτροπής Ανταμά, έκρινε στην ακροαματική διαδικασία πως οι τοπικές αρχές «εργαλειοποιούν πολιτικά» τις πρόσφατες ταραχές για να περιστείλουν «το θεμελιώδες δικαίωμα στη διαδήλωση».

Τη 19η Ιουλίου 2016, ο Ανταμά Τραορέ, μαύρος, 24 ετών, έχασε τη ζωή του στην αυλή εγκατάστασης της χωροφυλακής στην Περσάν, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού, μετά τη σύλληψή του από μέλη του σώματος έπειτα από καταδίωξη. Η συλλογικότητα «Αλήθεια για τον Ανταμά» συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες ανθρώπους, καλεί σε κινητοποίηση για να προβληθεί το αίτημα να προσαχθούν οι χωροφύλακες σε δίκη και, ευρύτερα, για να καταδικαστούν η αστυνομική βία και ο ρατσισμός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM