Γαλλία: Αγωγός σε αχρηστία θα ενεργοποιηθεί για αποστολή φυσικού αερίου στη Γερμανία

Γαλλία: Αγωγός σε αχρηστία θα ενεργοποιηθεί για αποστολή φυσικού αερίου στη Γερμανία Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Η Γαλλία επανενεργοποιεί έναν αγωγό που είχε πέσει σε αχρηστία, στη διοικητική περιφέρεια Μοζέλ, ο οποίος είχε κατασκευαστεί αρχικά για ροές φυσικού αερίου από τα ανατολικά προς τα δυτικά, ώστε να στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία, με βάση την ενεργειακή συμφωνία που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία θα μπορεί να παραδίδει 130 γιγαβατώρες (GWh) την ημέρα, ένα πολύ μικρό κλάσμα των αναγκών της Γερμανίας, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους του υπουργείου Ενέργειας.

Η Γερμανία από την πλευρά της θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία, στην περίπτωση που περιοριστούν οι προμήθειες εν μέσω του χειμώνα.

«Ο Μακρόν είναι υπό πίεση, λόγω της κατάστασης με την ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία. Για αυτό, το μήνυμα ότι η Γερμανία και η Γαλλία αλληλοϋποστήριζονται είναι σημαντικό», είπε στο πρακτορείο Reuters ένας Γερμανός αξιωματούχος. «Δεν αναμένουμε ότι η Γαλλία θα επιλύσει το πρόβλημα μας με το φυσικό αέριο. Όμως κάθε δυνατή παράδοση αερίου είναι ένδειξη προς τις αγορές ότι θα τα καταφέρουμε τον χειμώνα», πρόσθεσε.

Με την επαναλειτουργία του αγωγού η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στη Γερμανία έως και 20 τεραβατώρες (TWh) αερίου από τα αποθέματά της τον χειμώνα – ποσότητα που αντιστοιχεί με περίπου το 2% των αναγκών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις περικοπές στις ρωσικές παραδόσεις, το αέριο έρεε συνήθως από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Η Γαλλία στέλνει ήδη αέριο στη Γερμανία, συνήθως μέσω του Βελγίου ή της Ελβετίας. Θα είναι η πρώτη φορά που θα ξεκινήσει ροή αερίου και μέσω του διασυνδετήριου αγωγού της Μοζέλ.

«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριο μας και εμείς χρειαζόμαστε ηλεκτρική ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία», δήλωσε χθες ο πρόεδρος Μακρόν, μετά την επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ