G7: Ο Μπάιντεν θα υποσχεθεί 4 δισ. δολάρια για τον εμβολιασμό ευάλωτων σε φτωχότερα κράτη

G7: Ο Μπάιντεν θα υποσχεθεί 4 δισ. δολάρια για τον εμβολιασμό ευάλωτων σε φτωχότερα κράτη Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα δεσμευθεί να χορηγήσει χρηματοδότηση συνολικά 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον μηχανισμό για τον εφοδιασμό φτωχότερων κρατών με εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ο Μπάιντεν προσδοκά ότι θα παρακινήσει έτσι και άλλες κυβερνήσεις να κάνουν μεγαλύτερες δωρεές, ανέφεραν χθες Πέμπτη Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αξιοποιώντας την πρώτη του συμμετοχή σε σύνοδο κορυφής με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου (που θα διεξαχθεί σήμερα ψηφιακά) ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει την άμεση δωρεά 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρόγραμμα COVAX. Η Ουάσινγκτον θα δεσμευθεί να χορηγήσει ακόμη 2 δισεκ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια.

Η πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση στον μηχανισμό αυτόν, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει σκοπό να παρακινήσει κι άλλες κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες δωρεές, ώστε να συγκεντρωθούν «τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια», εξήγησε ένας από τους αξιωματούχους. Διευκρίνισε ότι με το ποσό αυτό θα μπορέσει να προχωρήσει πολύ η προσπάθεια για την ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η χρηματοδότηση έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Η ενέργεια αυτή του κ. Μπάιντεν δεν έχει και πολλή σχέση με την πολιτική του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, που είχε διαμηνύσει πως θα απέσυρε τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, στον οποίο είχε προσάψει υπερβολικά στενή σχέση με την Κίνα, όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός στα τέλη του 2019.

Ο μηχανισμός COVAX έχει σκοπό να διανεμηθούν τουλάχιστον 2 δισ. δόσεις εμβολίων μέσα στο 2021 ώστε να ανοσοποιηθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδηματικού επιπέδου. Το πρόγραμμα κινδύνευε να καταρρεύσει, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης.

Ο επικεφαλής της συμμαχίας για τον εμβολιασμό GAVI, που έχει επίσης ηγετικό ρόλο στο πρόγραμμα, έχει επισημάνει εξάλλου πως το εγχείρημα χρειάζεται πολιτική στήριξη, την ώρα που οι κυβερνήσεις των πλουσιότερων κρατών κλείνουν συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να εξασφαλίσουν τις -ακόμη περιορισμένες- διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων.

Η νέα επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και άλλοι έχουν υπογραμμίσει ότι είναι ανάγκη να αρχίσει και να προχωρήσει με ταχύτητα ο εμβολιασμός στην Αφρική και σε άλλες περιοχές όπου καθυστερεί.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, οι δεσμεύσεις του κ. Μπάιντεν δεν επηρεάζουν την υπόσχεση του Δημοκρατικού πως οι ΗΠΑ θα διαθέτουν επάρκεια δόσεων ώστε να ανοσοποιηθούν όσοι το επιθυμούν μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.

«Όταν θα έχουμε επαρκείς προμήθειες, πρόθεσή μας είναι οπωσδήποτε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δωρίσουμε πλεονάζουσες ποσότητες εμβολίων», διαβεβαίωσε ένας εξ αυτών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM