Η Ιαπωνία έριξε στον Ειρηνικό νερά απ’ το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα

Η Ιαπωνία έριξε στον Ειρηνικό νερά απ’ το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι έριξε στον Ειρηνικό ωκεανό η Ιαπωνία.

Σήμερα στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδας) οι αντλίες ενεργοποιήθηκαν και οι βαλβίδες άνοιξαν προκειμένου τα νερά του εργοστάσιου Φουκουσίμα Νταϊίτσι να καταλήξουν στη θάλασσα.

Τα νερά από το Φουκουσίμα Νταϊίτσι είναι η κληρονομιά της τριπλής καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, όταν πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 προκάλεσε τσουνάμι. Εξαιτίας του τσουνάμι πλημμύρισε ο σταθμός και προκλήθηκε τήξη σε τρεις από τους αντιδραστήρες του. Τα εν λόγω νερά θα ρίχνονται στη θάλασσα σε μικρές ποσότητες και έπειτα από επιπλέον ελέγχους, ανέφερε η TEPCO, εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση. Σήμερα το πρωί ρίχθηκε στη θάλασσα η πρώτη ποσότητα, 7.800 κυβικά μέτρα, ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 17 ημέρες.

Τόσο από τις αρχές της Ιαπωνίας όσο και από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη. Τα νερά έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, που πάντως δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Το συγκεκριμένο γεγονός όμως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, Ιάπωνες αλιείς, καθώς και κράτη της περιοχής, ειδικά την Κίνα. Ιάπωνες αλιείς φοβούνται πως θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ, παρά τις διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, περιοχές της Κίνας, έχουν ανακοινώσει πως θα απαγορεύσουν τα θαλασσινά από τομείς της Ιαπωνίας, ιδίως από τη Φουκουσίμα και το Τόκιο, από σήμερα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι θα λάβει μέτρα για να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον, η ασφάλεια των τροφίμων και η δημόσια υγεία. Ο εκπρόσωπός του Ουάνγκ Ουενμπίν χαρακτήρισε «ακραία εγωιστική» την κίνηση, προσθέτοντας πως το Πεκίνο ανησυχεί και υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη ρίψη των υδάτων αυτών στη θάλασσα. Η αντιπολίτευση και οργανώσεις πολιτών στη Νότια Κορέα διαδήλωσαν χθες εναντίον του σχεδίου. Η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ επικρίνεται έντονα διότι στη δική της εκτίμηση για τη ρίψη των υδάτων ανέφερε επίσης πως δεν βλέπει κανένα πρόβλημα από επιστημονική και τεχνική άποψη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM