Η Ιαπωνία έριξε στον Ειρηνικό νερά απ’ το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα

Η Ιαπωνία έριξε στον Ειρηνικό νερά απ’ το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι έριξε στον Ειρηνικό ωκεανό η Ιαπωνία.

Σήμερα στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδας) οι αντλίες ενεργοποιήθηκαν και οι βαλβίδες άνοιξαν προκειμένου τα νερά του εργοστάσιου Φουκουσίμα Νταϊίτσι να καταλήξουν στη θάλασσα.

Τα νερά από το Φουκουσίμα Νταϊίτσι είναι η κληρονομιά της τριπλής καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, όταν πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 προκάλεσε τσουνάμι. Εξαιτίας του τσουνάμι πλημμύρισε ο σταθμός και προκλήθηκε τήξη σε τρεις από τους αντιδραστήρες του. Τα εν λόγω νερά θα ρίχνονται στη θάλασσα σε μικρές ποσότητες και έπειτα από επιπλέον ελέγχους, ανέφερε η TEPCO, εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση. Σήμερα το πρωί ρίχθηκε στη θάλασσα η πρώτη ποσότητα, 7.800 κυβικά μέτρα, ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 17 ημέρες.

Τόσο από τις αρχές της Ιαπωνίας όσο και από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη. Τα νερά έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, που πάντως δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Το συγκεκριμένο γεγονός όμως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, Ιάπωνες αλιείς, καθώς και κράτη της περιοχής, ειδικά την Κίνα. Ιάπωνες αλιείς φοβούνται πως θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ, παρά τις διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, περιοχές της Κίνας, έχουν ανακοινώσει πως θα απαγορεύσουν τα θαλασσινά από τομείς της Ιαπωνίας, ιδίως από τη Φουκουσίμα και το Τόκιο, από σήμερα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι θα λάβει μέτρα για να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον, η ασφάλεια των τροφίμων και η δημόσια υγεία. Ο εκπρόσωπός του Ουάνγκ Ουενμπίν χαρακτήρισε «ακραία εγωιστική» την κίνηση, προσθέτοντας πως το Πεκίνο ανησυχεί και υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη ρίψη των υδάτων αυτών στη θάλασσα. Η αντιπολίτευση και οργανώσεις πολιτών στη Νότια Κορέα διαδήλωσαν χθες εναντίον του σχεδίου. Η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ επικρίνεται έντονα διότι στη δική της εκτίμηση για τη ρίψη των υδάτων ανέφερε επίσης πως δεν βλέπει κανένα πρόβλημα από επιστημονική και τεχνική άποψη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Περίπου 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους έως τα μέσα του 2027

Δύο εκθέσεις από κορυφαίες λογιστικές εταιρείες υπογραμμίζουν το μέγεθος της οικονομικής απειλής, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν κλονίζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
THE LIFO TEAM