«Φορολογήστε μας τώρα», ζητούν από τις κυβερνήσεις 102 εκατομμυριούχοι

«Φορολογήστε μας τώρα», ζητούν από τις κυβερνήσεις 102 εκατομμυριούχοι Facebook Twitter
Unsplash
0

Ομάδα εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων στέλνει στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου το μήνυμα «φορολογήστε μας τώρα», προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η «μάχη» κατά της πανδημίας, αλλά και για να αντιμετωπιστεί το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. 

Οι 102 πλούσιοι επισημαίνουν ότι το σημερινό φορολογικό σύστημα είναι στημένο προς όφελός του και πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε να γίνει η φορολόγηση πιο δίκαιη για τους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική. 

«Ως εκατομμυριούχοι, γνωρίζουμε ότι το τρέχον φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο», αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους. «Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να πούμε ότι, ενώ ο κόσμος έχει περάσει τεράστια οδύνη τα τελευταία δύο χρόνια, στην πραγματικότητα έχουμε δει την περιουσία μας να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, λίγοι από εμάς μπορούν ειλικρινά να πουν- αν μπορεί να το πει κάποιος- ότι πληρώνουν δίκαιο μερίδιο στους φόρους», συνεχίζουν. 

Οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι», όπως αυτοαποκαλούνται οι υπογράφοντες, ζητούν να υιοθετηθούν «μόνιμοι φόροι περιουσίας στους πλουσιότερους, προκειμένου αυτό να συμβάλλει στη μείωση της ακραίας ανισότητας και στην αύξηση των εσόδων για διαρκείς, μακροπρόθεσμες αυξήσεις» σε δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη. 

«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απαιτεί τη φορολόγηση των πλουσίων», αναφέρουν στην επιστολή. «Ο κόσμος, κάθε χώρα σε αυτόν, πρέπει να απαιτήσει οι πλούσιοι να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Φορολογήστε εμάς, τους πλούσιους και φορολογήστε μας τώρα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπογράφοντες, ανάμεσά τους η κληρονόμος της Disney, Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ και ο Νικ Χάναουερ, επιχειρηματίας που έβγαλε περιουσία ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων «ποντάροντας» νωρίς στην Amazon. 

Ένας ετήσιος φόρος περιουσίας σε εκείνους με περιουσία άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 2,52 τρισεκατομμύρια, υποστηρίζει η ομάδα. Το ποσό αυτό θα αρκούσε «για να βγουν από τη φτώχεια 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, να παρασκευαστούν αρκετά εμβόλια για τον κόσμο και να παρασχεθεί καθολική υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική πρόνοια για όλους τους πολίτες των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι)». 

Με τον φόρο που προτείνουν, όσοι έχουν πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια θα πλήρωναν το 2%, ο συντελεστής θα ανέβαινε στο 3% για όσους έχουν πάνω από 50 εκατομμύρια και στο 5% για τους δισεκατομμυριούχους. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM