«Φορολογήστε μας τώρα», ζητούν από τις κυβερνήσεις 102 εκατομμυριούχοι

«Φορολογήστε μας τώρα», ζητούν από τις κυβερνήσεις 102 εκατομμυριούχοι Facebook Twitter
Unsplash
0

Ομάδα εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων στέλνει στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου το μήνυμα «φορολογήστε μας τώρα», προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η «μάχη» κατά της πανδημίας, αλλά και για να αντιμετωπιστεί το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. 

Οι 102 πλούσιοι επισημαίνουν ότι το σημερινό φορολογικό σύστημα είναι στημένο προς όφελός του και πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε να γίνει η φορολόγηση πιο δίκαιη για τους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική. 

«Ως εκατομμυριούχοι, γνωρίζουμε ότι το τρέχον φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο», αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους. «Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να πούμε ότι, ενώ ο κόσμος έχει περάσει τεράστια οδύνη τα τελευταία δύο χρόνια, στην πραγματικότητα έχουμε δει την περιουσία μας να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, λίγοι από εμάς μπορούν ειλικρινά να πουν- αν μπορεί να το πει κάποιος- ότι πληρώνουν δίκαιο μερίδιο στους φόρους», συνεχίζουν. 

Οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι», όπως αυτοαποκαλούνται οι υπογράφοντες, ζητούν να υιοθετηθούν «μόνιμοι φόροι περιουσίας στους πλουσιότερους, προκειμένου αυτό να συμβάλλει στη μείωση της ακραίας ανισότητας και στην αύξηση των εσόδων για διαρκείς, μακροπρόθεσμες αυξήσεις» σε δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη. 

«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απαιτεί τη φορολόγηση των πλουσίων», αναφέρουν στην επιστολή. «Ο κόσμος, κάθε χώρα σε αυτόν, πρέπει να απαιτήσει οι πλούσιοι να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Φορολογήστε εμάς, τους πλούσιους και φορολογήστε μας τώρα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπογράφοντες, ανάμεσά τους η κληρονόμος της Disney, Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ και ο Νικ Χάναουερ, επιχειρηματίας που έβγαλε περιουσία ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων «ποντάροντας» νωρίς στην Amazon. 

Ένας ετήσιος φόρος περιουσίας σε εκείνους με περιουσία άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 2,52 τρισεκατομμύρια, υποστηρίζει η ομάδα. Το ποσό αυτό θα αρκούσε «για να βγουν από τη φτώχεια 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, να παρασκευαστούν αρκετά εμβόλια για τον κόσμο και να παρασχεθεί καθολική υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική πρόνοια για όλους τους πολίτες των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι)». 

Με τον φόρο που προτείνουν, όσοι έχουν πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια θα πλήρωναν το 2%, ο συντελεστής θα ανέβαινε στο 3% για όσους έχουν πάνω από 50 εκατομμύρια και στο 5% για τους δισεκατομμυριούχους. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ICE ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Γερουσία «παγώνει» την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ICE

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν τις απαιτήσεις του Τραμπ - «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το νοίκι, όχι πώς να μαζέψουν 1,8 δισ. για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του»
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Εκατοντάδες πολίτες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στα εγκαίνια του νέου αμερικανικού προξενείου

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζεφ Λάντρι, ότι «ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να επαναφέρει το αποτύπωμά της» στην αρκτική περιοχή
THE LIFO TEAM
Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM