Oxfam: Η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανδρών διπλασιάστηκε μέσα στην πανδημία

Oxfam: Η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανδρών διπλασιάστηκε μέσα στην πανδημία Facebook Twitter
EPA
0

Οι δέκα πλουσιότεροι άνδρες στον κόσμο είδαν την περιουσία τους να διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ την ίδια περίοδο εκτοξεύθηκε το ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με την Oxfam. 

Από την έναρξη της πανδημίας, οι δέκα μεγαλύτεροι κροίσοι είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται από τα 700 δισεκατομμύρια στα 1,5 τρισεκατομμύρια, χάρη στην αύξηση των τιμών μετοχών και ακινήτων, που έχει διευρύνει το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης. 

Οι 10 πλουσιότεροι- που είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 15.000 το δευτερόλεπτο ή 1,3 δισεκατομμύρια την ημέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας- πλέον κατέχουν έξι φορές μεγαλύτερο πλούτο από το φτωχότερο 40% (3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι).

Μάλιστα, σύμφωνα με την οργάνωση, αυτοί οι δέκα θα χρειάζονταν 414 χρόνια προκειμένου να δαπανηθεί η αθροιστική περιουσία τους, ξοδεύοντας ένα εκατομμύρια δολάρια ο καθένας τους, ημερησίως.  

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιπλέον 163 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανισότητα συμβάλει στον θάνατο τουλάχιστον 21.300 ανθρώπων κάθε ημέρα, ένα άτομο κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam. Η οργάνωση εκτιμά ότι 5,6 εκατομμύρια κάτοικοι φτωχών χωρών πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ η πείνα κοστίζει πάνω από 2,1 εκατομμύρια ζωές ετησίως. 

Η Oxfam προβλέπει ότι έως το 2030 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα. 

Δεκαπλασιάστηκε η περιουσία του Μασκ 

Τα έσοδα του 99% του παγκόσμιου πληθυσμού μειώθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο Έλον Μασκ και άλλοι εννέα δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα αθροιστικά, σύμφωνα με την οργάνωση. 

Ο Μασκ, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη λίστα του Forbes, είδε την περιουσία του να δεκαπλασιάζεται σε 294 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 20 μήνες της πανδημίας, κάτι που τον έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Τζεφ Μπέζος. 

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που οι τεχνολογικές μετοχές εκτινάσσονταν στα ύψη στη Γουόλ Στριτ, η καθαρή περιουσία του Μπέζος αυξήθηκε κατά 67% σε 203 δισεκατομμύρια δολάρια, του Μαρκ Ζούκερμπεργκ διπλασιάστηκε σε 118 δισεκατομμύρια, ενώ η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς αυξήθηκε κατά 31% σε 137 δισεκατομμύρια. 

Oxfam: Η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανδρών διπλασιάστηκε μέσα στην πανδημία Facebook Twitter

Στην έκθεσή της η Oxfam προτείνει την επιβολή εφάπαξ φόρου 99% στα αναπάντεχα κέρδη των δέκα πλουσιότερων ανδρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με αυτή τη φορολόγηση θα μπορούσαν να πληρωθούν αρκετά εμβόλια προκειμένου να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, να παρασχεθούν πόροι για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, να υπάρξει παροχή καθολικής υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας και να αντιμετωπιστεί η έμφυλη βία σε 80 χώρες, σύμφωνα με την οργάνωση. Ακόμη και έπειτα από έναν τέτοιο φόρο, οι 10 μεγαλύτεροι κροίσοι θα ήταν συνολικά κατά 8 δισεκατομμύρια πλουσιότεροι από ό,τι πριν από την πανδημία, επισημαίνει η Oxfam. 

«Η έκρηξη της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων σε μια εποχή που η φτώχεια αυξάνεται αποκαλύπτει τα θεμελιώδη ελαττώματα των οικονομιών μας», δήλωσε ο Ντάνι Σρισκανταράτζα, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam στη Βρετανία. 

«Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης τα άδικα οικονομικά συστήματά μας καταφέρνουν να προσφέρουν εντυπωσιακά απροσδόκητα κέρδη στους πλουσιότερους αλλά αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους φτωχότερους. Το γεγονός ότι κάθε ημέρα άνθρωποι πεθαίνουν επειδή τους λείπουν τα στοιχειώδη, όπως η τροφή και η υγειονομική περίθαλψη, είναι μια τραγωδία που μπορεί να αποφευχθεί», συμπλήρωσε. 

Οι σημερινοί ηγέτες, επεσήμανε μπορούν να διορθώσουν αυτά τα λάθη, επιβάλλοντας προοδευτικούς φόρους στο κεφάλαιο και την περιουσία και αξιοποιώντας αυτά τα έσοδα για να σώσουν ζωές και να επενδύσουν στο μέλλον. «Θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η μακροπρόθεσμη κληρονομιά του κορωνοϊού είναι η ποιοτική καθολική υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική πρόνοια για όλους. Οι κυβερνήσεις έχουν μια ιστορική ευκαιρία να στηρίξουν τολμηρά οικονομικά σχέδια που βασίζονται σε μεγαλύτερη ισότητα, τα οποία αλλάζουν τη θανάσιμη πορεία στην οποία βρισκόμαστε», τόνισε. 

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Viv Anderson: Το ιστορικό ντεμπούτο του πρώτου μαύρου παίκτη της Αγγλίας και η ανεξίτηλη μάχη του με τον ρατσισμό

Διεθνή / Viv Anderson: Πώς νίκησε τον ρατσισμό ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία - Του πετούσαν μπανάνες από τις κερκίδες

«Ήταν ένα πολύ μεγάλο γεγονός εκείνη την εποχή», λέει στο CNN Sport - Το ποδόσφαιρο «έχει ακόμη πολλά να μάθει» για τη διαφορετικότητα και την ανοχή, λέει ο ίδιος
LIFO NEWSROOM
Diddy: «Ο γιος μου δεν είναι το τέρας που παρουσιάζεται, έκανε λάθη όπως όλοι μας», λέει η μητέρα του

Διεθνή / Diddy: «Ο γιος μου δεν είναι το τέρας που παρουσιάζουν, έκανε λάθη όπως όλοι μας», λέει η μητέρα του

«Κρίνεται για μια αφήγηση που προέκυψε από ψέματα» δήλωσε η Τζανίς Κομπς για τις κατηγορίες βιασμού, ασέλγειας σε ανήλικα και sex trafficking που αντιμετωπίζει ο ράπερ
LIFO NEWSROOM