Φιλιππίνες: ΜΚΟ καταγγέλλει περισσότερους φόνους ακτιβιστών από τότε που ανέλαβε ο Ντουτέρτε

Φιλιππίνες: ΜΚΟ καταγγέλλει περισσότερους φόνους ακτιβιστών από τότε που ανέλαβε ο Ντουτέρτε Facebook Twitter
EPA
0

Οι φόνοι ακτιβιστών που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος ή τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στις Φιλιππίνες έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την εκλογή του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, κατήγγειλε ΜΚΟ.


Εδώ και καιρό ακτιβιστές που μάχονται εναντίον των συμφερόντων των ισχυρών μεταλλευτικών και των δασικών εταιρειών αλλά και των εταιρειών παραγωγής φρούτων βρίσκονται αντιμέτωποι με αντίποινα, συχνά αιματηρά. Όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, καταγγέλλει η οργάνωση Global Witness.

Τον Ιούλιο η ΜΚΟ είχε ανακοινώσει ότι με 30 φόνους το 2018 οι Φιλιππίνες ήταν πέρυσι μακράν η πιο επικίνδυνη χώρα για τους ακτιβιστές και τους επικεφαλής των αυτοχθόνων, για πρώτη φορά από το 2012 και την έναρξη των ετήσιων γραπτών εκθέσεων της Global Witness.

«Από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Ντουτέρτε σημειώνεται τεράστια αύξηση των φόνων υπέρμαχων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των αυτόχθονων ακτιβιστών», δήλωσε ο Μπεν Λέδερ αξιωματούχος της ΜΚΟ.

Συνολικά 113 ανθρωποκτονίες έχουν καταγραφεί από την ανάληψη της εξουσίας του Ντουτέρτε στα μέσα του 2016, την ώρα που 65 φόνοι είχαν καταγραφεί στη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών. «Η επιθετική πολιτική του προέδρου εναντίον των ακτιβιστών, η οποία προστίθεται στο κλίμα βίας και ατιμωρησίας που υποδαυλίζεται από τον πόλεμό του εναντίον των ναρκωτικών, απλώς επιδείνωσαν την κατάσταση», κατήγγειλε ο Λέδερ.

Ο Ντουτέρτε εξελέγη το 2016 με την υπόσχεση να εξαλείψει τη διακίνηση ναρκωτικών και έκτοτε έχουν φονευθεί δεκάδες χιλιάδες διακινητές και τοξικομανείς. Πριν την εκλογή του είχε δηλώσει μάλιστα ότι τα ψάρια του κόλπου της Μανίλας θα παχύνουν τρώγοντας τα πτώματά τους. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότεροι από 5.500 άνθρωποι που κατηγορούνταν ότι είναι διακινητές και τοξικομανείς έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία, όμως ΜΚΟ εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τετραπλάσιος. Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος εξάλλου δεν διστάζει να απειλήσει τους αντιπάλους του.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το 2017 είχε απειλήσει να βομβαρδίσει τα σχολεία των κοινοτήτων των αυτοχθόνων, κατηγορώντας τα ότι ωθούν τους μαθητές προς την κομμουνιστική εξέγερση, σύμφωνα με τη Global Witness. «Ο βίαιος "πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών" του προέδρου έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα ατιμωρησίας και φόβου, η οποία προσπαθεί να νομιμοποιήσει την προσφυγή στη βία από τους πολιτικά και οικονομικά ισχυρούς», τονίζεται στην έκθεση της ΜΚΟ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

«Είναι η μεγαλύτερη αποστολή αλληλεγγύης στην ιστορία» με «περισσότερους ανθρώπους και περισσότερα πλοία από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια μέχρι τώρα να φθάσει στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
«ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / «ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν δημόσια την αμερικανική προσπάθεια και επιχειρούν παρασκηνιακά να αναιρέσουν την όποια πρόοδο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios
LIFO NEWSROOM
Οι εκδόσεις που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Διεθνή / Τα περιοδικά που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Η αντι-DEI εκστρατεία στις ΗΠΑ και οι διαφημιστές που αποφεύγουν να συνεργαστούν με τα έντυπα που απευθύνονται στην LGBTQ+ κοινότητα και άλλες μειονότητες
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διεθνή / Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διαμαρτυρόμενες για την κυβερνητική απραξία απέναντι στις καταστροφικές φωτιές, οι δύο γυναίκες έριξαν την μπογιά στην πρόσοψη του διάσημου καθεδρικού ναού και συνελήφθησαν
LIFO NEWSROOM
Η εβδομάδα της κρίσης για την Κίνα: Οι στρατηγικές κινήσεις της στην παγκόσμια σκακιέρα

Διεθνή / Η εβδομάδα της κρίσης για την Κίνα: Οι στρατηγικές κινήσεις της στην παγκόσμια σκακιέρα

Αυτή η εβδομάδα για το Πεκίνο είναι μια ευκαιρία για επίδειξη στρατιωτικής, πολιτικής, και οικονομικής ισχύος, καθώς και της ικανότητας του να προσφέρει εναλλακτικές σε μια απρόβλεπτη εποχή
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Σινουάρ

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Σινουάρ

Η Χαμάς δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του Μοχάμεντ Σινουάρ, αλλά συμπεριέλαβε τη φωτογραφία του μαζί με εκείνες άλλων ηγετών του κινήματος που χαρακτηρίστηκαν «μάρτυρες»
LIFO NEWSROOM
Μεξικό: Μία ολόκληρη «πόλη» έχει εξαφανισθεί από το 2007 που κηρύχθηκε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Διεθνή / Μεξικό: Μία ολόκληρη «πόλη» έχει εξαφανισθεί από το 2007 που κηρύχθηκε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Περισσότερα από 130.000 άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα στο Μεξικό - Διαδηλώσεις σε όλη την χώρα από συγγενείς, φίλους αγνοουμένων, καθώς και ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM