«Φιάσκο» η εκεχειρία στην ανατολική Γούτα καταγγέλει ο ΟΗΕ

«Φιάσκο» η εκεχειρία στην ανατολική Γούτα καταγγέλει ο ΟΗΕ Facebook Twitter
Περισσότεροι από 1.000 ασθενείς και τραυματίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου έχουν ανάγκη να απομακρυνθούν από την ανατολική Γούτα.. EPA/MOHAMMED BADRA
0

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την επανάληψη των συγκρούσεων στην ανατολική Γούτα στη Συρία, παρά την ανακοίνωση επιβολής πεντάωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

«Έχουμε αναφορές από σήμερα το πρωί ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Γούτα», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου για τον Συντονισμό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Στο μεταξύ οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα κοντά στη Δαμασκό εμποδίζουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, κατήγγειλε ο ίδιος.

«Προφανώς η κατάσταση επί του πεδίου δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει την είσοδο αυτοκινητοπομπών ή την απομάκρυνση των ασθενών», πρόσθεσε.

«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, αν υπήρξε ποτέ ζήτημα ζωής και θανάτου. Χρειαζόμαστε κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία για διάστημα 30 ημερών, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε ο Λέρκε.

Εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων «είναι αδύνατο για εμάς να κάνουμε πολλά στην ανατολική Γούτα», πρόσθεσε ο Λέρκε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τάρικ Γιασάρεβιτς, ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 ασθενείς και τραυματίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου έχουν ανάγκη να απομακρυνθούν από την ανατολική Γούτα.

«Όμως δεν έχουμε ενημέρωση ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο ή ότι πρόκειται να συμβεί τώρα», επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την ανατολική Γούτα, καθώς ο ανθρωπιστικός διάδρομος που έχει δημιουργηθεί είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τους Σύρους αντάρτες, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Η οργάνωση των σύρων ανταρτών Τζάις Αλ-Ισλάμ στην περιοχή αρνήθηκε ότι βομβαρδίζει τον ανθρωπιστικό διάδρομο εμποδίζοντας την απομάκρυνση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP στη Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλης της ανατολικής Γούτα, καθώς και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η νύκτα ήταν ήρεμη στον θύλακα εκτός από κάποια πυρά του πυροβολικού τα οποία ακούστηκαν λίγη ώρα προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.

Η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός πρόκειται να εφαρμόζεται καθημερινά επί πέντε ώρες, από τις 09:00 ως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της ανατολικής Γούτα, του τελευταίου θύλακα αντίστασης στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ δίπλα στη Δαμασκό, η απόφαση της Ρωσίας ελήφθη απλώς για να ρίξει στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης.

«Αυτή η εκεχειρία είναι μια φάρσα. Η Ρωσία μάς σκοτώνει καθημερινά, μας βομβαρδίζει καθημερινά», κατήγγειλε ο Σάμερ αλ Μουιντάνι, κάτοικος της Ντούμα.

«Δεν μπορώ να εμπιστευθώ τους πράκτορές της και να εγκαταλείψω (τη Γούτα) μαζί με την οικογένειά μου (μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Αν δεχθώ να φύγω, (το καθεστώς) θα με στρατολογήσει αμέσως να πολεμήσω εναντίον άλλων Σύρων», πρόσθεσε.

Η συριακή αντιπολίτευση από την πλευρά της χαρακτηρίζει την εκεχειρία που αποφάσισε η Ρωσία «πραξικόπημα» εναντίον της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η αποκαλούμενη ανθρωπιστική εκεχειρία είναι ένα πραξικόπημα ενάντια στην αρχική απόφαση του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε το Σάββατο. Η Ρωσία δεν ήθελε ποτέ εκεχειρία στην ανατολική Γούτα και αυτό απεδείχθη ξεκάθαρα», τόνισε εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

«Οι Ρώσοι σκέφτηκαν αυτή την ιδέα της εκεχειρίας για να ξεγελάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία ασκεί πίεση στη Μόσχα και απειλεί να καταφύγει σε άλλα μέσα» για να επιβάλει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Η υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι ξεκίνησε έρευνα «έπειτα από αναφορές για διακρίσεις που γίνονται με βάση τη φυλή στον τρόπο λειτουργίας του περιοδικού» Harvard Law Review κατά παράβαση του άρθρου VI του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964
LIFO NEWSROOM