Ο δρ Άντονι Φάουτσι τόνισε χθες, Πέμπτη πως οι επιστήμονες πρέπει να είναι «ανοιχτοί» στην υποθετική θεωρία η πανδημία του κορωνοϊού να προκλήθηκε από ατύχημα σε εργαστήριο της Γουχάν, παρότι ο ίδιος επανέλεβε πως είναι «πιθανότερο» ο ιός να μεταδόθηκε από ζώο στον άνθρωπο. 


Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ  μίλησε στο MSNBC, μετά τη δημοσιοποίηση από την Washington Post και το BuzzFeed News emails που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την πηγή του ιού. 

 

Σε κάποια από τα ηλεκτρονικά μηνύματα από τον Απρίλιο του 2020, εκείνος και ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, Φράνσις Κόλινς, συζητησούσαν τη θεωρία η διασπορά του κορωνοϊού να ξεκίνησε από εργαστήριο στην Κίνα. 


«Η κατάσταση είναι πως δεν γνωρίζαμε και ακόμα δεν γνωρίζουμε την προέλευση» τόνισε μεταξύ άλων στην εκπομπή Morning Joe ο Φάουτσι, ερωτηθείς αν θεωρεί τη διαρροή από εργαστήριο ως θεωρία συνωμοσίας. 


«Αν δει κανείς την ιστορική εξέλιξη των πραγμάτων, όλοι νιώθαμε -κι ακόμη το νιώθουμε- πως είναι πιθανότερο να υπήρξε φυσική μετάδοση από ζωική πηγή σε άνθρωπο. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί» τόνισε. 
 

Ο Φάουτσι τόνισε πως, παρότι υπήρχε αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη θεωρία εργαστηριακής διαρροής, «τα στοιχεία είναι πολύ λίγα». 


Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «δίκαιη, ανοιχτή έρευνα» σχετικά με την προέλευση της πανδημίας προκειμένου να «διασφαλιστεί πως κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί». 

 

Υπενθυμίζεται πως η έρευνα ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γουχάν για την προέλευση του κορωνοϊού, κατέληξε στο ότι ο ιός ήταν πιθανότερο να διεσπάρη από ζώα στους ανθρώπους, ωστόσο κατέστη αδύνατη η εύρεση αξιόπιστων αποδείξεων για αυτό. 

 

Με πληροφορίες από Βusiness Ιnsider