Την εκτίμηση πως η συνάντηση δύο ατόμων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού ενέχει πολύ χαμηλό ρίσκο εξέφρασε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

 

Ωστόσο, διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει καθόλου ρίσκο. «Εάν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούν να αρχίσουν να συναντιούνται με πολύ χαμηλό (αλλά όχι μηδενικό) ρίσκο» ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNN.

 

«Μπορείτε να αρχίσετε να συναντιέστε ως μεμονωμένα άτομα, παρόλο που ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός, γίνεται εξαιρετικά χαμηλός όταν είναι και οι δύο εμβολιασμένοι» δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων.

 

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δεν έχουν κυκλοφορήσει οδηγίες σχετικά με τις συναντήσεις με άλλους εμβολιασμένους ανθρώπους.

 

«Η επαγγελματική μου κρίση είναι ότι όταν η κόρη μου θέλει να έρθει εδώ και έχει κάνει και τις δύο δόσεις, θα την πάρω στο σπίτι και θα της δώσω μια μεγάλη αγκαλιά που δεν είχα καταφέρει να κάνουμε για ένα χρόνο», είπε ο κ. Φάουτσι.

 

Πρόκειται για μια δήλωση που γίνεται για πρώτη φορά από επίσημα χείλη και αναπτερώνει τις ελπίδες των πολιτών για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα προς τος τέλος του έτους, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού που επιθυμεί.

 

Μάλιστα, η εκτίμηση του επικεφαλής λοιμωξιολόγου έρχεται εν αναμονή των συστάσεων του αμερικανικού CDC για την κοινωνική συμπεριφορά όσων έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των εμβολιασμών.

 

Στις ΗΠΑ έχουν γίνει μέχρι στιγμής 68,274,117 δόσεις εμβολίων.