Εξελίξεις στην Ιταλία: Πληροφορίες ότι ο Ματέο Ρέντσι παραιτήθηκε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος

Εξελίξεις στην Ιταλία: Πληροφορίες ότι ο Ματέο Ρέντσι παραιτήθηκε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
0

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι παραιτείται από γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, λόγω του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος.

Η παραίτηση του Ρέντσι ανακοινώθηκε από πρακτορεία ειδήσεων, όμως δεν επιβεβαιώνεται από στενούς συνεργάτες του.

Η χώρα σε αναζήτηση πολιτικής σταθερότητας μετά τις εκλογές

To μόνο μετεκλογικό σενάριο που θεωρείται, πλέον, αδύνατον να μπορέσει να βρει εφαρμογή, είναι εκείνο της μεγάλης συμμαχίας της κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά. Η συντηρητική συμμαχία, με το 37,8% των ψήφων, δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, έστω και αν δεν διαθέτει την σχετική πλειοψηφία. Ο γραμματέας της Λέγκα Σαλβίνι, πάντως, επιμένει ότι θα μείνει πιστός στην συμμαχία του με τον Μπερλουσκόνι. «Θα ηγηθούμε μιας κυβέρνησης της κεντροδεξιάς», είναι το μήνυμα του γραμματέα της Λέγκα.

Και τα Πέντε Αστέρια, βέβαια, θέλουν να τους δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης: έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι θα ζητήσουν από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, να αποδεχθούν τα κύρια προγραμματικά τους σημεία. Ο Τύπος γράφει ότι υποθετικά, θα μπορούσε να συσταθεί μια πλειοψηφία των Πέντε Αστέρων, της κεντροαριστεράς και του αριστερού κινήματος Ελεύθεροι και Ίσοι. Αλλά πρόκειται για δυνάμεις (κυρίως τα Πέντε Αστέρια και η κεντροαριστερά του Ρέντσι) οι οποίες προεκλογικά είχαν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί, επίσης, πόσοι θα είναι οι γερουσιαστές και βουλευτές που θα εγγραφούν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων, διότι από αυτή θα μπορούσαν να προέλθουν χρήσιμες ψήφοι, προς στήριξη μιας νέας κυβέρνησης.

Σίγουρα, πάντως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα παίξει σημαντικό ρόλο και θα επιχειρήσει πρώτα απ΄όλα να καταλάβει ποιος μπορεί να εγγυηθεί την πιο απρόσκοπτη διακυβέρνηση. Η ενδεχόμενη λύση δεν αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά έπειτα από κάποιες εβδομάδες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Διεθνή / Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως τη νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Στην πρώτη μεγάλη εγκύκλιο της παποσύνης του, ο Λέων ΙΔ΄ βάζει την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα στη Βιομηχανική Επανάσταση, ανοίγοντας τη συζήτηση για την εργασία, τον πόλεμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM