Eurostat:Από 250 ως 1.500 ευρώ oι συντάξεις στην Ευρώπη - Τι παίρνουν οι 2,6 εκατ. συνταξιούχοι της Ελλάδας;

Eurostat:Από 250 ως 1.500 ευρώ oι συντάξεις στην Ευρώπη - Τι παίρνουν οι 2,6 εκατ. συνταξιούχοι της Ελλάδας; Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
12

Από τα 250 ως τα 1.500 ευρώ και πλέον κυμαίνονται οι συντάξεις στην Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψιν το υψηλό κόστος διαβίωσης πάνω από το 12% των Ευρωπαίων συνταξιούχων πλήττονται από φτώχεια.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιεύει το ΑΠΕ/ΜΠΕ στην Ελλάδα, η οποία αριθμεί 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχος, η σύνταξη κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 882 ευρώ το μήνα (713 κύρια σύνταξη, 169 επικουρική).


Το ύψος των συντάξεων είναι παραπλήσιο στην Πορτογαλία (2,5 εκατ. συνταξιούχοι) όπου η μέση σύνταξη φθάνει τα 833 ευρώ μικτά τον μήνα.


Στην Ισπανία (5,6 εκατ. συνταξιούχοι) το ποσό της σύνταξης ανέρχεται σε 1.020,80 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης για τον Ιούνιο.


Οι συντάξεις όμως είναι πολύ χαμηλότερες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως είναι η Λιθουανία (242 ευρώ τον μήνα), η Σλοβακία (408 ευρώ) ή η Πολωνία (504 ευρώ).


Στη Γαλλία, η βασική σύνταξη ανερχόταν πέρσι στα 1.032 ευρώ για τους 13,7 εκατομμύρια συνταξιούχους οι οποίοι υπάγονται στο γενικό ασφαλιστικό καθεστώς (των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα), σύμφωνα με το Εθνικό Ταμείο Συντάξεων Γήρατος των Μισθωτών Εργαζομένων. Σε αυτή προστίθεται μια επικουρική σύνταξη (λίγο πάνω από 25% της μέσης σύνταξης, πάνω από το 50% για τα ανώτερα στελέχη).


Οι συντάξεις στη Γερμανία ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 760,43 ευρώ το 2013. Συμπληρώνονται συχνά από αποταμιεύσεις ή συμπληρωματικές συντάξεις που καταβάλλουν οι εργοδότες. Το 2011, την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι άνδρες συνταξιούχοι λάμβαναν κατά μέσον όρο 1.576 ευρώ και οι γυναίκες 1.302 στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας, ενώ στο ανατολικό το ύψος των συντάξεων ανερχόταν αντίστοιχα σε 1.303 και 1.219 ευρώ.


Ένας σημαντικός δείκτης για την κατάσταση των συνταξιούχων είναι το ποσοστό τους που πλήττεται από τη φτώχεια. Κατά μέσον όρο στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, το 12,6% των συνταξιούχων ζούσε το 2013 κάτω από το όριο της φτώχειας (60% του μέσου κόστους ζωής), σύμφωνα με τη Eurostat.


Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται περί το 5-6% στην Ολλανδία, στο Λουξεμβούργο, στην Ουγγαρία, στην Τσεχία και στη Σλοβακία, περί το 8% στη Γαλλία, περί το 10-11% στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Πολωνία και στην Ιταλία, γύρω στο 12,4% στην Ελλάδα. Ανέρχεται περίπου στο 15% στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στη Φινλανδία, σε 17% στη Σουηδία, σε 17,6% στη Βρετανία, στο 25,9% στη Βουλγαρία και στο 27,1% στην Εσθονία.


Κατά μέσον όρο στις χώρες της ευρωζώνης ένας συνταξιούχος λαμβάνει περίπου το 56% των αποδοχών του όταν εργαζόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2013. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε ορισμένες χώρες, ιδίως λόγω των μειώσεων των μισθών που έχουν σημειωθεί. Έτσι στην Ελλάδα, ανήλθε από το 41% το 2008 στο 60% το 2013.


Το 2013, το ποσοστό αναπλήρωσης πλησίαζε επίσης το 60% σε πολλές άλλες χώρες: την Ισπανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία. Ήταν πάντως αισθητά χαμηλότερο στο Βέλγιο (47%), στην Ιρλανδία και στην Κροατία (37%), στη Βουλγαρία (39%) και στην Κύπρο (40%).

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

LiFO politics / O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

Ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για την αδυναμία της Ελλάδας να πείσει την ΕΕ να ασχοληθεί με την καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και δηλώνει ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε πετύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για την Συμφωνία των Πρεσπών, «αν υπήρχε διάθεση από τους τότε διαπραγματευτές για μία ευρύτερη στήριξη στη Βουλή».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

5 σχόλια
http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/18155και θα ξαναρωτησω, οι συνταξεις του δημοσιου βασίζονται σε κρατησεις της ταξεως του 3% ή 5% ?γιατι αμα καταλαβαινω καλα τι διαβαζω ... δεν καταλαβαινω τι συζηταμε περι ασφαλιστικού
Αυτή η έρευνα θέλει να δείξει τι πραγματικά παίρνει ως σύνταξη ένας Ευρωπαίος ή τα χρήματα που δινει ως σύνταξη το κράτος σε έναν Ευρωπαίο;Γιατί αν δεν κάνω λάθος, σε Γαλίλα, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Μ. Βρετανία ένα μέρος της σύνταξης είναι από το κράτος και το άλλο από υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλεια επιλογής. Οπότε μίλαμε για εντελώς άλλα ποσά!
και μενα μου φαίνεται οτι δεν εχει νοημα η συγκριση. Διαφορετικές οικονομίες, ασφαλιστικά συστήματα, συνδυασμός κοινωνικών παροχών, συστήματα υγειας κλπΕδώ ειναι ολα στο κοκκινο και με μεγαλες ανισότητες! Πολύ φοβαμαι
δες τα στοιχεια του ΗΔΙΚΑ, δεν υπαρχει πιο ξεκαθαραη πηγη, αν και ΔΕΝ αθροιζει πολλαπλες ή επικουρικες συνταηξεις (υποθετω για να μην φανει οτι υπαρχουν ακομα συνταξιουχοι που τα ξεφτοβολευουν με 3.000/μήνα το καιρο της ανεργίας του 25% και των υψηλότατων ασφαλιστικων εισφορών σε χαμηλομισθους και οικογενειες)
Η ντροπή μας ειναι οτι ο μεσος ορος δεν αναπαριστα την πραγματικοτητα, γιατι δυστυχως οι αποκλισεις στις συνταξεις ειναι τεραστιες.Ριξτε μια ματια στο ΗΔΙΚΑ και στα στοιχια που εχει. Η μεγαλη πλειοψηφια των συνταξεων ειναι για πλακα, αλλα ταυτοχρονα υπαρχουν και εκατονταδες χιλιαδες καλες, πχ εχουμε 50.000 συνταξεις πανω απο 2.000Ε/μήνα ΧΩΡΙΣ να αθροιζονται οι τυχον ΕΠΙΠΛΕΟΝ επικουρικες ή οι ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ συνταξεις που λαμβανουν ορισμενοι.Αυτή ειναι η χωρα αυτο το πολιτικο προσωπικο, αυξηση ΦΠΑ, αυξξση εισφορων με το ιδιο ποσοστο σε ολους.Η χωρα εχει τρελαθει και εχει επιλεξει, δεν εχει σημασια ο ανεργος ή ο χαμηλοσυνταξιουχος, αλλα το ψευδοσυνθημα καμια περικοπη (και στις υψηλες) συνταξεις.
Τι Ολλανδίες τι Γερμανίες οι Δεητζήδες από την Ελλάδα της κρίσης φιγουράρουν στην κορυφή! 1,300 ευρώ η μέση σύνταξη στη ΔΕΗ! χώρια ό,τι οι περσότεροι παίρνουν και δεύτερη! Και συζητούν τώρα να κόψουν το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ούτε κατά διάνοια την κρατική χρηματοδότηση στο ευγενές ταμείο της ΔΕΗ, 600 εκ. το χρόνο!Τις προάλλες δημοσιεύτηκε και στο Forbes η λίστα με τους ισχυρότερους άντρες στην Ελλάδα. Για 10η χρονιά ο Φωτόπουλος στην κορυφή!Παράτα μας Αλέξη.
ναι σε πήρε ο πόνος για τοπυς χαμηλοσυνταξιούχους εσένα, μιας και τα 1300 ευρώ σε κάνουν κροίσο όταν με τις κρατήσεις τους φόρους και τα άνεργα παιδιά τελειώνει στα μέσα του μήνα, . σοβαρέψου λίγο
ξερεις η λογικη δεν μειωνω συνταξεις και αυξανω ασφαλιστικες εισφορες, ωστε να διατηρηθει η ανεργια ειναι λίγο selfdefeating. στο τελεος δεν θα υπαρχει κανενας να δινει τις ασφαλιστικες εισφορες.Αν χρειαζομαστε επιδοματα ανεργιας, επιδοματα για οικογενειες κλπ να τα δωσουμε ως τετοια, οχι ως προωρες συνταξεις.
Το θέμα του ύψους των συντάξεων, όπως και το θέμα του ύψους των μισθών, είναι ολίγον παραπλανητικό ορισμένες φορές. Το θέμα δεν είναι τόσο πόσα χρήματα θα πάρω, αλλά τι αγοραστική αξία έχουν και τι μπορώ να κάνω με αυτά. Εάν παίρνω λ.χ. 1000 ευρώ και το ψωμί έχει 3 ευρώ το καρβέλι, παίρνω λίγα. Εάν το καρβέλι όμως έχει 30 λεπτά, είναι προφανές ότι τα 1000 ευρώ αποκτούν άλλη αξία. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο το ύψος των συντάξεων ή των μισθών, αλλά και η υπερτίμηση των πάντων. Και σε αυτό το σκέλος δεν βλέπω να γίνεται καμία προσπάθεια από την παρούσα κυβέρνηση.