Λιθουανία: 25 αερόστατα με λαθραία τσιγάρα παρέλυσαν το αεροδρόμιο του Βίλνιους

Λιθουανία: 25 αερόστατα με λαθραία τσιγάρα παρέλυσαν το αεροδρόμιο του Βίλνιους Facebook Twitter
Φωτ: Lithuania State Border Guard Service
0

Έως και 25 μικρά αερόστατα, ορισμένα εκ των οποίων μετέφεραν λαθραία τσιγάρα, εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας το βράδυ του Σαββάτου, αναγκάζοντας τις αρχές να διακόψουν τη λειτουργία του αεροδρομίου του Βίλνιους για αρκετές ώρες, ανακοίνωσαν οι λιθουανικές αρχές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Λιθουανίας, τα αερόστατα προκάλεσαν καθυστερήσεις σε 30 πτήσεις, επηρεάζοντας περίπου 6.000 επιβάτες. Οι πτήσεις επανεκκίνησαν στις 4:50 π.μ. της Κυριακής (9:50 μ.μ. ώρα Ανατολικών ΗΠΑ, Σάββατο).

Αν και τα αερόστατα τελικά μετέφεραν λαθραία προϊόντα και όχι στρατιωτικό εξοπλισμό, η υπόθεση σημειώνεται σε περίοδο έντονης ανησυχίας στην Ευρώπη, μετά την πρωτοφανή αύξηση παραβιάσεων του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ τον τελευταίο μήνα.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι παραβιάσεις αυτές ενδέχεται να αποτελούν δοκιμή των αντιδράσεων της Συμμαχίας από τη Μόσχα, εγείροντας ερωτήματα για το επίπεδο ετοιμότητας έναντι πιθανών ρωσικών προκλήσεων.

Λιουθανία: Επαναλαμβανόμενα περιστατικά στα σύνορα με Λευκορωσία

Η Λιθουανία και οι υπόλοιπες βαλτικές χώρες εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά φέτος.
Στις 10 Ιουλίου, ένα ρωσικής κατασκευής drone τύπου Gerbera εισήλθε από τη Λευκορωσία και συνετρίβη στην περιοχή του Βίλνιους, ενώ στις 28 Ιουλίου ένα δεύτερο drone εντοπίστηκε σε στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης, φέροντας εκρηκτικό μηχανισμό. Μετά από αυτά τα συμβάντα, το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ψήφισε νόμο που επιτρέπει στον στρατό να καταρρίπτει κάθε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας.

Δύο από τα αερόστατα πέταξαν πάνω από το αεροδρόμιο του Βίλνιους, ενώ περισσότερα από είκοσι έφτασαν έως την ευρύτερη περιφέρεια του Βίλνιους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής Ντάριους Μπούτα. Οι αρχές ανέκτησαν 11 αερόστατα και κατέσχεσαν 18.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων σε διάφορα σημεία.

Το Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Μόσχας. Σύμφωνα με τον Μπούτα, Λευκορώσοι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα αερόστατα χαμηλού κόστους αντί για drones, καθώς είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και φθηνότερα στη λειτουργία τους.

Αυξανόμενη χρήση αερόστατων για λαθρεμπόριο

Παρόμοια περιστατικά, αν και μικρότερης κλίμακας, είχαν αναφερθεί και τον Αύγουστο, ενώ το 2023 οι λιθουανικές αρχές αναχαίτισαν 966 αερόστατα που προέρχονταν από τη Λευκορωσία. Φέτος έχουν ήδη καταγραφεί 544 περιπτώσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Και τα αερόστατα λαθρεμπορίου και τα drones αποτελούν εγκληματικές δραστηριότητες, όχι όμως απαραίτητα προβοκάτσιες ή ενέργειες σαμποτάζ», διευκρίνισε ο Μπούτα.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς:

Διεθνή / Ο Μπέρνι Σάντερς επαίνεσε τον Τραμπ και άσκησε κριτική στον Μπάιντεν - «Έκανε καλύτερη δουλειά»

«Δεν πρόκειται να καθίσω εδώ και να σας πω ότι έκανε συνολικά καλή δουλειά - γιατί δεν ήταν καλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής, αναφερόμενος στην πολιτική μετανάστευσης του Τζο Μπάιντεν
LIFO NEWSROOM
Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Διεθνή / Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Πώς το Βιετνάμ μεταμορφώνει τις διεθνείς συμμαχίες του, αναθερμαίνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αναζητά νέες ισορροπίες με τις ΗΠΑ και την Κίνα, και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του στην Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Διεθνή / Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός Ρουτζινιένε δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει μόνο πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις για τους πολίτες της Λιθουανίας και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετέχει στην πρώτη του επίσημη εκδήλωση για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ως μονάρχης, αποτίοντας φόρο τιμής στα μέλη της ένοπλης δύναμης που υπέστησαν διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας
LIFO NEWSROOM
Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Διεθνή / Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Η ιστορία της παγιδευμένης κοινότητας Αφγανών προσφύγων στη βάση Camp As Sayliyah στο Κατάρ αποτυπώνει τις επιπτώσεις της αμερικανικής παρέμβασης, της μεταναστευτικής πολιτικής και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας
LIFO NEWSROOM
Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Διεθνή / Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Νέα εποχή στην αμυντική συνεργασία Βρετανίας-Τουρκίας: Ο Σερ Κιρ Στάρμερ επισκέπτεται την Άγκυρα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας 40 Eurofighter Typhoon
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ