Έτινγκερ: Να τηρηθεί από την ΕΕ η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό

Έτινγκερ: Να τηρηθεί από την ΕΕ η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό Facebook Twitter
0

Περισσότερα χρήματα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό, Γκίντερ Έτινγκερ. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει τώρα να δοθούν από τα κράτη-μέλη.


«Τα κράτη-μέλη πρέπει να δώσουν ακόμη τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ» δηλώνει ο κ. Έτινγκερ στο περιοδικό «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο. Σύμφωνα με το περιοδικό, η ΕΕ είχε συμφωνήσει να δώσει έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκίαως το 2018, για δράσεις όπως η στέγαση και εκπαίδευση των προσφύγων.

Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την πρώτη δόση, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, θα προγραμματιστούν ως το τέλος του έτους, ενώ στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2018 έχουν ήδη οριστεί 300 εκατομμύρια για τη δεύτερη δόση.

Όπως επισημαίνει ο κ. Έτινγκερ, για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που απομένει, υπόχρεα, είναι πλέον τα κράτη-μέλη. Έως τώρα, η Γερμανία έχει συνεισφέρει, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, ειδικοί της ΕΕ θεωρούν ωστόσο ότι το Βερολίνο θα πρέπει για τη δεύτερη δόση να καταβάλει πολύ περισσότερα, σημειώνει το περιοδικό.

Από τη μία πλευρά, η ΕΕ δύσκολα θα καταφέρει να δώσει πάλι τόσα χρήματα από τον δικό της προϋπολογισμό και από την άλλη είναι εντελώς ανοιχτό το εάν η Μεγάλη Βρετανία, η οποία θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ, θα εξακολουθήσει να είναι πρόθυμη να πληρώνει για τη συμφωνία με την Τουρκία.


Η γερμανική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να περιορίσει τις πληρωμές προς την Τουρκία λόγω της απολυταρχικής πορείας του Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει το Spiegel. Το Βερολίνο σκεφτόταν ιδιαίτερα τη λεγόμενη προενταξιακή βοήθεια, την οποία λαμβάνει η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη.

Σύμφωνα όμως με το περιοδικό, οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ απορρίπτουν το αίτημα του Βερολίνου να σταματήσει αυτή η βοήθεια. Αυτή τη στιγμή μόνο μια μειοψηφία στηρίζει την πρόταση του Βερολίνου.

Με πληροφορίες ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Διεθνή / Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Η απόσυρση του στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν Σουκ Γέολ μπορεί να έδωσε προσωρινά τέλος στο πρωτοφανές πολιτικό θρίλερ, όμως οι συνέπειες αυτής της κίνησης μόλις αρχίζουν να διαφαίνονται
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Διεθνή / Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Ο υπουργός Άμυνας, Κιμ Γιονγκ Χιουν, φέρεται να παρέκαμψε τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και τον πρωθυπουργό, προτείνοντας απευθείας στον πρόεδρο την κήρυξη στρατιωτικού νόμου
LIFO NEWSROOM
Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ

Διεθνή / Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ

Ηταν εισαγγελέας για 27 χρόνια - Εξελέγη με πολύ μικρή διαφορά πρόεδρος το 2022 - Σταματά ανεξάρτητες έρευνες για σκάνδαλα όπου εμπλέκεται η σύζυγός του και κορυφαίοι αξιωματούχοι
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ