Ερντογάν: Θα συζητήσουμε τα ελληνοτουρκικά με την Αθήνα στη βάση της ολιστικής μας προσέγγισης για το Αιγαίο

Ερντογάν: Θα συζητήσουμε τα ελληνοτουρκικά με την Αθήνα στη βάση της ολιστικής μας προσέγγισης για το Αιγαίο Facebook Twitter
0

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του στην Τουρκία από την επίσκεψή του στο Βελιγράδι.

Το σχετικό απόσπασμα της απάντησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ερώτηση δημοσιογράφου έχει ως εξής:

«Μετά τις εκλογές του 2023, υπήρξε μια κατανόηση για να δούμε αν θα μπορούσαμε να λύσουμε το υφιστάμενο χρόνιο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω μιας περιεκτικής διαπραγμάτευσης. Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δώσαμε πολιτική στήριξη σε αυτή τη διαδικασία και το υπουργείο Εξωτερικών μας προχώρησε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το θέμα αυτό.

»Είναι σημαντικό να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να ορίσουν τα προβλήματα, να περιγράψουν το περιεχόμενό τους και να βρουν συγκεκριμένες λύσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα μεταβεί στην Ελλάδα και θα έχει συνομιλίες για τα θέματα αυτά. Θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα στη βάση της ολιστικής μας προσέγγισης για το Αιγαίο.

Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο γειτονικές χώρες με ιστορικούς δεσμούς. Η αρχή της καλής γειτονίας είναι το κλειδί για μια συνταγή με την οποία θα βγουν κερδισμένες και οι δύο χώρες. Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κινούνται προς ένα καλύτερο μέλλον σε αυτή τη βάση. Εμείς από την αρχή, προσεγγίζουμε τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των δύο χωρών προσανατολισμένοι στη λύση.

»Λέμε: "Οι δύο χώρες μπορούν να επιδείξουν βούληση για λύση και να αφήσουν πίσω τους τα προβλήματα". Ζητάμε ανέκαθεν τον καθορισμό των περιοχών δικαιοδοσίας του θαλάσσιου και του εναέριου χώρου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ως χώρες της περιοχής, μπορούμε να αυξήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να μειώσουμε τους κινδύνους συγκρούσεων μόνο μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας. Επιδιώκουμε τη δικαιοσύνη. Δεν επιβουλευόμαστε τα εδάφη κανενός και είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους».

Με πληροφορίες από Hürriyet

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Διεθνή / Λίβανος: Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα – Αντιδράσεις για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν ένας από τους δημοσιογράφους, τον οποίο χαρακτήρισε μέλος μονάδας πληροφοριών της Χεζμπολάχ.
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΙΣΙ ΓΑΛΛΙΑ BANK OF AMERICA

Διεθνή /  Αποτράπηκε βομβιστική επίθεση σε Αμερικανική τράπεζα στο Παρίσι — Έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος φέρεται να ετοιμαζόταν να πυροδοτήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας
THE LIFO TEAM
CLAVICULAR ΗΠΑ STREAMER INFLUENCER

Διεθνή / Συνελήφθη ο αμφιλεγόμενος streamer «Clavicular» για καβγά που φέρεται να οργάνωσε

Οι αρχές κατηγορούν τον streamer ότι υποκίνησε συμπλοκή μεταξύ δύο γυναικών και δημοσίευσε το βίντεο, ενώ εξετάζεται ξεχωριστά η συμμετοχή του σε περιστατικό πυροβολισμού αλιγάτορα
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Διεθνή / Τα κράτη του Κόλπου προειδοποιούν για την αυξανόμενη απειλή από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές και δίκτυα έμμεσων συμμάχων

Σε κοινή δήλωση αυτή την εβδομάδα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία καταδίκασαν τις ιρανικές επιθέσεις στο έδαφός τους
THE LIFO TEAM