Ερντογάν: Η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει κι άλλους S-400 και κανένας δεν μπορεί να παρέμβει

Ερντογάν: Η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει κι άλλους S-400 και κανένας δεν μπορεί να παρέμβει Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να σκοπεύει να αγοράσει νέα παρτίδα ρωσικών S-400, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για νέες αμερικανικές κυρώσεις. 

Μιλώντας στο CBS, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πολλές φορές ότι κανένας δεν μπορεί να παρέμβει στο ποια αμυντικά συστήματα θέλει να αγοράσει η Άγκυρα. 

«Τα εξήγησα όλα στον Μπάιντεν», δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση για τους S-400. «Πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα F-35, αλλά δεν τα παραλάβαμε. Ζητήσαμε να αποκτήσουμε Patriot, αλλά δεν μας τους έδωσαν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Όταν η δημοσιογράφος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν παρέδωσαν τα F-35 επειδή η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό αμυντικό σύστημα, ο Ερντογάν απάντησε: «Κανένας δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Αν δεν πρόκειται να μας δώσεις Patriot, πιθανότατα θα πάρω αμυντικά συστήματα από άλλη χώρα και κανένας δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό». 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, που θα μεταδοθεί ολόκληρη απόψε, ο Ερντογάν σχολίασε: «Πώς θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για τους κινδύνους ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε; Θα περιμένουμε παραδόσεις από χώρες που δεν μας δίνουν τα αμυντικά συστήματα;». 

Ερωτηθείς αν η Άγκυρα εξακολουθεί να σκοπεύει να αγοράσει νέες συστοιχίες S-400, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Στο μέλλον, κανένας δεν θα μπορεί να παρέμβει στο ποια αμυντικά συστήματα αγοράζουμε και από ποια χώρα. Κανένας δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Είμαστε οι μόνοι που παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις». 

«Αυτό ακούγεται σαν “ναι”», σχολίασε η δημοσιογράφος και ο Ερντογάν απάντησε: «Βεβαίως, βεβαίως ναι». 

Η αγορά S-400 από την Άγκυρα οδήγησε σε αμερικανικές κυρώσεις και ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Ουάσινγκτον επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει με νέες κυρώσεις σε περίπτωση νέας αγοράς του ρωσικού συστήματος. 

Στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν. Πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ξεκίνησαν καλά οι σχέσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Ειλικρινά δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων σε εκείνες τις δηλώσεις. 

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Διεθνή / Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ φοβούνται ότι η AI θα αυτοματοποιήσει τις θέσεις τους, ενώ λίγοι πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η AI θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

Διεθνή / Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

την έκθεση Westwood | Kawakubo, παρουσιάζονται 140 σχέδια από τη μεγάλη συλλογή μόδας του Μουσείου, συμπληρωμένα με δάνεια από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το V&A του Λονδίνου και το Palais Galliera στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ με το νέο κόμμα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Διεθνή / Ο Μασκ με στρατηγική Επαμεινώνδα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

«Όταν πρόκειται για την χρεοκοπία της χώρας μας μέσω σπατάλης και διαφθοράς, ζούμε σε ένα μονοκομματικό σύστημα, όχι σε μια δημοκρατία» ανέφερε ο Μασκ
LIFO NEWSROOM