Ερντογάν: Η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει κι άλλους S-400 και κανένας δεν μπορεί να παρέμβει

Ερντογάν: Η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει κι άλλους S-400 και κανένας δεν μπορεί να παρέμβει Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να σκοπεύει να αγοράσει νέα παρτίδα ρωσικών S-400, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για νέες αμερικανικές κυρώσεις. 

Μιλώντας στο CBS, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πολλές φορές ότι κανένας δεν μπορεί να παρέμβει στο ποια αμυντικά συστήματα θέλει να αγοράσει η Άγκυρα. 

«Τα εξήγησα όλα στον Μπάιντεν», δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση για τους S-400. «Πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα F-35, αλλά δεν τα παραλάβαμε. Ζητήσαμε να αποκτήσουμε Patriot, αλλά δεν μας τους έδωσαν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Όταν η δημοσιογράφος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν παρέδωσαν τα F-35 επειδή η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό αμυντικό σύστημα, ο Ερντογάν απάντησε: «Κανένας δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Αν δεν πρόκειται να μας δώσεις Patriot, πιθανότατα θα πάρω αμυντικά συστήματα από άλλη χώρα και κανένας δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό». 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, που θα μεταδοθεί ολόκληρη απόψε, ο Ερντογάν σχολίασε: «Πώς θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για τους κινδύνους ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε; Θα περιμένουμε παραδόσεις από χώρες που δεν μας δίνουν τα αμυντικά συστήματα;». 

Ερωτηθείς αν η Άγκυρα εξακολουθεί να σκοπεύει να αγοράσει νέες συστοιχίες S-400, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Στο μέλλον, κανένας δεν θα μπορεί να παρέμβει στο ποια αμυντικά συστήματα αγοράζουμε και από ποια χώρα. Κανένας δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Είμαστε οι μόνοι που παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις». 

«Αυτό ακούγεται σαν “ναι”», σχολίασε η δημοσιογράφος και ο Ερντογάν απάντησε: «Βεβαίως, βεβαίως ναι». 

Η αγορά S-400 από την Άγκυρα οδήγησε σε αμερικανικές κυρώσεις και ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Ουάσινγκτον επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει με νέες κυρώσεις σε περίπτωση νέας αγοράς του ρωσικού συστήματος. 

Στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν. Πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ξεκίνησαν καλά οι σχέσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Ειλικρινά δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων σε εκείνες τις δηλώσεις. 

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Βατικανό: Η Θεία Λειτουργία θα μεταφραστεί σε 60 γλώσσες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το Βατικανό θα προσφέρει για πρώτη φορά ζωντανές μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων
THE LIFO TEAM
SAVANNAH GUTHRIE ΑΠΑΓΩΓΗ NANCY GUTHRIE

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε το σωστό» - Το νέο μήνυμα προς τους απαγωγείς της μητέρας της

«Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που πήραν τη μαμά μας. Και απλώς ήθελα να βγω και να πω ότι ελπίζουμε ακόμη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα παρουσιάστρια
THE LIFO TEAM